Mai mult pentru indemnizația pentru copii

de |

Schimbările propuse prin intermediul actului normativ publicat în Monitorul Oficial ce face referire la indemnizația pentru copii, aduc vești bune pentru părinți!

Începând cu data de 1 iulie 2016, vor fi schimbate regulile concediului acordat pentru creșterea copilului: aceștia vor beneficia de un concediu pentru creșterea copilului pânâ ce micuțul îndeplinește vârsta de doi ani, sau trei ani în cazul copiilor cu handicap, iar indemnizația lunară va avea doar o limită minimă. Dacă în ultimii doi ani, înaintea nașterii copilului, proaspeții părinți au obținut venituri impozabile timp de minim 12 luni, aceștia vor beneficia de concediu pentru creșterea fătului. De asemenea, cei care au venituri din sivicultură și piscicultură vor putea beneficia și ei de concediu pentru creșterea copilului.

„Persoanele care, în ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului, au realizat timp de cel puţin 12 luni venituri din salarii şi asimilate salariilor, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, denumite în continuare venituri supuse impozitului, beneficiază de concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, precum şi de o indemnizaţie lunară” – sursă text AICI.

„Indemnizaţia lunară (…) se stabileşte în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii doi ani anteriori datei naşterii copilului, şi nu poate fi mai mică de 85% din cuantumul salariului minim brut pe ţară garantat în plată” – sursă text AICI.

Prin intermediul acestei legi, indemnizația va avea un cuantum de minim 1.062,5 lei, iar părinții care vor opta pentru a reveni mai repede la locul de muncă vor primi lunar un stimulent de inserție de 531,25 lei (în prezent stimulentul este de 500 lei). Indemnizația lunară va fi aplicată pentru fiecare copil născut din aceeași sarcină (gemeni, tripleți, multipleți).

Indemnizaţiile celor aflaţi deja în concediu maternal vor fi recalculate.

.