Oradea Bucket List: 50 de chestii de făcut în Oradea/Bihor (partea II)

de |

Oradea Bucket List: 50 de chestii de făcut în Oradea/Bihor (partea II).

Recent, v-am pus la dispoziție o listă cu 25 de chestii de făcut în Oradea/Bihor într-o viață. Azi revenim cu a doua parte a listei, în care vă propunem alte 25 de activități.

26. Vizitează Biserica cu Lună

Proiectată de Jakob Eder, Biserica cu Lună se întinde pe 34,75 m lungime, 11,10 m lățime și 55 m înălțime, în Piața Unirii. Găzduiește în turn un orologiu și un glob ce indică fazele Lunii; planul acestuia a fost gândit și realizat de Georg Rueppe.

27. Ascunde-te o zi la bibliotecă

Zilele ploioase de care vom avea parte din ce în ce mai des de acum, sunt numai potrivite pentru petrecerea timpului printre rafturile bibliotecilor.

28. Pizza la Mamma Mia

Savurează o pizza la Mamma Mia, prima pizzerie autentic italiană din Oradea. Meniul lor variat satisface gusturile fiecărui iubitor de pizza. Iar asta nu e tot! Pe lângă pizza, restaurantul le propune clienților săi o gamă largă de paste, feluri principale sau deserturi magnifice. Pizzeria se află în Oradea, Piața Cetății, numărul 28.

29. Cântă la pianul de lângă Podul Intelectualilor

Primăvara aceasta, florarul Marius Sabău a amenajat o filigorie de lemn în Parcul Libertății, cu un pian, care așteaptă să fie folosit de orădeni.

30. Aventurează-te prin Pădurea Neagră

Se află la aproximativ 20 de km de Aleșd, în zona montană a Plopișului. A fost atestată documentar în anul 1954. În trecut, aici era amplasată una dintre cele mai vechi fabrici de sticlă din țară care, la începutul secolului al XX-lea, a fost cumpărată de Magazinul Deutsch K.I.

31.Traseele montane din Bihor

Vă propunem să explorați județul Bihor în lung și-n lat, pe următoarele trasee montane.

32. Participă la un târg sau un festival

Din ce în ce mai multe evenimente au animat orașul în ultimii ani, în special târguri și festivaluri: The Big Picnic, Târgul Gaudeamus, Festivalul Luminii, Zilele Sfântului Ladislau. Nu rata Toamna Orădeană de anul acesta, festivalul dedicat orașului Oradea.

33. Jogging până în Felix

Orădenii mai sportivi își pot testa limitele făcând jogging până în Felix și înapoi. Dacă nu, și o plimbare prin pădurea din apropiere este benefică.

34. Filarmonica de Stat

Corul și orchestra Filarmonicii din Oradea dau dovadă de zeci de ani dedicare. În 21 septembrie va avea loc deschiderea stagiunii, începând cu ora 19:00.

35. Mâncare mexicană la Taco Fresh

Dacă vrei să încerci ceva nou în domeniul culinar, mâncarea mexicană este binevenită! Taco Fresh promovează mâncarea sănătoasă de tip fast-food. Restaurantul oferă o gamă variată de preparate mexicane tradiționale, precum taco, burrito sau guacamole. De asemenea, în meniu găsim și o selecție de supe. Localul se află la Lotus Center Oradea, zona food court.

36. Nopți sub Pasajul Vulturul Negru sau pe strada Vasile Alecsandri.

Distracția este garantată sub Pasajul Vulturul Negru, mai ales în serile de vineri și sâmbătă. La doar câțiva pași distanță se află strada Vasile Alecsandri, cunoscută de asemenea pentru serile de petreceri din weekend. 

37. Plimbare prin parcurile orașului

Parcul Libertății, Parcul Șanțul Cetății, Parcul Salca, sunt doar câteva dintre parcurile verzi prin care vă puteți petrece timpul liber.

38. Savurează bogracs într-o excursie la munte

Drumețiile la munte sunt cele mai bune momente pentru a savura bogracs, alături de prieteni.

39. Rafting pe Crișul Repede.

După bogracs, îndreptați-vă spre Crișul Repede, pentru rafting. Perioada cea mai accesibilă este primăvara, când debitul apei este mai mare. Posibil ca vara, nivelul Crișului să fie prea mic pentru astfel de activități.

40. Tramvaiul de epocă

Chiar dacă nu îl vedem în fiecare zi, fiți cu ochii în patru! Tramvaiul de epocă circulă uneori în weekend sau în zilele de sărbătoare.

41. Piscina Hotelului Silver

Piscina Hotelului Silver oferă nenumărate opțiuni. Vă puteți relaxa la un masaj sau hidromasaj, la dimineți cu yoga, cocktail pool party-uri, evenimente pregătite special pentru copii și multe altele. Hotelul se află pe Str. Louis Pasteur nr. 102, Oradea, Bihor.

42. Plăcintă și langoș

Două dintre cele mai ieftine, îndrăgite și accesibile gustări din Oradea sunt plăcinta și langoșul. Acestea pot fi savurate în mai multe feluri, în funcție de preferințe: plăcinte simple, cu varză sau cartofi, cu Finetti sau gem, langoș simplu sau cu brânză, smântână și mujdei.

43. Muzeele orașului

Trebuie să ne facem timp și pentru cultură. În Oradea se află câteva muzee, care trebuie vizitate măcar o dată în viață.

44. Lacul Cicoș

Se găsește în Săcuieni și se ridică la o altitudine de 142 de metri. Este o arie naturală protejată, de interes național, declarată astfel în martie 2000.

45Să facem voluntariat

Județul Bihor oferă o gamă largă de proiecte de voluntariat, în diferite domenii. Este o activitate care poate fi practicată începând cu adolescența și care contribuie la dezvoltarea personală a tuturor celor care participă.

46.Castele

Și în Bihor se găsesc câteva castele, la care merită să aruncăm o privire. Printre acestea, amintim Castelul Wertheimstein și Castelul “Poiana Florilor”.

47. Perlele arhitecturii orădene

Oradea este singurul oraș din România care face parte din rețeaua Art Nouveau, organizație în care a fost inclus în 2012. Astfel că, orădenii pot admira adevărate bijuterii ale acestui stil, precum: Palatul Miksa Moskovits, Palatul Stern, Palatul Vulturul Negru, Casa Darvas – La Roche sau Casa Poynar.

48. O vizită la Târgul de Crăciun și pationar

Sună-ti prietenii și ieșiți într-o zi de iarnă la patinoar. La sfârșit, nu uitați să vă încălziți la o cană de ciocolată caldă sau chiar de vin fiert.

49. Să admiri lebedele de pe Crișul Repede

Superbele lebede de pe Crișul Repede sunt de neratat. Vor aduce zâmbetul pe buzele oricărui trecător, așa că nu ezitați să faceți o pauză mai lungă și se le admirați.

50. Ia orașul la pas și descoperă frumusețea lui

Chiar dacă ai impresia că știi deja totul despre Oradea, încearcă o plimbare în ritm lent și nu cu privirea în telefon. Vei avea ocazia să descoperi detalii pe care le-ai trecut cu vederea până acum.

 

Foto sus: Larisa Birta Photogaphy