[adsanity_group num_ads=1 num_columns=1 group_ids=3818 /]
„Ești pregătită să înțelegi muzica?”, m-a întrebat zâmbind fotograful în timp ce ne îndreptam spre Filarmonica din Oradea, unde a fost susținut concertul simfonic Festival Mozart. Adevărul este că nu ești total pregătit pentru artă. Întotdeauna te ia prin surprindere, în mod plăcut.
Muzica lui Mozart a fost creditată cu a-i ajuta pe cei care suferă de epilepsie, stimularea producției de lapte de vacă și creșterea IQ-ul copiilor nenăscuți. Un centru elvețian de tratare a apelor uzate susține chiar că melodiile compuse de către Mozart pot ajuta microbii să descompună deșeurile de canalizare. Compoziția preferată a centrului este Flautul Magic1. Nu ştiu sigur câte din aceste lucruri sunt susţinute de dovezi de necontestat, dar cel mai important este ce transmite muzica şi sentimentele pe care le trăieşti când o asculţi. Concertul susţinut în seara de 2 martie, mi-a hrănit imaginaţia şi sufletul.
Programul a avut în cuprins: Răpirea din Serai- uvertura K. 384, Concert pentru flaut, harpă şi orchestră în Do major K. 299, şi Simfonia nr. 40 în sol minor K.550.
Ştiu că sună pretenţios când citeşti, dar dincolo de denumiri cu care nu mulţi sunt familiari, creaţiile muzicale compuse de unul din cei mai mari muzicieni se adresează şi oamenilor simpli, ca mine.
Concertul l-a avut ca dirijor pe Janko Zsolt, iar solişti au fost Matei Ioachimescu la flaut şi Tina Zerdin la harpă. Matei Ioachimescu a fost numit de către Ministerul de Externe al Austriei în anul 2013: „Ambasador al integrării.” Artistul susţine concerte ca solist şi ca membru al mai multor ansambluri camerale, prezentând programe de succes atât în Europa cât şi în Asia. Tina Zerdin este de origine slovenă, harpista fiind bine cunoscută pentru interpretarea ei extraordinară la acest intrument, care pentru urechile mele a sunat divin.
Una din părţile programului a fost, cum am menţionat şi mai sus, Concert pentru flaut, harpă şi orchestră în Do major. Acest concert a fost scris la comandă pentru Ducele de Guines şi fiica acestuia. Wolfgang Amadeus Mozart (27 ianuarie, 1756 – 5 decembrie, 1791), nu a fost plătit pentru acest concert, fiind o perioadă de recesiune economică.
Concertul de aseară m-a câştigat definitiv ca viitoare prezenţă în auditoriul Filarmonicii din Oradea. Senzaţia cu care am plecat acasă a fost că atâta timp cât există muzica de acest gen şi oameni deosebit de talentaţi care o pot intrepreta, lumea e un loc mai bun. Şi da, am scris acest articol ascultând alte compoziţii create de Mozart, şi scrisul a mers mult mai repede decât de obicei.
[adsanity_group num_ads=1 num_columns=1 group_ids=337 /]