de |

Chiar dacă nu este vorba de Podul Îndrăgostiților din Paris sau de Podul Elisabeta din Cluj, și pe Podul Intelectualilor din Oradea sunt închise, de asemenea, lacătele orădenilor care, cu siguranță, fiecare ascund câte o poveste aparte…

Actualul Pod al Intelectualilor, cel care a servit drept pasarelă încă de prin 1850, face legătură dintre Parcul Libertății și Parcul 1 Decembrie, dintre Facultatea de Medicină și cea de Drept, dintre multe monumente istorice și puncte importante din orașul Oradea, dintre poveștile celor care au decis în semn de iubire, fraternitate, sau cu orice alt scop, să-și blocheze în mod simbolic, desigur, momentele speciale și legămintele prin intermediul lacătelor „închise” și mereu prezente pe pod.

Fotografii realizate de Ștefania Curila

Despre pod…

Cu o istorie de peste 150 de ani, Podul Intelectualilor din Oradea a servit, prin perioada anilor 1990, drept pasarelă pe unde mințile luminate ale vremurilor de atunci treceau zilnic pentru a ajunge la redacțiile bihorene.

Prin anul 1850 a fost construit un pod din lemn care făcea legătura între cele două maluri ale Crișului Repede. Podul Paralelor, cum se numea pe atunci, avea amplasate la ambele capete câte o căsuță unde trecătorii trebuiau să plătească o anumită sumă de bani pentru a ajunge pe malul dorit.

Prin anul 1910, pasarela a fost înlocuită cu una din metal. După inundațiile din anul 1974, în locul acesteia, a fost ridicat podul peste care astăzi orădenii trec de nenumărate ori pe zi. Ca și amintire din vechiul pod s-a păstrat balustrada metalică și, dacă se aruncă o privire mai atentă, se pot observa câteva bucăți din pilonul vechiului pod, scufundate în Crișul Repede.

Podul Intelectualilor din Oradea

Fotografie realizată de Tudor Vâșcan

Astăzi…

Podul Intelectualilor oferă posibilitatea orădenilor, dar nu numai, să admire lebedele trecătoare, apa curgătoare, orașul ce se vede în zare, sau pur și simplu să pășească înspre celălalt mal.

Fotografii realizate de Ștefania Curila