JazzyBIT înseamnă diversitate stilistică, profesionalism, sinceritate, originalitate, disciplină și organizare. Teodor Pop (pian, claviaturi), Mihai Moldoveanu (chitară bass) și Szabó Csongor-Zsolt (tobe, percuții) sunt trei oameni diferiți care au reușit să găsească o rețetă potrivită pentru a crea muzica pe care o iubesc: jazz, latin, funk, blues și rock sunt stilurile muzicale contopite într-o viziune matură și neconvențională denumită de membrii trupei „loud-jazz”. Dovada succesului acestei rețete se reflectă și în realizările trupei printre care se numără: „două albume originale, trei participări la Gărâna Jazz Festival în patru ani, concert în cadrul Untold Festival sau calificarea în finala European Jazz Award 2014”.
Așadar, Ghid Local Oradea vă invită în data de 10 Septembrie 2016, la Sinagoga Neologă Zion, pentru a vă bucura de concertul trupei JazzyBIT, organizat de LB Shows.
În rândurile următoare membrii trupei au fost de acord să ne răspundă la câteva întrebări care ne vor aduce mai aproape de ideile, muzica și activitatea lor.
- Care este ingredientul special definitoriu pentru trupa JazzyBIT?
JazzyBIT înseamnă diversitate stilistică încapsulată în ceea ce noi numim “loud-jazz”.
- Se spune că socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din târg. Cum s-a desfășurat evoluția trupei în raport cu așteptările pe care le-ați avut inițial?
De la început, ne-am dorit să fim sinceri pe scenă, să arătăm publicului doar compozițiile noastre proprii. Direcția muzicală, dar și „țintele” de atins au apărut pe parcurs, odată cu maturizarea noastră, atât pe plan personal, cât și profesional. Suntem foarte mulțumiți de ce am reușit să facem până acum și multe realizări depășesc așteptările noastre inițiale (două albume originale, trei participări la Gărâna Jazz Festival în patru ani, concert în cadrul Untold Festival sau calificarea în finala European Jazz Award 2014). De asemenea, suntem conștienți de importanța unei constante îmbunătățiri a tuturor factorilor care influențează JazzyBIT (repertoriu, orginalitate, ordine, disciplină și organizare).
- În ce măsură se reflectă personalitatea fiecărui membru al trupei în muzica pe care o creați?
Suntem trei oameni foarte diferiți, atât ca personalitate, cât și ca genuri muzicale preferate. În schimb, ne intersectăm foarte bine unul cu celălalt și fiecare își aduce influența proprie în piesele pe care le compunem. Toți trei ne „găsim” în JazzyBIT, iar JazzyBIT se reflectă în noi trei.
- Ce v-a determinat să alegeți această coeziune de genuri muzicale?
Totul a venit natural, compunem și cântăm muzica pe care o iubim, care ne descrie așa cum suntem noi: bucuroși, optimiști și plini de energie.
- Cum v-au influențat cariera experiențele de peste hotare?
Concertele noastre de peste hotare și aprecierea albumelor atât în țară, cât și în afara României ne bucură enorm. Ne simțim motivați să facem tot posibilul ca muzica noastră să ajungă cât mai departe. Orice eveniment la care participi te influențează într-un anumit fel. Noi încercăm să nu căutăm diferențele dintre locurile în care suntem invitați să performăm, ci mai de grabă să ne axăm pe influențele pozitive pe care le putem dobândi.
- Ce simțiți la încheierea unui concert?
Ne simțim minunat la finalul oricărui concert deoarece, de multe ori, simțim că energia de pe scenă și poveștile pieselor noastre au atins în mod plăcut audiența.
- În opinia voastră, prin ce se remarcă, în prezent, muzicienii români?
Noi credem că muzicienii români care se fac remarcați sunt cei care nu uită de muzica românească pură și încearcă să integreze influențe din folcorul românesc în diferite stiluri muzicale, oferind astfel, atât lor, cât și culturii românești, o deschidere mai mare către occident.
- Care sunt orizonturile pe care le explorează noul album, Horizon?
Fiecare piesă de pe noul album „Horizon” spune o poveste, transmite diverse emoții și te poate aduce în diferite stări în funcție de ce trăiești tu când asculți albumul. Pe lângă aceste orizonturi emoționale, există si cele muzicale, și anume înglobarea diverselor stiluri (rock, funk, latin etc) către o punte comună, mai neconvențională în raport cu jazzul clasic, mai matură și puțin mai gălăgioasă, de unde și termenul pe care îl folosim noi: „loud-jazz”.
- Cum intuiți viitorul trupei JazzyBIT?
Încercăm să nu ne bazăm pe intuiție și ne concentrăm mai mult pe lucrurile pe care le putem îmbunătăți. Suntem într-un constant proces de creștere și perfecționare, încercăm să fim cât mai ordonați și organizați, facem totul pas cu pas și sperăm ca viitorul să arate bine.
- Care au fost maeștrii care și-au lăsat amprenta în dezvoltarea voastră ca muzicieni și oameni?
Toți trei suntem influențați de foarte mulți și diverși „maeștrii”. Dar cred că ar fi interesant de precizat că dezvoltarea noastră se bazează nu doar pe influențe muzicale concrete. Este foarte important să crești ca persoană, drept urmare, pe acest plan ne ajutăm foarte mult unul pe celălalt, dar suntem în aceeași măsură susținuți de familii, prieteni și oameni dragi.
- Dacă ar fi să intervievați un tânăr artist debutant, care ar fi prima întrebare pe care i-ați adresa-o și de ce?
Cât de mult ești implicat emoțional raportat la mediul în care trăiești și la lucrurile din jurul tău? Inspirația pentru compoziții foarte bune poate apărea din locuri neașteptate!
- Ce amintiri vă leagă de orașul Oradea?
Ne aducem aminte cu plăcere de cele două concerte susținute în minunata sală a Filarmonicii din Oradea, cu ocazia lansării albumelor noastre, dar și de bucuria de a concerta pentru a doua oară în aceeași zi în fața minunatului public orădean, după ce biletele au fost vândute la scurt timp de la startul promovării. Desigur, să nu uităm de „ritualul” nostru din Oradea. Suntem clienți fideli ai piscinei termale a Hotelului Continental de fiecare dată când suntem în zonă pentru a susține un concert!
Ne vedem la concert!
Interviu luat de Andreea Lupu
Sursă foto AICI