Oradea fără clădirea Primăriei

de |

Oradea fără clădirea Primăriei.

Ți-ai putea imagina Oradea fără clădirea Primăriei? Până în anul 1903, Palatul Primăriei nu exista, era un loc care parcă își aștepta rândul de a fi clădit măreț.

În luna februarie, acum 114 ani, se puneau bazele clădirii-simbol a orașului Oradea, și anume Primăria. Intitulată mai bine zis Palatul Primăriei, deoarece chiar își merită gloria de a fi numit palat. În locul primului palat episcopal catolic demolat în anul 1901 a apărut, 2 ani mai târziu, o nouă construcție, în stil eclectic, clădirea Primăriei. Influențele renascentiste au pătruns în acele timpuri și în arhitectura clădirii. Arhitectul ei a fost experimentatul Rimanóczy Kálmán jun., executantul proiectului fiind Sztarill Ferenc. Inaugurarea monumentului a avut loc în ianuarie 1904. În vremea construcției, la conducerea orașului se afla Rimler Karoly, primarul cu cea mai lungă perioadă aflat în funcție din istoria orașului.

Palatul Primăriei se poziționează printre puţinele reşedințe administrative din ţară care îmbină ideal aspectele funcționalității cu cele ale eleganței . Totodată ce mai este de sesizat este și aspectul parcă neschimbat cu trecerea anilor.

Foto: Claudiu Oros

Turnul cu ceas, o mândrețe de construcție, înaltă de 50 de metri a pierit în flăcări împreună cu acoperișul Primăriei în anul 1944 în luptele de eliberare a orașului. Ulterior, acoperișul și turnul și-au recăpătat strălucirea de odinioară prin restaurare. În trei din cele patru niveluri ale turnului poți admira panorama orașului.

Compoziţia arthitecturală se concentrează în jurul a trei curţi interioare, clădirea desfășurându-se pe o suprafaţă de 5 508 metri pătrați. Faţada principală şi cea dinspre Criş sunt cele mai spectaculoase ca şi traseu vizual, clădirea şi apa punându-se reciproc în valoare. Rimanóczy Kalman jr.  a fost un arhitect cu o viziune complexă. A practicat o arhitectură de reprezentare exprimată stilistic printr-un eclectism cu dominantă neoclasică. Primăria primeşte un aer impozant datorită rezalitului central, ce concentrează efectele decorative cu cel mai mare impact vizual.  Cele trei registre au ca şi elemente cheie trei ferestre monumentale încheiate pe traseu semicircular asemeni unor simbolice arcuri de triumf, ferestre ce marchează marea Sală de şedinţe, în fapt Sala de Onoare. Monumentalitatea acestor ferestre este subliniată de coloane angajate cu capitel compozit. Efectul de eleganţă monumentală este amplificat de coloanele duble ce flanchează rezalitul central. Un important efect spaţial îl constituie amplificarea rezalitului la nivelul parterului printr-un pasaj carosabil, elegant şi funcţional deopotrivă. Nivelul al treilea atinge maximum de efect plastic prin prezenţa celor patru figuri alegorice şi a grupului statuar ce încununează maiestuos întrega compoziţie arhitecturală.

În interior,  cel mai spectaculos element arhitectural al Primăriei este scara principală, a cărei amplitudine generoasă modelează întregul spaţiu.

Chiar dacă admiri clădirea ziua sau noaptea, este imposibil să nu te lași profund marcat de farmecul Palatului Primăriei. Zidurile , balcoanele și ornamentele ferestrelor se îmbină într-o construcție unică și remarcantă pentru Oradea.

Fotografie sus: Ștefi Curila Photography