Personaje bihorene – Dorina Morna, pălărier

de |

Personaje bihorene – Dorina Morna, pălărier

Un om cu suflet frumos, își reflectă starea în ceea ce creează. Așa se nasc lucrurile inedite, irepetabile. Astăzi, am avut bucuria să cunosc o astfel de persoană. Se numește Dorina Morna și este pălărier. Din câte mi-a spus, în țară mai sunt vreo cinci persoane care mai practică această meserie.

Despre ceea ce dânsa realizează, vorbește ca o mamă care abia își vede puii de drag. Nici nu poți alege să lucrezi într-un astfel de domeniu fără dăruire. Din inflexiunile vocii și cuvintele calde din prima convorbire telefonică, răzbătea frumusețea interioară pe care o posedă.
Ceea ce inițial doar am intuit, mi s-a confirmat la fața locului, respectiv în casa primitoare a doamnei Dorina Morna. După ce a deschis ușa și m-a poftit înăuntru și-a deschis sufletul ca o carte, depănând amintiri.

Cum v-a determinat să vă alegeți această meserie?

Tatăl meu era croitor de lux, împărtășindu-mi de copil dragostea pentru frumos. Anii au trecut și odată cu trecerea lor, au apărut mai multe cumpene în viața mea. Am dat examen la facultate, dar nu am fost admisă. Unii ar fi tentați să numească acest lucru eșec. Dar pentru mine a început o nouă viață. Timp de doi ani, m-am specializat urmând un curs de tehnica artei florale decorative (o muncă complexă, care cuprinde de fapt mai multe tehnici la un loc: vopsit, croit, pregătirea materialelor, etc.).

Apoi, timp de 15 ani am lucrat ca maistră la Casa de Modă Venus și ca șefă de secție la Cooperativa Cootex, timp în care unitatea noastră era bine cotată în țară. După desființarea unității, am urmat Institutul Bancar din Timișoara și am lucrat în acest domeniu timp de 17 ani. A urmat o perioadă de restructurări, moment în care mi-am dat seama că acesta este ”trenul” meu și fără să stau pe gânduri, m-am reprofilat pe ceea ce știam să fac mai bine și mă pasiona. Arta pălăriei, inclusiv ceaprăzeria, am învățat-o de la o vecină care avea în jur de 80 de ani, de la care am obținut atât tipare, cât și calapoade.

Ce fel de pălării confecționați și pentru ce categorie de clienți?

Pălăriile pe are le creez sunt de genuri diverse, dar toate sunt modele unicate. Și dacă aș vrea, nu por realiza două pălării la fel. Clientele care îmi calcă pragul sunt de toate categoriile. De aceea discut în prealabil cu fiecare să le cunosc doleanțele, iar personalizarea creațiilor devine pentru mine o provocare. Rareori confecționez și pălării bărbătești, dar acestea sunt mai dificil de realizat, deoarece tehnica respectivă presupune să dispui de multă forță fizică.

Utilizați aparatură specială pentru confecționarea pălăriilor?

Tot ce lucrez este manual. Nu am nici un fel de aparatură.

Cât de exigentă sunteți în ceea ce faceți?

Mă simt mulțumită doar dacă și clienții mei sunt mulțumiți. Și nu e ușor să îi împaci pe toți. Eu am un standard. Dacă o doamnă căreia i-am confecționat o pălărie intră într-o încăpere și toată lumea prezentă se oprește în loc pentru scurt timp doar să o privească, înseamnă că mi-am atins scopul. Și asta îmi dă satisfacții.

Ați avut și o colaborare cu Teatrul Regina Maria?

Da și mă simt onorată. Am confecționat pălării purtate de actori în piesa ”Cafeneaua Pirandello”, care a avut premiera în anul 2017.

Unde vă pot fi admirate creațiile?

În 2016 am participat la Cluj la Fashion Week – singurul eveniment de modă din Transilvania care face parte din circuitul internațional al prezentărilor de modă din Milano, Paris, Londra şi New York. Anul acesta, urmează să particip la Tîrgul Szent Laszlo, organizat de Uniunea Democrată a Maghiarilor Liberi, în perioada 22-24 iunie, în Cetatea Oradea unde de asemenea m fost invitată și voi expune o colecție de pălării de vară.
Totodată, pentru cei interesați, menționez că atelierul meu se află pe str. Iuliu Maniu nr. 37 din Oradea, programul de lucru fiind de luni până vineri în intervalul orar 10.00-18.00.”

Ce planuri de viitor aveți?

În prezent urmez cursurile Facultății de Arte vizuale din Oradea, fiind studentă în anul doi. Intenționez să împărtășesc apoi tinerelor vlăstare cunoștințele pe care le-am acumulat de-a lungul timpului în acest domeniu.”
Astfel, ia naștere speranța că acest meșteșug nu se va pierde, dimpotrivă își va relua binemeritatul loc pe podiumul modei, completând cu stil de la cele mai simple ținute, până la cele mai sofisticate.

Articol realizat de Alina Vâșcan.