Podurile din Oradea – punți între oameni

de |

Podurile din Oradea – punți între oameni

Pentru o Oradea unită și mare, cele două maluri ale Crișului Repede nu mai puteau sta separate. Ele trebuiau conectate, astfel că în prima jumătate a secolului al XVIII-lea, legătura dintre cele două maluri a fost stabilită prin intermediul unor punți de trecere construite din lemn. Nevoile locuitorilor, dar și inundațiile au determinat înlocuirea acestor trecători cu poduri mai rezistente, mai moderne și mai capabile de a decongestiona traficul urbei. Numele lor erau impersonale, precum „cel mare”, „cel mic”, „din zona virană” sau „râtul Oradiei”. Singurul pod din acea perioadă care avea un nume personalizat, a fost pasarela „Garasos”, sau așa-zisa a calicilor.

Aceste punți de trecere transformate ulteriori în poduri nu conectau doar cartiere/localități, ele conectau oameni, îi aduceau mai aproape, iar acest aspect a dus la dezvoltarea continuă a urbei. În prezent Oradea deținea la începutul anului 2017, 11 poduri peste râul care străbate orașul. Dintre aceste 11 poduri, șapte sunt rutiere, două sunt de cale ferată și două pietonale.

1. Podul CFR Ioșia

2. Podul Densușianu 1

3. Podul Densușianu 2

4. Podul Carol I

5. Podul Decebal

6. Podul Informatica (demolat la începutul anului pentru a face loc noului pod)

7. Podul Sfântul Ladislau (fostul Ferdinand)

8. Podul Intelectuarilor

9. Podul Dacia

10. Podul CFR Velența

11. Podul Mareșal Constantin Prezan

Podul Densușianu 2 a apărut pe harta orașului odată cu lărgirea centurii Oradei, în timp ce vechiul pod a fost supus unui proces de consolidare, noul pod a preluat traficul, iar odată cu finalizarea lucrărilor la vechiul pod, acestea două să servească fiecare câte unui sense de mers. Podul Carol I, sau podul de pe Sovata, a fost ridicat în locul podului de pontoane, pod care mai multe decenii a reprezentat atracția orădenilor, atât în sezonul călduros cât și iarna.

Podul care face legătură dintre Piața Unirii și Piața Ferdinand este unul dintre cele mai importante poduri peste Crișul Repede. În trecut acesta lega Orașul Nou de cartierul Olosig, ca mai apoi, odată cu Oradea Mare să devină podul central. După ce lucrările de modernizare au fost încheiate, Primăria Oradea a hotărât redenumirea acestuia. Astfel Podul Ferdinand a devenit Podul Sfântul Ladislau.

Odată cu intrarea în anul centenarului, municipalitatea a demolat podul pietonal de la Informatica. Noua legătură dintre cele două maluri va purta numele de Podul Centenarului și va fi un pod rutier.

Dacă în prezent doar Podul Intelectualilor este pod pietonal, pentru viitor oficialii primăriei au prezentat un proiect care urmează să ridice numărul podurilor din Oradea la 12. Este vorba de un pod dedicat pietonilor și bicicliștilor, iar amplasarea fiind aproximativ la jumătatea distanție dintre Podul Dacia și Podul Podul Mareșal Constantin Prezan. Mai mult, primăria asigură că acesta va face legătura cu aquapark-ul și centrul orașului, și asta pentru că ulterior construției noului pod, strada Redutei să fie lărgită. Turiștii vor putea ajunge în Piața Unirii traversând noul pod spre cetate, după care vor parcurge zona Catedralei care urmează să devină exclusiv pietonală, prin Parcul 1 Decembrie, pe strada Vasile Alecsandri și la final, Piața Unirii. Podul urmează să fie construit din fonduri europene, proiectul fiind încă la faza studiului de fezabilitate.

Fie că sunt rutiere, feroviare sau pietonale, podurile nu sunt doar un motiv de laudă pentru municipalitate, ele sunt o necesitate pentru un oraș care continuă să crească, care continuă să atragă turiști și investitori și pentru un oraș care s-a format în urma unirii a mai multor orășele. Acestă unire nu putea fi posibilă fără podurile, ele fiind adevărate punți între oameni.

 

Articol realizat de: Sebastian Ferchi