O trupă care a rezistat probei timpului, Negură Bunget, susține anul acesta un turneu aniversar european cu peste 50 de concerte. Din fericire, din itinerariu face parte și Oradea. În data de 5 octombrie 2016 va concerta în Urban Place.
Dar, pentru a profita de puținul timp rămas înainte de acest eveniment, vă invităm să aflați câteva lucruri în plus despre Negură Bunget…
Peste 20 de ani de activitate Negură Bunget… Ce a însemnat acest timp?
Cred că cel mai important lucru în acești 20 de ani este consecvența și tenacitatea de a continua activitatea, chiar și când greutățile par insurmontabile. Au fost experiențe plăcute și neplăcute dar în primul rând am avut oportunitatea de a face ceea ce ne place și am avut aprecieri pozitive din partea publicului și a criticilor de specialitate. Este o evoluție fireasca atât la nivel personal, cât și ca trupă și cred ca am ajuns acum într-o formulă matură cu proiecte importante. În concluzie, 20 de ani de activitate au însemnat zeci de turnee în țară și străinătate, peste 1000 de concerte, zeci de participări la festivaluri importante din lume. Am avut oportunitatea de a face turnee atât in Romania, cât și în Europa, în SUA, Canada, iar anul viitor sperăm să ajungem și pe continentul asiatic.
Versurile scrise de voi sunt profunde și cu o însemnătate, zic eu, destul de mare. Din ce vă inspirați atunci când scrieți?
În general procesul de concepție este destul de laborios și necesită timp, însă avem o idee de la care pornim și pe care o dezvoltăm atât din punct de vedere conceptual, cât și muzical. Pot spune că în general, sursele noastre de inspirație sunt natura, istoria locală, obiceiurile și tradițiile românești pe care le integrăm în albumele noastre fie la nivel simbolic, fie concret.
Numele trupei, Negură Bunget, este foarte sugestiv și în acord cu muzica pe care o cântați. Cum ați ajuns la această „formulă”?
Inițial trupa s-a numit Wiccan Rede, însă odată cu schimbarea numelui s-a produs și o schimbare de direcție. Numele provine din limba română veche și însemnă o ceață densă care te învăluie. Cred că ține tot de inspirație și denumirea trupei la fel ca și orice fel de proces creator.
Se împlinesc 10 ani de când ați lansat albumul „OM”. Iar acest cuvânt este considerat a fi o silabă sacră care face referire, în India, la energia cosmică. Din ce motiv ați ales acest nume pentru album și pentru cele două piese „Primul OM” și „Al doilea OM”, care de altfel sunt compuse din repetiția acestei silabe? Are vreo legătură cu simbolistica din spatele cuvântului?
După cum cred ca ați observat denumirile albumelor noastre au în general mai multe înțelesuri. Pentru OM conceptul a fost destul de clar și universal iar fiecare poate alege din multitudinea înțelesurilor pe cel de care se simte mai apropiat. Combinația dintre elementul local și cel universal e una fascinantă, care ne-a preocupat și la un nivel personal de-a lungul timpului.
Spune-ne mai multe despre noul proiect „ZI”…
Albumul ZI reprezintă a doua parte a Trilogiei Transilvane, cel mai ambițios proiect al nostru de până acum. Albumul explorează obiceiurile, relațiile, tradițiile și locuitorii acelor locuri care pentru noi au o importanță deosebită și constituie o puternică sursă de inspirație. Cele 6 piese ale albumului abordează tradiția locală văzută ca un sistem complex, în care orice detaliu are un rol și o semnificație bine definită, chiar dacă cel care le performează nu e conștient de toate dimensiunile acestora. Pe album și o colaborare cu prietenii noștri de la Thy Veils, pentru piesa Marea cea Mare, fiind prima dată când am lucrat cu altă trupă la nivel compozițional.
Ce înseamnă Trilogia Transilvană pentru voi? Și de ce ați ales această variantă, de a lucra la o trilogie?
Încă din faza de planificare ne-am dat seama că Transilvania este un concept așa vast încât este foarte greu de surprins într-un singur album și astfel ne-a venit ideea de a face o trilogie în care să explorăm diverse concepte atât din punct de vedere conceptual și muzical, cât și vizual.
Ce ar însemna o viitoare colaborare cu Thy Veils?
Noi suntem prieteni buni de ani de zile iar Daniel Dorobanțu realizează partea vizuală pentru Negură Bunget. Eu cred că la momentul potrivit vor exista și alte colaborări cu Thy Veils însă rămâne să vedem ce surprize ne rezervă viitorul.
Vă bucurați de popularitate și apreciere la nivel mondial, iar calitatea muzicii pe care o oferiți este aceeași, poate chiar mai înaltă. Care sunt „ingredientele” care vă mențin autentici?
Eu cred că nu există nici o rețetă a succesului în muzică însă trebuie să fii onest cu tine, să îți urmezi instinctele, să muncești și să nu lași obstacolele să te doboare din calea ta. Și mai trebuie și o doză de noroc, să fii la locul și momentul potrivit uneori.
Cum găsiți timpul și energia necesară pentru a munci la proiecte așa de complexe, luând în considerare numărul concertelor susținute de voi, care, de altfel, nu este deloc mic?
De-a lungul timpului am reușit să ajungem ca printr-o planificare atentă să reușim să realizăm tot ce ne propunem. E însă o muncă intensă, istovitoare adesea, pe care nu mulți pot să o susțină, dar care aduce și recompense pe măsură.
În deplasările voastre, departe de Transilvania, ați găsit inspirația și energia din țară? Dacă da, cum ați transpus-o în muzica voastră?
Desigur că deplasările în afara țării au și părți frumoase, si am reușit de-a lungul timpului să vizităm o mulțime de locuri spectaculoase și să ne bucurăm de energia lor, însă toate ne fac să apreciem și mai mult locurile noastre de acasă, Transilvania. Toate experiențele pe care le-am acumulat însă de-a lungul timpului sunt cu siguranță un ingredient important care ne ajută să exprimăm mai ușor diferite stări, nuanțe, dar și să aducem elemente noi tot timpul.
Iar, pentru final, care este mesajul principal care vreți să îl transmiteți prin intermediul noului album, „ZI”?
Având în vedere sensurile multiple ale limbii române pentru „zi” cred că fiecare poate alege sensul care i se potrivește. Pentru noi însemnă desigur și „a spune” dar și „ziuă”, fiind cel mai luminos album de până acum.
Interviu luat de Diana Pașc
Negură Bunget înseamnă:
Gabriel Mafa / Negru – tobe / percuții / țambal / tulnic
Tibor Kati – voce / chitară / clape
Adrian Neagoe / Oq – chitară / voce / clape
Ovidiu Corodan – bas / voce
Petrică Ionuțescu – instrumente tradiționale
www.negurabunget.com
www.facebook.com/negurabunget
Nu ne mai rămâne să spunem decât faptul că ne vedem la concert în data de 5 octombrie, în Urban Place, de la ora 20:00!