6 curiozități despre Casa Kováts

de |

Te provoc să dezlegi o ghicitoare!

Treci mereu pe lângă ea când traversezi Piața Unirii, e vizibilă și din mijloacele de transport în comun,  fațada contrastează cu celelalte clădiri din Piață prin simplitatea detaliilor, iar la parterul ei poți savura o cafea delicioasă.

Te-ai gândit și tu la Casa Kováts, nu-i așa?

Cunoaștem cu toții clădirea de pe colț, cu ale ei coloane, clădirea aceea care emană atâta căldură și simplitate. Te invit să îi descoperim împreună povestea de dincolo de ziduri!

  1. A fost construită la începutul anilor 1800, dar înfățișarea actuală a primit-o în anul 1836, când a fost reconstruită din cauza incendiului nimicitor care a distrus atunci o mare parte din Orașul Nou.
  2. Denumirea imobilului se leagă de farmacistul Jósef Schmidt, care își schimbă numele în Kováts în anul 1835.
  3. Începând cu anul 1807, la parter, a funcționat cea mai veche farmacie din Orașul Nou, înființată anterior, în 1745, și denumită „Auream Crucem” (Crucea de Aur). După reconstrucția casei, farmacia se mută în aripa dinspre actuala stradă Episcop Mihai Pavel.
  4. După nefericitul eveniment care a avut loc în 1836, lucrurile s-au așezat, iar Casa Kováts a renăscut, găzduind Cafeneaua Hala (la parter, în aripa dinspre Piața Unirii), Casa de Păstrare Civilă, apoi Casa de Economii și Creditare din Orașul Nou (la etaj).
  5. Casa Kováts este o construcție reprezentativă pentru stilul arhitectural neoclasic, cu o fațadă simplă, contrastantă cu bogăția ornamentală a „vecinelor” Art Nouveau. Bolta semicirculară casetată care acoperă gangul principalei căi de acces este elementul definitoriu care a permis încadrarea acestei clădiri în spiritul arhitectural clasicist. Arhitectul și constructorul responsabili sunt necunoscuți, semnele lor pierzându-se în negura veacurilor.
  6. Arhitectura curţii interioare este considerată mai spectaculoasă decât cea a fațadelor care dau spre Piața Unirii. La etaj, elementul inedit al construcției constă într-un pridvor deosebit, segmentat de coloane încheiate în capiteluri dorice.

Sursa foto: oradeaheritage.ro/casa-kovats/