Ce mai poți găsi prin Ocska

de |

Ce mai poți găsi prin Ocska.

Piața Obor, cunoscută mai degrabă sub denumirea de Ocska, e invadată, în fiecare duminică, de mii de oameni în căutarea a orice s-ar putea gândi, de la mașini, animale, haine, până la seturi de vase și antichități.

Mi-am început vizita în sectorul cu animale, unde tot felul de orătănii stăteau cuminți, cocoțate pe tarabe, în așteptarea cuiva care să le ia acasă. În ciuda sunetelor care veneau din toate părțile, această parte a pieței poate fi considerată cea mai liniștită, vă veți convinge în următoarele paragrafe.

În continuare, am luat-o prin sectorul auto, unde toate lumea stătea la negocieri cu proprietarii autoturismelor date spre vânzare, iar pe alee se vedeau numai câțiva vizitatori, cel mai probabil aflați în tranzit.

După partea auto, am ajuns în cea mai vie și trepidantă secțiune a pieței, cea în care comercianții urlau peste tot “Două la cinci lei, două la cinci lei!” “Oferte la toooot, cele mai bune oferteee!”. Probabil v-ați prins, e vorba de partea în care se află toate tarabele cu îmbrăcăminte și încălțăminte, unde, dacă ajungi după orele prânzului, nu mai găsești mai nimic. Peste tot unde te uitai, mese pline de haine și comercianți plini de energie și dornici de a-și vinde marfa. Printre acestea, mai găseai răzleț câte un stand cu telefoane, cabluri sau alte accesorii.

După vibranta parte cu “cele mai bune oferteee”, m-a cuprins foamea, iar cel mai bun lucru pe care îl poți cumpăra din Ocska e, evident, renumitul langoș. Cât timp îl savurezi, sunt mari șanse ca femeile cu fuste lungi și colorate care trec pe lângă tine să îți ofere parfumuri “100% originale”, sau ciorapi “trei la zece lei”.

Ultima oprire a fost sectorul în care se aflau comercianții de antichități, unde puteai găsi cu ușurință tablouri, lămpi, seturi vechi de tacâmuri și farfurii, sau mici ornamente de porțelan. Pe alocuri, mai găseai și standuri cu ochelari de soare sau bijuterii ieftine.

Oricum, oricine dorește să viziteze piața trebuie să știe următoarele lucruri:

1. Intrarea e liberă;

2. Cel mai bun moment în care să mergi e duminica dimineața, în jurul orelor 10-11;

3. Înarmați-vă cu timp și răbdare. O vizită cât de cât amănunțită durează minim o oră și jumătate.

Acestea fiind spuse, Ocska e o experiență recomandabilă oricui, întrucât e inevitabil să găsești un lucru care să îți atragă, în mod special, atenția.

Foto: Mihai Dan