Pasionații de cicloturism au vizitat satul cu 1000 de pivniţe din Bihor

de |

Pasionații de cicloturism au vizitat satul cu 1000 de pivniţe din Bihor.

Peste 80 de persoane au participat la evenimentul ”Redescoperă Bihorul pe Bicicletă-Valea Ierului ”. Evenimentul a fost organizat de Agenția de Management al Destinației Bihor. Pasionații de cicloturism și activități în aer liber au avut ocazia să viziteze colecții locale, case tradiționale, faimoasele pivnițe din comuna Sălacea și să deguste produse tradiționale de sezon.

Startul turei s-a dat din orașul Valea lui Mihai unde comunitatea locală a aranjat frumos pe o masă pâine, slănină, cârnați, legume, pălincă, cafea și apă, pentru participanţii la traseu.

Din ruta traseului a făcut parte și comuna Tarcea. Bicicliștii au avut ocazia să pedaleze spre Galoșpetreu pe porțiuni de drum de pe marginea căruia se întindeau lanuri de porumb, pajiști și culturi de rapiță.

La Galoșpetreu bicicliștii au vizitat o casă tradițională specifică zonei. De la intrarea în curtea locuinței, o replică fidelă după o casă de secol XIX, restaurată și reabilitată, turiștii au fost întâmpinați de o poartă sculptată în lemn și de o alee pavată cu cărămizi vechi. În curte au putut fi admirate şi anexele gospodăriei unei familii de agricultori de la sfârşitul secolului al XIX-lea. Ghidul turiștilor, doamna Kéri Ildikó i-a invitat pe vizitatori să vadă o parte din colecția de unelte de mână folosite de țăranii din zonă la muncile pământului și utilajele agricole utilizate înainte de perioada industrializării din sec al-XIX-lea.

Pe două roți spre conacul din Otomani

A doua oprire a fost în satul Otomani, din comuna Sălacea, la conacul Komáromi, care a fost construit în secolul al XVII-lea, în stil baroc, de fiul celui mai bogat om din Debreţin, Komáromi György al II-lea. Clădirea a fost renovată în perioada 2012-2013 graţie unui proiect european transfrontalier, iar în prezent este folosit ca şi casă de expoziţii. După ce s-au plimbat prin saloanele frumos amenajate ale conacului turiștii au fost din nou întâmpinați în una din săli cu mâncare tradițională. Din meniu nu au lipsit preparatele din porc, cozonacul și gustoșii struguri.

În satul cu 1000 de pivniţe mustul și vinul au fost delicioase

Drumul până la Sălacea a fost suficient de provocator pentru ceea ce a urmat. Cunoscut ca satul celor 1000 de pivniţe, Sălacea era animată de săteni, care fie își încărcau roadele de pe câmp, fie erau preocupați cu culesul strugurilor, zdrobirea lor și mai apoi cu umplerea doagelor cu vin. Localnicii i-au poftit pe turiști să le viziteze pivnițele și să guste un pahar de must din recolta recentă, iar cei mai curajoși au fost îmbiați cu un pahar de vin. În capătul unei ulițe cu pivnițe turiștii au fost invitați să viziteze Casa Slujitorilor din Sălacea.

Prin aceste eveniment Agenția de Management al Destinației Bihor își propune încurajarea activităţilor de cilcoturism în aer liber, promovarea turistică a patrimoniului cultural şi arhitectural din Bihor.

Evenimentul „Redescoperă Bihorul pe Bicicletă – Valea Ierului” a fost organizat de Agenţia de Management al Destinaţiei Bihor şi Consiliul Judeţean Bihor în parteneriat cu primăria oraşului Valea lui Mihai, respectiv primăriile comunelor Sălacea şi Tarcea.