Oradea Bucket List: 50 de chestii de făcut în Oradea/Bihor (partea I)

de |

Oradea Bucket List: 50 de chestii de făcut în Oradea/Bihor într-o viață-partea 1.

Există lucruri pe care locuitorii unui oraș, trebuie să le facă măcar o dată în viață. Pentru început, ar trebui să treacă în revistă ceea ce urmează să facă. La acest capitol, vă vom da noi o mână de ajutor, prin cele ce urmează. Oradea Bucket List:

1. Vizitează Sinagoga Neologă Sion

Sinagoga Sion trebuie vizitată măcar o dată în viață de către fiecare orădean. Aflată în centru, pe malul Crișului, este una dintre bijuteriile orașului și totodată, un simbol al multiculturalității noastre. Clădirea ne reamintește de contribuția comunității evreiești în dezvoltarea orașului.

2. Cu bicicleta prin oraș

Eliberează-ți o sâmbătă, sună-ți prietenii și dați o tură cu bicicleta prin oraș! Dacă vreunul din voi e mai puțin sportiv și nu are bicicletă, nu e problemă – se poate închiria.

3. Jogging pe malul Crișului

Oricine poate alerga într-o seară pe malul Crișului, mai mult sau mai puțin sportiv. E o cale foarte accesibilă de relaxare și de menținere a sănătății.

4. Admirarea orașului din Turnul Primăriei

Turnul Primăriei are o înălțime de 50 de metri și este împărțit în 4 nivele, dintre care 3 sunt de panoramă. Ultimul nivel oferă un peisaj inedit al orașului, iar doritorii pot beneficia de un telescop.

5. Plimbare prin grădina fostului Muzeu al Țării Crișurilor

Aceasta este atrăgătoare în orice moment al zilei și în orice anotimp, dar magnoliile care împodobesc primăvara grădina ar putea fi considerate punctul de atracție numărul unu.

6. Cu lebedele pe Criș

La fostul pod de pontoane, actualul Pod Carol 1, hidrobicicletele în formă de lebede așteaptă să fie luate de către voi la o plimbare pe Crișul Repede.

7. Să punem lacăte pe Podul Intelectualilor

Încuiați-vă iubirea, prietenia, fraternitatea sau orice altă relație cu un lacăt, pe Podul Intelectualilor.

8. Weekend la Șuncuiuș

Șuncuiuș este locul ideal pentru a-ți face amintiri cu prietenii. Fie că alegeți să mergeți cu cortul sau să stați la o cabană, nu uitați ceanunul pentru bogracs și bocancii pentru drumeții.

9.  Să savurezi o cafea la Ristretto

.Fiecare amator de cafea din Oradea ar trebui să savureze măcar o dată în viața o cafea de la Ristretto. Localul este specializat în cafeaua de înaltă calitate, și acorda o atenție deosebită băuturii apreciate în întreaga lume.

10. Plimbare prin Băile Felix

Noi, bihorenii, suntem norocoșii care au parte de cea mai mare stațiune balneoclimaterică din România. Potrivit medicilor, apa termală are numeroase beneficii. Temperatura acesteia și iernile relativ blânde le permit oamenilor să se bucure de ștranduri chiar și în sezonul rece.  Pe lângă bălăceală, un alt punct de atracție al stațiunii este lacul, care adăpostește nuferi, lotuși, broaște țestoase și câteva specii de pești.

11. O tură prin peșterile Bihorului

Peștera Scărișoara, Peștera Urșilor, Peștera Meziad, Peștera Unguru Mare sunt doar câteva dintre capodoperele naturale ale Bihorului. Acestea ascund adevărate comori, care așteaptă să fie descoperite de voi. Ba chiar mai mult, prin Bihor se aud diferite legende legate de aceste locuri.

12. O zi prin Vadu Crișului

Aceasta este o altă bucățică de paradis a județului nostru. Verdele naturii înconjurătoare vă va elibera de tot stressul acumulat în mediul citadin. Aici, veți găsi de toate: peșteră, defileu, cascadă, munte, deal, pajiște.

13.Vizionarea pieselor la Teatrul Regina Maria

Teatrul Regina Maria ne pregătește noi surprize și în toamna aceasta! Între 24 septembrie – 1 octombrie va avea loc Festivalul Internațional de Teatru, a V-a ediție.

14. Vizită la Casa Darvas – La Roche

Bijuterie a Art Nouveau-ului orădean, cu influențe secessioniste, Casa Darvas este considerată cea mai frumoasă clădire din oraș. Prezintă ornamente foarte expresive, dar totuși simple și echilibrate, îmbinate cu stil. Dacă v-am trezit interesul, clădirea se află pe Str. Iosif Vulcan, nr. 11.

15. O zi în Satul celor 1000 de pivnițe

Pe drumul dintre Marghita și Valea lui Mihai, găsim Satul celor 1000 de pivnițe. Mai exact, locul se află între dealurile Sălacea, Săcuieni și râul Ier. Este o zonă fertilă, în care se practică arta viticulturii, oferind astfel vinuri de calitate. Locul adăpostește cel mai vechi pod din Bihor, dar nu se știe cu exactitate anul în care acesta a fost construit.  Niciuna dintre cele aproape 1000 de uși (970, mai exact), nu este identică cu alta, fiecare fiind decorată altfel.

16. Să descoperim anticariatele și librăriile din oraș

Anticariatele și librăriile din oraș stau la dispoziția fiecărui bookworm. Pe câteva dintre acestea le putem găsi pe Republicii.

17. Să ne bucurăm de atmosfera din saloanele de carte R&R

Acestea sunt două la număr și se găsesc pe Str. Republicii nr. 22 și în Cetatea Oradea. Acestea sunt locuri unice prin mediile pe care le îmbină: librărie, cafenea, bibliotecă, spațiu de socializare.

18. Să te bucuri de un vin excelent la ReWine 

Cu decorul său elegant,și colecția remarcabilă de vinuri, Rewine Bar au schimbat modul în care te poți bucura de un vin excelent. Prețurile sunt accesibile, și experiența de neuitat.

19. Plimbări la început de toamnă pe străduțele orașului

Piața Unirii o cunoaște toată lumea, dar sunt unele străduțe pline de liniște și case cu un farmec aparte, pe care merită să te plimbi. De ce toamna? Deoarece culorile de toamnă ale frunzelor înfrumusețează priveliștea.

20. Picnic sub clar de lună la Ciuperca

Chiar dacă actuala situație a locului nu ne permite momentan să urcăm dealul, având în vedere că se va reface în curând, pe viitor este o sugestie bună să luați persoana dragă de mână sau să ieșiți cu grupul de prieteni noaptea, la Ciuperca, pentru un picnic. Priveliștea merită drumul!

21. Plimbare nocturnă prin centru

Înainte sau după picnicul de la Ciuperca, vă recomandăm să vă aventurați în centru și să vă lăsați călăuziți de luminile orașului!

22. O trecere prin Ocska

Piața Obor, sau Ocska, cum le este cunoscută orădenilor, dispune de tot ce ne putem imagina, ba chiar și mai și! Animale, mașini, haine, seturi de vase și antichități stau la dispoziția oricui. La fiecare pas, auzi câte un “Două la cinci lei, două la cinci lei!”, “cele mai bune oferteee”, care fac toată atmosfera!

23. O zi la Lacul Vida

La o oră de Oradea, poți descoperi Lacul Vida. Este locul ideal pentru o zi de relaxare. Cei mai curioși au la dispoziție 300 de peșteri de explorat în zona respectivă.

24. Să mâncăm o înghețată pe Corso

Fie că dați o fugă pe Corso sau că ați ales să vă bucurați de răcoarea unei seri de vară (pentru că DA, în sfârșit, serile sunt mai răcoroase), o înghețată este bine-venită. În cazul în care sunteți pe fugă, vă puteți opri la aparatele de înghețată. Dacă vă încadrați în a doua variantă, gelateriile de pe Corso vă oferă o gamă largă de sortimente, pe gustul tuturor.

25. Fă-ți un selfie fain în oraș

Câteva locuri pentru selfie-uri reușite sunt: Turnul Primăriei, malul Crișului sau podurile, Piața Unirii și Republicii.

Vom reveni cu un articol cu partea a II-a Oradea Bucket List.

Foto sus: Darius Pavel Photography