Oradea văzută de pe două roți

de |

Vremea frumoasă de afară te atrage ca un magnet, vrea să îți petreci câteva ore sub cerul ei senin și în surâsul soarelui ce învăluie clădirile orădene într-o lumină caldă, te cheamă să îi descoperi frumusețile, florile cele noi pe care le-a deschis de dimineață pentru tine, în parcul Cetății, de exemplu. Ai putea să o refuzi?

Dacă dorești să admiri fiecare colțișor al Oradiei, timpul nu este o problemă, căci poți străbate principalele zone ale orașului la bordul… bicicletei! Ai la dispoziție peste 30 de kilometri de piste de biciclete, care împânzesc întregul oraș, ca să lași mașina în parcare și să savurezi tot ceea ce Oradea are mai frumos: clădiri de o arhitectură impresionantă, încât par păpuși de porțelan expuse în vitrinele unui muzeu vast, în aer liber, parcuri de un verde-smarald care te ademenesc cu umbra lor, ape lin curgătoare care își vor cânta simfonia susurului lor în tandem cu roțile jucăușe ale bicicletei tale. Partea bună este că poți să alegi un traseu potrivit caracterului tău, deoarece Oradea are variante pentru fiecare.

Iubitorul de natură și relaxare are la dispoziție piste de biciclete pe malurile Crișului Repede și de-a lungul pârâului Peța. Liniștea acestor zone va fi întreruptă numai de „conferințele” rațelor sălbatice sau de broaștele certărețe. Adrenalina poate „crește” dacă te iei la întrecere cu localnicii înaripați ai apelor orădene.

Dacă ești o fire mai urbană, poți ajunge cu bicicleta și la centrele comerciale din oraș, timp în care traseul parcurs îți va dezvălui pulsul și atmosfera locală. Dacă ești un explorator și dorești să te lași dus de panglica îngustă de asfalt spre locuri noi, e bine de știut că poți trece și granița pe două roți. Asigură-te că ai la tine documentele necesare și ești liber să pornești la drum.

Dacă ai parcurs acest articol și ți-am deschis apetitul pentru o plimbare, dar nu deții o bicicletă, nu e necesar să investești în achiziționarea uneia. În stația de tramvai de lângă parcul 1 Decembrie, peste drum de Facultatea de Medicină, se află punctul de unde poți închiria o bicicletă ca să explorezi în voie tot orașul și împrejurimile sale.