De nenumărate ori poveștile oamenilor care se află în jurul nostru rămân un mister deoarece, cu toate că suntem ființe sociale și în continuă căutare, cunoștințele și clipele ne sunt numărate. În acest punct al ecuației intervine filmul documentar care ne oferă poveștile unor oameni care, deși nu îi vom cunoaște niciodată, se află mai aproape decât am crede: poate chiar în blocul de peste drum sau la masa de lângă fereastră din cafeneaua pe care o frecventăm în fiecare weekend.
În 2015, Institutul de Film Documentar din Cehia, împreună cu parteneri din alte patru țări central și est-europene: Slovacia, Ungaria, Croația și România, a inițiat programul KineDok a cărui misiune este să aducă oamenii mai aproape de ei înșiși, distribuind filme documentare în spații neconvenționale precum localurile, pub-urile sau galeriile. În 2016 s-au alăturat proiectului țările Norvegia și Polonia. În țara noastră, proiectul este coordonat de One World Romania și s-a bucurat încă din prima ediție de o primire călduroasă, numărând 219 proiecții.
Iată-ne, așadar, în plină desfășurare a proiectului și în orașul nostru! Cea de-a doua ediție constă în 15 documentare incitante proiectate în peste 25 de spații din fiecare țară participantă. În data de 26 august 2016 am vizionat documentarul Drifter în Moszkva Café, gazda acestui proiect în Oradea. Filmul regizat de Gábor Hörcher ne spune povestea tânărului Ricsi, un rebel înăscut care, visând să participe la o cursă de automobile, își ia viața în propriile mâni, asumându-și riscuri surprinzătoare care îl aduc din ce în ce mai aproape de colaps. Avem astfel ocazia să privim prin ochii săi aspectele vieții care ne înconjoară: viața de familie, sistemul educațional, justiția, urmărind involuția sau evoluția haotică a unui tânăr care se luptă cu orice limită.
Drifter este unul dintre acele filme care ne provoacă să dezbatem „ce e rău și ce e bine”, privind în adâncurile societății noastre. KineDok este un proiect necesar și cu potențial: mereu vom avea nevoie de povești reale care să ne strângă mai aproape unii de alții. Sper ca la următoarele proiecții orădenii să răspundă invitației într-un număr cât mai mare!
Articol scris de Andreea Lupu