Prima rețea a Centrelor de Informare Turistică din județul Bihor

de |

În perioada 25 – 26 august 2016 a avut loc în zona Roșia – Remetea a doua întâlnire a Centrelor de informare turistică din județul Bihor, inițiată de Agenția de Management al Destinației Bihor.

În cadrul acestei întâlniri s-au pus bazele primei rețele a centrelor de informare turistică din județul Bihor, și s-au identificat canalele de comunicare ale acesteia. Rețeaua este deschisă oricărui centru de informare turistică, prezența acestora din urmă fiind foarte importantă pentru a reuși să avem metode de suport reciproc.

În următoarea perioadă va fi realizată o modalitate unitară de comunicare în fața beneficiarilor precum și noi oportunități de dezvoltare turistică a comunităților în care centrele de informare activează.

Agenția de Management al Destinației Bihor a asigurat organizarea programului, facilitatorii și animatorii (interpretare, ghidaj) prin colaborarea cu organizații și instituții care activează în domeniul turismului.

Reprezentanți de-ai Primăriei Comunei Remetea și Primăriei Comunei Roșia au fost invitați să prezinte un cuvânt de bun venit participanților.

Au fost prezenți la întâlnire reprezentanți din zece centre de informare turistică funcționale din județ (Câmpani, Vașcău, Bulz, Mădăras, Aleșd, Beiuș, Vadu Crișului, Bratca, Oradea), precum și instituții și organizații care își manifestă interesul continuu pentru turism precum: Autoritatea Națională pentru Turism, Autoritatea Națională pentru Turism, biroul Tel Aviv, Consiliul Județean Bihor, Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Bihor, Universitatea din Oradea – Facultatea de Geografie Turism și Sport, Serviciul Județean Salvamont-Salvaspeo Bihor, Asociația Pro Turism Vârtop – Apuseni, Centrul pentru Arii Protejate și Dezvoltare Durabilă Bihor, Administrația Parcului Natural Apuseni, Asociația Orizont Verde – Roșia, Asociația fermierilor din depresiunea Beiușului. Aceștia au avut intervenții și prezentări pe parcursul celor două zile, discursurile fiind axate pe rolul centrelor de informare precum și pe modalitățile de colaborare a fiecărei instituții cu rețeaua de centre de informare turistică.

Pe lângă atelierele de lucru și prezentări, au fost exemplificate câteva activități care pot fi puse în practică de către comunități: parcurgerea unui traseu tematic și vizitarea ghidată a Peșterii cu Cristale din Mina Farcu și Peștera Meziadului.

Cu sprijinul Centrului pentru Arii Protejate și Dezvoltare Durabilă Bihor, s-a exemplificat interpretarea pe traseu și în peșteri, cei prezenți având ocazia să observe metodele folosite astfel încât turiștilor să le fie furnizată o experiență completă, nu doar o plimbare de relaxare.

ROLUL CENTRELOR DE INFORMARE TURISTICĂ

Centrele de Informare Turistică joacă un rol fundamental în strategia de marketing a unei destinații, de atragere și păstrare a turiștilor, facilitând întâlnirea directă între vizitatori și reprezentanții destinației turistice.

DE CE ESTE NEVOIE DE ACEASTĂ REȚEA

Rețeaua centrelor de informare turistică va facilita oferirea, pe tot teritoriul județului, a unui set integral și integrat de informații privind destinațiile turistice, obiectivele turistice, serviciile turistice, inclusiv de cazare, omogene ca și conținut, instrumente de suport și mecanisme de lucru. Agenția de Management al Destinației consideră că prin această rețea va fi îmbunătățit gradul de informare și chiar satisfacție, precum și fidelizarea turiștilor care călătoresc în județul Bihor.

CE S-A REALIZAT?

Reprezentanții Centrelor de Informare au avut posibilitatea să se cunoască și să își împărtășească experiențele, identificând cele mai bune soluții la problemele ridicate.

Întâlnirea cu reprezentanții ANT și ceilalți actori prezenți au adus un plus de informație în ceea ce privește activitatea centrelor de informare și promovare turistică. Pe parcursul celor două zile au fost prezentate modele de bună practică din toate zonele, iar aplicațiile practice de ghidaj în peșteră și pe traseele tematice au fost utile tuturor prin exemplificarea activităților care pot fi implementate cu costuri reduse în fiecare destinație turistică din județ.

CE SE VA ÎNTÂMPLA ÎN VIITOR

Pentru început, s-a creat un sistem de comunicare cu reguli minimale precum și un spațiu în care documentele de interes general vor fi stocate online, fiind accesibile tuturor.

Agenția de Management al Destinației Bihor va continua inițiativa de a pune în legătură factorii interesați din domeniul turismului cu Centrele de Informare Turistică. Vor fi organizate întâlniri locale, împreună cu centrele de informare turistică, pentru a se crea sau întreține relațiile cu factorii interesați la nivel local. În acest sens Asociația Pro Turism Vârtop – Apuseni a făcut deja o propunere pentru sfârșitul lunii septembrie.

Agenția de Management al Destinației Bihor va iniția realizarea unor șabloane pentru materialele de promovare care vor fi puse la dispoziția centrelor de informare, precum și proiecte care să se deruleze în parteneriat.