Interviu oferit de trupa Decay

de |

În data de 17 decembrie, sâmbătă, trupa orădeană Decay va concerta în Urban Place, în deschiderea formației Negură Bunget. Cu această ocazie, credem că este potrivit să aflăm mai multe despre Decay, despre stilul muzical al acestora și despre planurile de viitor care, sperăm, ne vor suprinde în mod plăcut.

Așadar, Decay

Interviu Decay

  • Povestiți-mi despre trupă și despre începuturile acesteia…

Trupa DECAY a luat ființă la inițiativa fraților Goat și Rat, în 1996. Ideea celor doi a fost de a scoate ceva nou și original pentru scena metal. Goat, vocalul trupei, mare ascultător al formațiilor de doom, death și black metal, iar fratele său, chitarist, influiențat de stilul punk și grunge, s-au gândit la o combinație dintre aceste stiluri. Între timp, li se alătură și Roland (tobe), coleg de liceu cu Goat care nu avea experiența de a cânta cu alte formații precum Rat, amandoi autodidacți în progresul lor instrumental. Cel care se ocupa de versuri era Goat, iar partea instrumentală i-a revenit lui Rat.

După un timp, a apărut și un basist, Jackson, și tot atunci trupa proaspăt formată a făcut rost de o locație, o sală de repetiții a unei formații vechi din Oradea, unde puteau repeta. După aproximativ o lună, a apărut și primul concert care a fost susținut de către aceștia în Oradea. Succesul a fost unul răsunător, urmând o altă serie de concerte în Oradea și în zona de vest a țării.

Acest capitol se încheie în 1999, după ce trupa s-a destrămat, fiecare având alte planuri pentru viitor. În 2004, cei doi frați s-au reunit pentru a compune primul lor demo intitulat „Vortex of thoughts”. Partea de chitară și tobe au fost compuse de Rat, iar la bas Vampy. Stilistic, piesele de pe acest demo nu aveau nimic în comun cu celelalte piese compuse de vechea formulă, din 1999. În 2013, Goat a fost invitat să se alăture unei formații recent înființată unde l-a cunoscut pe Zoltan (chitarist), cel care a compus celebra piesă „People of the Lie”, a trupei Kreator. Și această formație, într-un final, s-a destrămat. Goat a păstrat legătura cu Zoli și au continuat cu proiectul DECAY. Au venit membrii noi care însă, pe urmă, au plecat. Într-un final, doar Goat și Zoli au mai rămas în trupă.

În 2014 au fost compuse câteva piese noi, după care a urmat o perioadă de liniște pentru cei doi. Totul părea să se termine… Dar pe la sfârșitul lui decembrie a fost cooptat un tânăr basist, Cristian, venit să studieze la Oradea. Cristian l-a invitat pe colegul său de facultate Levente (chitarist) să se alăture și, ulterior, trupa a fost completă odată cu venirea toboșarului Adam. Și de această dată au apărut noi schimbări. După plecarea chitaristului Levente și toboșarului Adam, Vlad Tuta a luat rolul de toboșar al formației.

În 2015, a apărut o nouă formulă. S-a alăturat chitaristul Leviking (ex-Igfon) și toboșarul Barney (ex-Igfon).

2016 a adus pentru Decay o perioadă plină din toate punctele de vedere. În iunie a avut loc și primul concert Decay, după o pauză de peste 15 ani. Concertul din luna mai, susținut în clubul Abyss alături de formația orădeana Igfon, a însemnat și confirmarea unei componente stabile, cu o direcție stilistică bine definită.

În septembrie, chitara bas este preluată de Franky (ex-Tenebros). Sfârșitul lui 2016 aduce un moment important pentru grup, concertul de deschidere pentru Negură Bunget care va avea loc în Urban Place. Această apariție anunță un nou an extrem de bogat în compoziții, participări la evenimente și concerte.

  • Care este viziunea voastră asupra underground-ului muzical actual din Oradea, România și din afara țării?

Goat: Nu mă interesează underground-ul nici local, nici internațional. Părere? În afară de respect, nimic!

Levi: Respect trupele underground și da, support the undergroud! – nu numai rock / metal, ci de asemenea blues și jazz. Nimeni nu se naște pe scenă printre headlineri din prima.

Franky: Underground-ul, în primul rând, este un fenomen, este o stare de spirit, este un mod de viață. Pe de o parte, explozia tehnologică din ultimii 10 – 15 ani a reușit să facă vizibil, poate prea vizibil, un segment care întotdeauna a vrut să fie obscur, în umbră. Acum 20 de ani underground însemna un mic circuit de „inițiați” care își împrumutau casete, discuri, reviste, cărți etc… Azi YouTube și Internetul îți oferă „easy access to everything”. Nu mai există vânzare de discuri, vânzare de albume decât pentru colecționarii împătimiți. În schimb, este această „eră magică” a festivalurilor. Pentru muzicieni, dacă cânți la festivaluri înseamnă că exiști, iar pentru public dacă faci parte din headbang-eri e semnătura de apartenență la „comunitate”…

Pe de altă parte, concertele prin intermediul cărora trupele se prezintă în fața publicului sunt (poate) mai rare pentru că presupun costuri pe care muzicienii nu și le permit. Cu cât suntem mai „underground”, cu atât totul se desfășoară din pasiune, implicare financiară personală sau un suport modest din partea cunoscuților, prietenilor, împătimiților. Totul este făcut din pasiune și dintr-o motivație greu de înțeles din afară. De fapt, acesta e underground-ul…

Este bine că încă apar formații noi sau diferite stiluri ce derivă din acele genuri trash, death, black ale anilor ‘80 – ‘90, și care azi încă sunt motoare motivaționale și oferă inspirație atât pentru muzicienii actuali, cât și pentru publicul care ascultă cu aceeași plăcere „old-school bands” sau „newcomer bands”.

În România avem în acest moment festivaluri de gen și suficiente concerte care țin în viață această mișcare de nișă. Dar, este adevărat, în ultimii ani au avut loc evenimente și festivaluri care s-au anulat din diferite motive, în principal din cauza costurilor și a lipsei  suportului. Pentru nici unul din cei implicați nu este ușor, în special financiar. De asta merită respect toți organizatorii, muzicienii și publicul care sunt alături de acest fenomen pe care generic îl numim „underground”.

  • Referitor la versuri, ați putea să-mi spuneți câteva idei despre mesajul principal pe care vreți să îl transmiteți?

Goat: Natura și oamenii care distrug în jurul lor și în interiorul lor tot ce am moștenit și ceea ce ne face să trăim și să rămânem OAMENI. Aaaa… și din cauza asta au mai apărut și câteva piese misantropice.

Franky:  Versurile aparțin vocalistului formașiei și scot în evidență ceea ce înseamnă Decay ca idee, ca grup. În același timp, textele surprind trăiri, gânduri și expresii referitoare la moarte, dezumanizare și ocultism. Versurile sunt axate pe instinctele și fobiile umane, pe explorarea laturii oculte a existenței, pe forțele primordiale care guvernează natura.

  • Ce înseamnă Decay, dincolo de nume?

Goat: Hmmm…. cred că dacă scriu o parte dintr-un vers, aș putea zice mai multe: „DECAY – SPIRITUALLY-PHYSICALLY-MENTALLY”.

P.S.: Noi nu avem nimic defect în cap. Dar fără ura, nu poți să iubești, cum nici lumina nu există fără întuneric. Doar încercăm să punem în fața oamenilor o oglindă, să vadă realitatea. Știm ca degeaba… Dar despre ce sa cântăm? Despre party, fetițe, droguri etc.? Nu, mulțumim! Oricum, realitatea nu e prea haioasă, dar asta e…?

  • Ce vă motivează să continuați acest demers artistic, gen de muzică care are un public mai restrâns?

Goat: Eu am aproape de 40 ani. Ascult muzică rock/METAL de aproximativ 28 de ani. Dacă era doar o modă pentru mine, deja trecea… precum anii. Dar și acum ascult aceleași formații și încerc să cânt versurile mele personale pe muzica/stilul pe care și eu le-aș asculta. Atât!

Levi: Compunem nu doar un stil, ci patru stiluri diferite: un stil Goat, un stil Franky, un stil Barney și un stil Levi. Plăcerea de a compune, plăcerea de a cânta și personlitatea membrilor din trupă e un motiv bun.

  • Ce înseamnă pentru voi concertul din data de 17 decembrie, în deschiderea trupei Negură Bunget?

Goat: În primul rând, am dori să mulțumim pentru invitație! Pentru noi concertul din data de 17 decembrie înseamnă o evoluție și o șansă pentru a fi mai cunoscuți și o șansă de a cânta nu doar în Oradea sau în județul Bihor!

  • Planuri pentru 2017?

Goat: OHHH… planuri am avut și până acum dar când nu ai cu cine, shit happens! Dacă o să rămânem întregi ca formație, am dori să cântăm cât mai mult live, cu un setlist mai lung decât ce vom cânta în 17 decembrie. O să vedem (așa a zis și orbul 🙂 ). Deja suntem invitați la un concert open air în august. Dar până atunci este mult, prea mult…. Nu sunt pesimist, să nu ma înțelegi greșit, dar e obositor să fii non-stop optimist. Eu dacă sunt pesimist, totul iese mai bine. 🙂

Levi: TOT 🙂 Desigur, în limita bunului simț. Încercăm să ajungem și noi la festivaluri, la alte concerte etc. În același timp, vrem să ținem cont și de viața noastră personală.

  • Iar, pentru final, un scurt mesaj pentru fani…

Goat: Haideți să ne vedem în 17 decembrie, în Urban Place, and let us see you headbang!

Le mulțumim membrilor trupei Decay pentru acest interviu și le dorim multă baftă în continuare și, bineînțeles, energia necesară pentru concertul din seara de 17 decembrie!

negura_bunget

Biletele s-au pus în vânzare la bar, în Urban Place. Pentru mai multe informații, sunați la numărul de telefon: 0770 133 583. Prețul unui bilet este de 20 de lei. Eveniment organizat de LB Shows.