Legenda Palatului Vulturul Negru
Unul dintre locurile cele mai cunoscute şi îndrăgite de către orădeni, este Palatul Vulturul Negru. Ales drept simbol al orașului în 2011, ascunde o istorie şi o legendă de care puţini ştiu.
Se spune că până în anul 1905 pe suprafața în care sa află acum Palatul Vulturul Negru, a existat un han, numit după cum ne-am aștepta, Vulturul, deşi unii spun că numele hanului ar fi fost Arbore Verde. Acesta ar fi existat încă din anul 1714, atunci fiind adăpostit într-o clădire mică, în același loc fiind şi Primăria Orașului Nou. După mulţi ani, primăria a fost mutată în cartierul Olosig, iar hanul a fost extins.
Hanul a fost un loc de întâlnire pentru personalitățile vremii, precum împăratul Franz şi regina Elisabeta. Acesta a fost transformat într-un hotel de excepție de către industriașii Adjoran Emil şi Kurlander Ede.
În noiembrie 1908, hotelul a fost finalizat, având două fațade, două săli de spectacole, cofetărie, cafenea, magazine şi 75 de camere. Elementul care a rămas până şi astăzi unul dintre cele mai spectaculoase este Pasajul, în prezent o adevărată încântare, datorită luminii care străbate vitraliul, creând o atmosferă de poveste. Acesta a fost construit după celebra galerie Vittorio Emanuele din Milano, are deschidere spre trei străzi, fiind împodobit cu trei vulturi mari.
O altă legendă spune că Palatul Vulturul Negru găzduiește catacombe importante, iar în perioada comunistă acestea au fost folosite de către oamenii securității.
Această legendă amintește că Palatul este sortit scufundării din cauza catacombelor pe care stă. Legendă întărită prin faptul că la subsolul clădirii a fost descoperită o cameră funerară în anul 1907, în timpul construirii hotelului.
Revenind la realitatea înconjurătoare, Palatul Vulturul Negru este una dintre cele mai vizitate atracții turistice, atât pentru culorile vii cu care este îmbrăcat, cât şi pentru diversele magazine pe care le găzduiește. În același timp este cel mai reprezentativ ansamblu arhitectural în stil secession din Transilvania. Împodobit cu flori şi conturat prin diverse culori, este o expresie a gândirii artistice de la începutul secolului al XX-lea.
Articol scris de Ioana Voichescu.
Fotografii realizate de Alexandru Gabriel Ion.