Mari personalități din Oradea (partea a II-a)

de |

Mari personalități din Oradea (partea a II-a).

De-a lungul veacurilor, Oradea a fost un punct important al vieții unor mari personalități, în special culturale, care își au locul nașterii în orașul de pe Crișul Repede, sau au avut alte legături cu acesta. Scriitori, publiciști sau avocați, vă invităm să aflați povestea acestor personalități și să descoperiți în ce măsură Oradea le-a marcat existența.

Iosif Vulcan

Iosif Vulcan a fost publicist și scriitor român, născându-se la Holod, județul Bihor, în 1841. A absolvit Liceul Premonstratens și se înscrie la facultatea de drept, din cadrul Universității din Budapesta, însă cariera în avocatură nu-I este pe plac, îndrăgind, în schimb, literatura. În acest scop, pune bazele revistei “Familia”, în 1865, unde Mihai Eminescu își publică prima poezie, “De-aș avea”. Publică poezii, nuvele, lucrări istorice, dar și romane. În cinstea sa, în 1965, s-a deschis Muzeul Memorial Iosif Vulcan, pe strada cu același nume, fiind, de asemenea, patronul spiritual al Colegiului Național “Iosif Vulcan”.

 

Foto: Tudor Vâșcan – Photographer

Emanuil Gojdu

Emanuil Gojdu a fost un avocat de succes și un luptător pentru drepturile românilor din Transilvania și Ungaria. Studiile preuniversitare le-a făcut la Liceul Premonstratens, iar diploma de avocat și-o obține la Universitatea din Budapesta. Clădirea care-i poartă numele este Colegiul Național “Emanuil Gojdu”.

Madach Imre

Madach Imre a fost un scriitor maghiar, caracterizat de profunzimea gândurilor sale de natură filosofică.  El este cunoscut în special pentru poemul Tragedia omului. A fost supranumit Faust-ul maghiar, datorită ideilor comparabile cu opera lui Goethe. Soția sa, Fratér Erzsébet, a locuit în Oradea, în imobilul de pe strada Mihai Eminescu, nr. 19.

Sursă poză aici.

Și-așa am povestit despre unele dintre personalitățile în a căror viață, Oradea a jucat un rol important. În mod cert, Oradea a dat și continuă să dea nume mari din toate domeniile, iar orașul își manifestă, în mod activ, suportul pentru aceștia.

Foto sus: Mihai Dan.