Salvamont și Salvaspeo în practică

de |

Stagiul de pregătire în Apuseni – „Exercițiu de salvare din peșteră” a fost parcurs, în perioada 8 – 10 iulie 2016, de membri Salvamont și Salvaspeo din 11 județe din țară.

Un spațiu deosebit care de multe ori a provocat imaginația omului determinându-l să asemene formațiunile cu diverse obiecte, mituri sau persoane, este totodată și un spațiu în interiorul căruia se pot produce accidente grave, mai ales atunci când marile deschideri în stâncă nu sunt amenajate. De asemenea, de reținut este faptul că ajutorul în cazul unui accident de acest gen nu se poate cere din interiorul peșterii, ci doar din exterior, sunându-se la 112.

Probele parcurse de membrii Salvamont și Salvaspeo pentru a salva o victimă, sunt mai multe și nu foarte ușor de parcurs. De exemplu, rănitul nu poate fi transportat direct la spital. Mai întâi trebuie scos din peșteră, lucru nu foarte ușor de realizat, putându-se ajunge la operațiuni de salvare care să dureze poate chiar și zile întregi. Iar, pentru a fi pregătit pentru astfel de situații este nevoie ca acești oameni ai muntelui să parcurgă mai multe stagii de formare. O oportunitate este reprezentată și de Școala Națională Salvaspeo. Organizată anual în Roșia, participanții au posibilitatea de a face astfel de exerciții practice în Avenul din Șesuri, localizat în comuna Gârda de Sus, județul Alba.

Organizatori: Corpul Român de Salvaspeo România.

Sursă foto AICI.