Muzeul Iluziilor, în premieră la Oradea!

de |

Muzeul Iluziilor, în premieră la Oradea!

Ce vom putea admira în acest muzeu? Iluzii optice, 24 de oglinzi de mari dimensiuni care deformează realitatea, un vortex tunnel, o hologramă piramidală, un generator Van De Graaff sau un theremin, instrumentul muzical la care poți cânta fără să îl atingi, și multe altele ne așteaptă la Muzeul Iluziilor care vine în premieră în orașul nostru. Deschiderea oficială va avea loc în data de 7 noiembrie, 2017. Muzeul va rămâne deschis până în data de 24 noiembrie, la Casa de Cultura Oradea “Sala Florica Ungur”.

Conceptul este unul unic în România și are un caracter interactiv. Vizitatorii vor putea înțelege cum funcționează iluziile prin contact direct cu obiectele, dar și prin explicațiile unui narator unplugged, care va oferi detalii despre mecanismele lor de funcționare și va face demonstrații live.

Proiectul este unul mobil și își propune să ajungă în toate marile orașe ale României. Deși este o premieră pentru țara noastră, conceptul de Muzeu al Iluziilor este unul popular în multe dintre marile orașe ale lumii, care au astfel de muzee interactive permanente: Barcelona, Zagreb, Moscova, Ljubljana sau Sankt Petersburg sunt doar câteva exemple de metropole cu tradiție în acest sens.

„Noi ne-am dorit mult să creăm un loc în care participanții de orice vârstă să poată învăța prin joacă și interacțiunea directă cu exponatele”, a declarat Adrian Filpișan, inițiatorul principal al Muzeului Iluziilor. „Proiectul e, în primul rând, unul educativ și neconvențional. Cred că fiecare familie, fiecare copil și fiecare persoană trebuie să intre măcar o dată într-un Muzeu al Iluziilor: e o experiență unică să parcurgi tunelul vortex, să cânți la theremin sau să te așezi pe spate pe un pat cu 2200 de cuie fără să ți se întâmple nimic, la fel cum e amuzant și provocator să încerci să rezolvi enigmele din spatele fiecărei iluzii optice în parte.”

Muzeul Iluziilor își conduce vizitatorii prin 3 mari capitole, fiecare dintre ele prezentând un alt tip de iluzii.

Sala oglinzilor deformate este locul unde cei mici se vor distra și vor deveni, pentru câteva minute, subțiri ca o sfoară sau rotunzi ca un balon, vor avea burta până la nas sau vor deveni pitici. Iluziile optice vor avea și ele o sală dedicată: peste 50 de tablouri originale, unele de mari dimensiuni, vor provoca voința și inteligența celor care vor încerca să rezolve misterele din spatele lor.

Toate imaginile sunt dotate cu instrumente de măsurat, cu ajutorul cărora vizitatorii vor încerca să înțeleagă cum funcționează iluziile. A treia sală este dedicată obiectelor care le vor oferi vizitatorilor experiențe unice: aici, vizitatorii vor putea înțelege cum funcționează hologramele, vor experimenta vertijul într-un tunel lung de 6 metri, vor încerca să descifreze mecanismul iluziei cinematografice sau vor putea să își încerce talentele muzicale la un theremin, primul instrument muzical electronic.

Muzeul va putea fi vizitat pe bază de rezervare, la [email protected] sau numărul de telefon 0726519941, 0758365699. Durata unei vizite este de 60 de minute, iar prețul unui bilet este de 13 lei. Casa de Cultura Oradea se află pe strada Piaţa Ferdinand nr. 4.

Muzeul Iluziilor este un proiect al Asociației Astronomice Pluto.