Prima ediție Les Films de Cannes à Oradea, evenimentul cultural al toamnei, la Teatrul Regina Maria

de |

Proiecțiile includ Shoplifters, câștigătorul Palme D’Or 2018, și Lemonade de Ioana Uricaru.

Sâmbătă, 3 noiembrie, începe prima ediție Les Films de Cannes à Oradea. Cinefilii orădeni vor avea ocazia să vadă în premieră filmul care anul acesta a câștigat marele premiu la Cannes, Shoplifters, de Kore-Eda Hirokazu. De asemenea vor putea viziona și cel mai în vogă film românesc al momentului, Lemonade, al regizoarei Ioana Uricaru. Ediția de la Oradea se va desfășura pe 3 și 4 noiembrie, la Teatrul Regina Maria. Toate filmele din program vor fi introduse de profesorul și criticul de film Doru Pop.

 

Shoplifters i-a adus regizorului Kore-eda Hirokazu primul Palme d’Or din carieră la cea de-a șaptea selecție a acestuia în selecția oficială de la Cannes. După Premiul Juriului primit în anul 2013 pentru Like Father, Like Son, Kore-eda a primit anul acesta recunoașterea supremă pentru un film cald și emoționant despre o familie de hoți mărunți care găsesc o fetiță abandonată și decid să o crească ca și cum ar fi copilul lor.

Filmul Lemonade, de Ioana Uricaru, a debutat la Berlinală, după care a fost selecționat în peste 25 de festivaluri, achiziționat spre distribuție în 12 țări și a primit șase premii în festivaluri internaționale, printre care premiul pentru regie la Sarajevo Film Festival. Un thriller captivant despre visul american, Lemonade este primul film românesc turnat în America de Nord și spune povestea dură  a Marei, o tânără de 30 de ani care pleacă în America cu viză pentru un loc de muncă ca asistentă. La spitalul unde lucrează are norocul să-l întâlnească pe Daniel, un american cu care se căsătorește înainte să-i expire viza. Problemele încep când trebuie să obțină cardul verde pentru a putea rămâne în continuare.

Duminică, 4 noiembrie de la ora 20:00 vor fi proiectate în succesiune, fără pauză, două filme. În deschidere scurt metrajul românesc al Georgianei Moldoveanu, Albastru și roșu în proporții egale, care a avut premiera anul acesta la Cannes în secțiunea Cinefondation. Iar apoi va fi prezentat Dogman, filmul dublului câștigător de Grand Prix la Cannes, Matteo Garrone, autorul iconicului Gomorrah. Dogman rămâne în zona mafiei siciliene și spune povestea unui simpatic frizer de câini, prins între forțe mai mari decât el. Filmul a fost premiat la Cannes, actorul Marcello Fonte a primit premiul pentru interpretare.

Programul complet al proiecțiilor poate fi consultat și pe http://filmedefestival.ro/les-films-de-cannes/program/oradea/

 

Sâmbătă, 3 noiembrie, Teatrul Regina Maria

15:00 – PATERSON de Jim Jarmusch, in competitie la Cannes (2016, 118 min, USA)

17:30 – BORDER de Ali Abbasi (2018, 108 min, SE, DK). Premiul Un Certain Regard, Cannes 2018

20:00 – BURNING de Lee Chang-Dong (2018, 148 min, KR). Premiul FIPRESCI, Cannes 2018

 

Duminică, 4 noiembrie, Teatrul Regina Maria

13:00 – LEMONADE, de Ioana Uricaru (2018, 88 min, RO, CA, DE, SE). Selecție Panorama, Berlin 2018.

15:00 – GIRL, de Lukas Dhont (2018, 105 min, BE). Caméra d’Or, Cannes 2018. Premiul pentru interpretare și Premiul FIPRESCI în Un Certain Regard

17:30 – SHOPLIFTERS, de Kore-Eda Hirokazu (2018,  121 min, Japonia). Palme d’Or, Cannes 2018

20:00 – ALBASTRU ȘI ROȘU ÎN PROPORȚII EGALE, de Georgiana Moldoveanu, (2018, 21 min, RO). Cinefondation, Cannes 2018 urmat de

20:30 – DOGMAN, de Matteo Garrone (2018, 102 min, IT). Premiul pentru interpretare masculină, Cannes 2018

Filmele sunt proiectate în versiune originală și subtitrate în limba română.

Prețul unui bilet este de 12 lei. Biletele pot fi achiziționate de la casa de bilete a Teatrului Regina Maria și de pe biletmaster.ro.

Shoplifters este distribuit în România de Independența Film.

 

Detalii: www.filmedefestival.ro.

Ne puteți urmări pe Facebook: Les Films de Cannes à Bucarest și Facebook event Les Films de Cannes à Oradea.

 

***

 

Les Films de Cannes à Oradea este organizat de Asociația Cinemascop cu sprijinul Asociației Pentru Promovarea Turismului din Oradea și Regiune (Visit Oradea) și a Primăriei Municipiului Oradea.

Sponsor principal: Climahub by Ergocon

Partener: Teatrul Regina Maria, Ramada Oradea by Wyhdham, Daisler Print House, Universitatea din Oradea, Librăriile Humanitas, La Casa, Piața 9.

Parteneri media: InfoOradea, Evenimente Oradea, Zile și Nopți Oradea, Crișana, Oradea-online, Bihor.ro.