Procesiune pentru Peţa

de |

De câteva luni, elevii Liceului Teoretic Onisifor Ghibu, îndrumaţi de câţiva profesori, s-au alăturat eforturilor autorităţilor locale de salvare a ceea ce a mai rămas din Rezervaţia Naturală a Pârâului Peţa.

Un moment de vârf al acestui proiect în derulare este prevăzut pentru data de 13 octombrie 2016, joi; începând de la ora 16:00, participanţii şi susţinătorii proiectului vor efectua un parcurs simbolic, cu bicicleta, skate-ul sau rolele, de-a lungul pârâului, pe următorul traseu: cartierul Prima (Pod Ion Bogdan) – Parcul Salca – intersecţia Căii Aradului cu pista de biciclete. La Parcul Salca este programat un flash mob, de la ora 16:30.

Miza acestei procesiuni sui-generis este de a informa şi conştientiza cetăţenii oraşului cu privire la situaţia tristă a ecosistemului pârâului Peţa, care datează din era terţiară, având o vechime de milioane de ani, dar pe care anii post-comunismului l-au adus în pragul dispariţiei. Speciile în pericol sunt nufărul termal, „roşioara lui Racoviţă” şi melcul termal Melanopsis.

Parteneri în proiect sunt următoarele instituţii: Liceul Teoretic Onisifor Ghibu, Şcoala Gimnazială „Floare de Lotus” Sânmartin, Compania de Apă Oradea, Agenţia de Protecţie a Mediului Bihor, Administraţia de Apă Bazinală Crişuri Oradea, Direcţia de Sănătate Publică Bihor, Asociaţia Aqua Crisius şi Facultatea de Ştiinţe a Universităţii din Oradea.

Procesiune pentru Peța