Locul în care pacea și liniștea seamănă credință

de |

Locul în care pacea și liniștea seamănă credință

 

În centrul orașului, la loc de cinste, alături de palate și case impresionante, regăsim prima biserică ortodoxă din Orașul Nou – Biserica „Adormirea Maicii Domnului” sau „cu Lună”. Zona în care a fost ridicată – cea care a devenit în anul 1920 catedrală episcopală – reprezenta, încă de la începutul secolului al XVIII-lea, nucleul cel mai important al orașului, unde au luat ființă valoroase palate, edificii și biserici.

Biserica cu Lună a reprezentat pentru credincioșii ortodocși din Oradea o victorie; odată cu Edictul de toleranță al lui Iosif al II-lea, aceștia primesc dreptul de a-și construi un loc de rugăciune din zidărie, astfel că, la data de 9 noiembrie 1784, este pusă piatra de temelie a bisericii și, șase ani mai târziu, avea să se oficieze prima slujbă religioasă. Biserica a fost sfințită în data de 11 iunie 1832, fiind și anul în care au fost finalizate lucrările.

Chiar dacă au trecut 228 de ani de la ridicarea ei, Biserica cu Lună a rămas un spațiu sacru, nealterat de trecerea timpului, în care liniștea continuă să te „răpească” din lumea materială și să te poarte spre o lume lăuntrică, spirituală.

Calmul din interiorul bisericii contrastează cu forfota din piață. Arhitectura și stilistica picturilor sunt de o frumusețe incontestabilă, biserica fiind un punct de reper pentru toți cei care vizitează orașul. Notorietatea Bisericii cu Lună – și aspectul de care se leagă și denumirea ei – se datorează mecanismului care indică poziția Lunii, dispozitiv unic în Europa, care în anul 1793 a fost montat în turnul bisericii.

Acum, în aceste vremuri în care fața orașului se schimbă, frumusețea fațadelor fiind refăcută, Biserica Adormirii Maicii Domnului, continuă să vegheze asupra pieței istorice, asupra orădenilor și asupra tuturor celor care ajung în inima orașului Oradea.

Articol realizat de: Sebastian Ferchi