Interviu cu trupa Syn Ze Șase Tri
Trupa Syn Ze Șase Tri le pregătește o nouă surpriză fanilor din Oradea: pe data de 24 iunie, de la ora 19:00, aceștia vor susține un concert la Moszkva Kávézó. Până atunci, vă invităm să parcugeți interviul oferit de ei, pentru a înțelege mai bine fenomenul Syn Ze Sase Tri.
1. Ce anume v-a inspirat să înființați o trupă?
Salutare! Pasiunea pentru muzică în primul rând, apoi dorința, provocarea de a ne auto-depăși, de a ne dezvolta latura creativă și totodată promovarea valorilor culturale de pe meleagurile noastre care din păcate nu mai sunt de așa mare importanță în rândurile tinerilor din ziua de azi. Încercăm să transmitem și să menținem vie zestrea de valori culturale pe care poporul nostru o are. Mituri, legende, istorie, tot ceea ce înseamnă legătura cu străbunii noștri, ceea ce ne dă identitatea.
2. De ce tocmai black metal? Ce semnificație are pentru voi acest gen muzical?
Nu este black metal. Este un conglomerat de genuri muzicale. Muzica cântată de trupa Syn Ze Șase Tri este extremă per total, dar înglobează de la muzică clasică pană la black metal. Practic noi nu ne limităm la un singur gen. Folosim tot ceea ce noi credem ca este necesar pentru a exprima ceea ce dorim. Mesajul nostru este transmis prin muzică și imagine, și de aceea tot ceea ce poate contribui la exprimarea mesajului, este folosit fără ezitare. De aceea nouă ne place să numim genul nostru Transylvanian Bloodstained Metal.
3. Cum a fost debutul vostru, ca trupă, în industria muzicală? Cum au primit oamenii muzica voastră?
Ce pot spune e că a fost bine primit. Încă de la început am fost o pată de culoare între multitudinea de trupe și genuri muzicale de la noi. Datorită muzicii și a imaginii pe care trupa o promovează. Deși nu suntem primii care facem treaba asta, am facut-o în felul nostru, și de la bun început am crezut în asta, iar oamenii au primit ceva care exprimă și transmite ceva, ceva ce conține încredere. Desigur că au fost și critici, și alte răutăți, dar acestea nu au făcut decât să ne întărească și să ne motiveze să mergem mai departe.
4. Ultimul vostru album, intitulat „Stăpin Peste Stăpini”, a apărut în 2015. Ce ne-ați putea spune despre el?
Este al 3-lea episod din povestea pe care o scriem deja de 10 ani. A fost albumul cel mai complex la acea vreme, care a implicat colaborări cu unii din cei mai faini oameni și muzicieni pe care îi cunoșteam, iar rezultatul a fost pe măsura așteptărilor noastre. Personal, îl recomand tuturor celor care vor să învețe ceva și celor care doresc un bun exercițiu de imaginație. Cel mai bine ar fi ca, cel ce vrea să înțeleagă pe deplin acest album, să le asculte și pe primele două, să citească versurile și povestea fiecărui album, să își găsească o poziție comodă cu o bere în mână și să își lase imaginația să zburde. Stăpin Peste Stăpini este totodată și premergătorul viitorului album „Zăul Moș” ce urmează a fi lansat în 15 septembrie anul acesta, album care cu siguranță va șoca pe multă lume.
5. Ce surprize le pregătiți fanilor anul acesta?
Anul acesta este într-adevăr un an al surprizelor. Chiar și pentru noi. Pe lângă faptul că au intervenit schimbări in componență, lansăm un nou album, din decembrie 2016 am început deja o serie constantă de concerte care se vor continua pană spre sfârșitul anului, concerte ce fac parte din turneul de promovare al acestui nou album, aniversăm 10 ani de când s-a înființat trupa Syn Ze Șase Tri, odată cu albumul vom lansa un pachet aniversar, și multe multe alte surprize. Idei avem multe. Trebuie doar să ne găsim timpul, energia și resursele necesare pentru îndeplinirea lor. Oricum, stați cu ochii pe noi.
6. Ce semnifică denumirea trupei?
Numele Syn Ze Șase Tri este inspirat dintr-o rugăciune precreștină închinată unei zeități, rugăciune scrijelită pe o piatră funerară, care în traducere ar însemna „Sunt cu trei de șase”. Acest număr, 666, fiind departe de înțelesul ocult, în multe cazuri din mitologia pre-creștină fiind atribuit ca limita dintre lumea zeilor și cea a oamenilor, fiind un număr sacru. Rugăciunea a fost incorporată in piesa „Ruga”, piesa ce încheie primul nostru album. Rugăciunea și descoperirea ei nu au fost nici confirmate dar nici infirmate ca fapte istorice/arheologice, dar au devenit punctul de pornire perfect pentru întregul concept al trupei.
7. Cum ați ajuns să vă uniți tocmai voi patru?
Cum am zis mai sus, componența trupei a suferit modificări, dar nici nu este neapărat una stabilă sau mai bine zis bătută în cuie. E normal ca în istoria unei trupe să intervină și certuri sau neplăceri ce duc la schimbări. Dar, în general am căutat tot timpul cei mai buni oameni, care să poată să exprime prin talentul lor ceea ce Syn Ze Șase Tri vrea să transmită. Acum suntem noi 4, ne știm de mult și avem experiență în spate fiecare. În viitor nu se știe poate o să fim mai mulți, mai puțini, în funcție de necesități și situații. Important este ca cei ce sunt in trupa Syn Ze Șase Tri să fie printre cei mai buni și să țină fruntea sus.
8. Unde ați susținut primul vostru concert? Ce emoții ați trăit la momentul respectiv?
Primul nostru concert… pff, cred că la Casa Studenților din Timișoara, în 2007 sau 2008. Nu îmi mai aduc aminte de emoțiile și trăirile de atunci, dar cred că au fost destule.
9. Ce anume doriți să le transmiteți oamenilor prin muzica voastră?
Să nu se lase călcați in picioare de nimeni și nimic. Să rupă răul de la rădăcină. Deși trăim vremurile astea într-o țară condusă prost și este așa cum este, să fie mândri că sunt români, și să își aducă aminte că în istoria țării noastre au mai fost vremuri de genul și, de fiecare dată, tot ei, oamenii cei de jos au fost cei care au schimbat totul. Fruntea sus, că străbunii au luptat ca noi să fim azi liberi. Trebuie doar să luăm atitudine, și să nu ne uităm identitatea, și în nici un caz să plecăm capul.
10. Sunt convinsă de faptul că, de când ați înființat trupa, ați avut parte de numeroase momente memorabile. Ați putea să ne povestiți o astfel de întâmplare?
Cele mai mari realizări ale noastre sunt clar albumele noastre. Dar și fiecare concert, fiecare repetiție, fiecare om întalnit pentru noi este o bucurie.
11. Care este sursa voastră de inspirație pentru versuri?
Tot ceea ce înseamnă istoria, folclorul, miturile și poveștile lăsate din generație in generație, muzica, peisajul tot ceea ce înseamnă sufletul neamului nostru.
12. Urmează să ajungeți în curând în Oradea. Ce le pregătiți fanilor voștri de aici?
Ca de fiecare dată vom da tot ce e mai bun din noi să le oferim un show marca trupa Syn Ze Sase Tri, dar, în același timp vrem ca și cei ce ne vor sta in față, să interacționeze, să fie vii, să fie un schimb de energie. O să fie fain, sunt sigur de asta. O să cântăm, o să ne distrăm, aducem și ceva merchandise, și suntem nerăbdători să cunoaștem cat mai mulți oameni noi, dar și să ne revedem cu prieteni vechi.
13. Ați dori să le transmiteți ceva fanilor voștri?
Da. Nu uitați cine sunteți, nu uitați că vă trageți din neamul lupului, și vă așteptăm în număr cât mai mare, să strângem cea mai mare haită pe care a văzut-o Oradea vreodată. Fruntea sus, lupilor!
În final, le mulțumim celor din trupa Syn Ze Sase Tri pentru interviul acordat și îi așteptăm cu nerăbdare la Oradea!
Interviu realizat cu Alex Mihai Corbu.
Poză sus, realizată de Cezar Cazan.