Povestea podurilor orădene – Podul Intelectualilor

de |

La început a fost cetatea… O cetate în jurul căreia s-au format localități mici, care au devenit piesele frumosului puzzle pe care astăzi îl numim „Oradea”. Orașul s-a dezvoltat, ca organism unitar, pe ambele maluri ale Crișului Repede, iar legătura dintre ele trebuia întărită prin construirea de noi poduri. Îți prezentăm alt pod de poveste al Oradiei de astăzi: Podul Intelectualilor și bogata sa istorie.

Știai că…?

  1. Este unul din cele mai intens circulate poduri pietonale din România. Deloc de neglijat este și panorama pe care trecătorii o au din mers asupra Palatului Primăriei, care se reflectă în apa Crișului Repede.
  2. Denumirea sa este strâns legată de activitatea redacțiilor orădene de la începutul anilor 1990. Intelectualii acelor timpuri treceau zilnic podul în drum spre redacțiile cotidianului Crișana (cel mai vechi ziar orădean), a Gazetei de Vest și a revistei Familia (înființată de Iosif Vulcan, în 1865).
  3. Podul are o istorie bogată care începe pe la 1850 cu un pod de lemn. Acesta era prevăzut cu câte o căsuță la ambele capete, deoarece persoanele care doreau să treacă achitau aici o taxă.
  4. O pasarelă metalică a înlocuit construcția din lemn, în anul 1910. Inundațiile din 1974 au distrus însă structura de rezistență a podului metalic, drept urmare autoritățile au hotărât că refacerea sa din temelii este o soluție mai potrivită.
  5. Urmele vechiului pod metalic rămân, totuși, vizibile și pentru generațiile de astăzi. Balustrada metalică, cea încărcată astăzi de lacătele celor care, simbolic, își promit iubire veșnică, este chiar balustrada originală. Nu numai atât, la o privire mai atentă, în albia Crișului Repede se pot observa fragmente din vechiul pilon de susținere, pe care nici vâltoarea râului nu a reușit să le clintească din loc.