Noul PUG al Municipiului Oradea

de |

Vechiul PUG a expirat, noul PUG este pe cale să fie aprobat.

În cadrul conferinței de presă din data de 27 iulie 2016, a fost prezentat proiectul noului Plan Urbanistic General (PUG). Primarul municipiului Oradea, Ilie Bolojan, alături de doamna Adriana Lipoveanu, arhitectul șef al Primăriei Oradea și de Tiberiu Ciolacu, unul dintre arhitecții firmei care realizează PUG al orașului nostru, au făcut public noul proiect care va fi valabil timp de zece ani. Acesta urmează să fie discutat în cadrul ședinței Consiliului Local astăzi, 28 iulie 2016, iar dacă va fi aprobat, va intra în vigoare începând cu data de 1 octombrie 2016. Colaborarea s-a realizat prin semnarea unui contract în anul 2012.

„Arhitectul Tiberiu Ciolacu a prezentat etapele care au fost parcurse pentru întocmirea PUG, respectiv: analizarea situaţiei existente a municipiului Oradea, faza de planificare a strategiilor pe termen lung, direcţiile de dezvoltare a municipiului Oradea până în anul 2030, urmate de realizarea planului de acţiune, iar apoi întocmirea efectivă a PUG, pe baza căruia se vor emite autorizaţii de construcţii pe următorii 10 ani” – sursă text AICI.

Pentru realizarea acestui proiect au fost luați în considerare mai mulți factori, printre care și: tendințele dezvoltării orașului și suprafețele de teren de care dispune orașul pentru construirea de zone industriale (1000 ha), zone verzi (peste 26 mp/cap de locuitori) și construcții.

„Reţeaua de străzi şi de construcţii a oraşului şi reţeaua spaţiilor verzi trebuie să conlucreze. Totodată, este importantă realizarea unui inel central de circulaţie, care să funcţioneze ca o mică centură a oraşului şi care să permită traficului intern al municipiului să ocolească centrul istoric, permiţând astfel luarea unor măsuri de pietonalizare a centrului”, a spus arhitectul Tiberiu Ciolacu – informație preluată de pe site-ul Primăriei Oradea.

De reținut sunt și următoarele aspecte:

  • Intravilanul nu se va mai extinde în următorii zece ani.
  • Dezvoltarea oraşului se va focusa pe zona de sud.
  • Se vor extinde zonele pietonale şi se vor restructura zonele neutilizate.
  • Se va continua extinderea zonelor verzi ale orașului.

Vezi prezentarea arhitectului Tiberiu Ciolacu AICI.

Sursă foto AICI.

Articol scris de Ștefania Buciuman.