Ovidiu Bojor – „Deviza mea … IUBIREA”

de |

În data de 21 aprilie 2016 am avut deosebita plăcere de a participa la conferința domnului Ovidiu Bojor – părintele fitoterapiei moderne.

Pe întreg parcursul întâlnirii am ascultat cu sufletul la gură prea scurtul moment al cercetătorului Bojor, cu vârsta trupului de 91 de ani și cu „cea a sufletului de 29 de ani”. Cuvintele omului de știință, bazate fiind pe o experiență considerabilă avută în spate, ne-au transmis: căldură, sinceritate, informații, răbdare și înțelepciune. „Deviza mea, când am realizat că trebuie să fac ceva în viaţă, a fost să pun pe primul plan iubirea! De la Creator până la furnică şi homo sapiens.” – iubirea față de creator și față de creație – astfel de cuvinte simple, și totuși atât de încărcate cu mult adevăr, ne-au fost transmise în seara de joi.

Cele 37 de misiuni ale sale, întorcându-se de fiecare dată acasă – în România, au fost umbrite de experiența închisorii comuniste din vremurile de mai demult, care a avut contribuția ei ultimă de a-i întări și mai tare credința într-un unic Creator.

Cu toate că în urma cercetărilor s-a demonstrat faptul că noi, oamenii, suntem „programați” să trăim circa 120 de ani, domnul Bojor a subliniat faptul că nu vârsta biologică este cea mai importantă, ci aceea spirituală. Dezechilibrul dintre cele două elemente menționate mai sus, la care se adaugă și mintea omului, este considerat ca fiind cauza multor boli care se încearcă a fi tratate la suprafață prin simpla medicamentație, când adevărata problemă poate porni de la gândire, de la conexiunea noastră tot mai slabă cu partea spirituală din noi.

De la simplul gest de a ne îndemna să consumăm 5 mese modeste, regulate și echilibrate pe zi pentru a dobândi un stil de viață sănătos; la câteva date istorice și de cunoștință generală, precum faptul că „dieta” vine de la „detos” și se referă la un echilibru între mișcare, alimentație și viața spirituală; la proprietățile unor plante și forța adevărată a naturii ce ne înconjoară și a nostră, a oamenilor, ca parte din natură; până la simplul sfat dat, și anume: „trebuie să învățăm să dăruim: un zâmbet, cuvinte frumoase, o bucățică de pâine …” – acestea sunt o parte din temele abordate de domnul Bojor în seara de 21 aprilie 2016.

Iar, pentru că a fi curios face parte din natura omului, la finalul conferinței a fost lansată invitația ca cei prezenți să-i adreseze întrebări domnului Ovidiu Bojor.

O seară liniștită, încărcată cu multă energie pozitivă, informații de bun simț și zâmbete – aceasta ar fi o scurtă descriere a experienței de o oră și puțin trăită în prezența domnului Bojor, la Sala Mare a Primăriei Oradea.

 

Fotografii realizate de Eugen Ivut.