Robotul Curiosity și Galileo Galilei vin la Oradea

de |

Primul planetariu mobil din România va ajunge la Oradea, între 21 și 25 noiembrie 2016, alături de Robotul Curiosity și Galileo Galilei.

Vizitatorii vor putea afla lucruri noi despre univers, constelații, asteroizi, exploratori ai universului, Galileo Galilei sau robotul Curiosity, în cadrul unor serii de proiecții spectaculoase însoțite de prezentări interactive, care vor avea loc într-un dome mobil cu diametrul de 8 metri și înălțimea de 5 metri.

Spectacolele vor avea loc la Casa de Cultură a municipiului Oradea, sala „Florica Ungur”, în perioada 21 – 25 noiembrie, între orele 9:00 și 18:00. Proiectul este unul unic prin caracterul său educațional și interactiv.

„Voinţa şi gândirea copiilor merită încurajate către ştiinţele aerospaţiale. Sigur aceste lucruri trebuie prezentate interactiv, cu informaţie adaptată pentru toate vârstele. Planetariul Mobil este locul în care copiii „DA, AU VOIE SĂ VORBEASCĂ“ şi sunt chiar încurajaţi şi apreciaţi pentru acest lucru.

E important ca ei să poată pune întrebări, să-și exprime bucuria liber și să își dea seama de frumusețea universului, mai ales în contextul în care astronomia e o știință în plină expansiune, căreia i se acordă o atenție din ce în ce mai mare și de către publicul larg. Cine știe? Următorul Gagarin s-ar putea naște la Oradea”, a declarat Adrian Filpișan, inițiatorul și coordonatorul principal al Planetariului Mobil Educațional.

Planetariul Mobil Educațional vine să suplinească lipsa unor astfel de spectacole în multe orașe ale țării.

„În România există planetarii în foarte puține orașe și, de cele mai multe ori, prezentările care se fac acolo sunt statice, iar vizitatorii asistă pasiv la un discurs înregistrat în prealabil. La Oradea, totul se va petrece în prezența unui povestitor unplugged, care va aduce bolta cerească mai aproape de vizitatori, prin povești și informații interesante.

El va răspunde oricăror curiozități ale copiilor și va interacționa permanent cu aceștia. Spectacolele noastre se desfășoară întotdeauna în această formulă, iar răspunsul publicului este mereu unul pozitiv”, a completat Adrian Filpișan.

Prezentarea de la Oradea poartă titlul „Exploratori ai Universului: Galileo Galilei și Curiosity” și va conține o hartă 1:1 a boltei cerești de deasupra oraşului Oradea, însoțită de explicații, informații privitoare la exploratorii spațiului, constelații și planete, dar și o proiecție 3D a unor asteroizi în mișcare, care poate fi urmărită fără ochelari speciali.

De asemenea, cei prezenți la eveniment se vor lăsa purtați de telescopul Hubble în tainele universului, iar la sfârșit vor putea cunoaște un astronaut de pe Stația Spațială Internațională.

Spectacolele se vor desfășura din oră în oră, cu începere la orele fixe. Durata unei proiecții este de aproximativ 50 de minute, iar prețul unui bilet va fi de 11 RON. Domul în care se vor desfășura spectacolele are o capacitate de primire pentru 60 de persoane.

Accesul la eveniment se face fie pe bază de rezervări la 0752 690 245 sau [email protected], fie cu 15 minute înainte de începerea spectacolului, în limita locurilor disponibile.

Vârsta minimă recomandată pentru vizitatori este de 4 ani, cu însoțitor adult. Proiectul Planetariu Mobil Educațional este o inițiativă a Asociației Astronomice Pluto.

Evenimentul de la Oradea se va desfășura în parteneriat cu Casa de Cultură a municipuiului Oradea, sala „Florica Ungur” și Calendarul Magic.

Pentru mai multe detalii, vă invităm să accesați pagina de Facebook a evenimentului.

Robotul Curiosity și Galileo Galilei vin la Oradea