Începe a treia ediţie a Infinite Dance Festival

de |

Începe a treia ediție a Infinite Dance Festival

 

Între 22-28 octombrie, va avea loc cea de-a treia ediție a festivalului de dans și multiart al Teatrului Szigligeti, Infinite Dance Festival, în Oradea. În cele șapte zile ale evenimentului, publicul va putea urmări spectacole prezentate de 12 trupe, dar și Gala Academiilor, cu participarea celor trei universități de dans din regiune. Totodată, în program apar workshop-uri concerte, spectacole ale mai multor trupe amatoare, dar şi un performance multiart.

Obiectivul Infinite Dance Festival este acela de a familiariza publicul cu diversele forme ale artei mișcării şi a dansului. Această a treia ediție a festivalului scoate în evidenţă trendurile din lumea dansului contemporan, programul incluzând atât spectacolele celor mai cunoscute trupe din România și Ungaria, dar şi ale unor artiști debutanți.

Accent pe tinerele talente

Un angajament important al Infinite Dance Festival este susținerea grupurilor amatoare din regiune, dar și debutanților care lucrează la un nivel artistic înalt în arta mișcării şi a dansului.

A treia ediție a festivalului include mai mulți artiști tineri decât cele anterioare. Cele mai multe spectacole ale debutanților s-au realizat cu sprijinul Programului „Imre Zoltán”, aduse la Oradea în colaborare cu Fondul Național Cultural din Ungaria. Cele șase spectacole au fost realizate cu ajutorul unor mentori renumiți precum Grecsó Zoltán, Hód Adrienn, Földi Béla sau Velekei László.

În cadrul festivalului, Ansamblul Nagyvárad prezintă noua coregrafie al tânărului artist Györfi Csaba, intitulat „Necunoscutul”, în 25 octombrie. În 28 octombrie, vă așteptăm la spectacolul „Counterbody” al Centrului Național al Dansului București, având, de asemenea, un coregraf tânăr.

Studenții academiilor de dans din regiune vin la Oradea pentru a treia oară. În cadrul galei de vineri, 26 octombrie, de la ora 19, urcă pe scenă studenții specializărilor de balet clasic, dans contemporan şi dans popular ai Universității Maghiare de Dans, dar și viitorii coregrafi de la Universitatea de Arte Târgu Mureș și de la Universitatea de Artă Teatrală și Cinematografică I.L. Caragiale din București.

Spectacole în Sala Mare

Seria spectacolelor din Sala Mare va fi deschisă în 24 octombrie, de la ora 19, de producția intitulată „Absurdia” a Baletului Contemporan din Szeged (Ungaria), o trupă de renume internațional. Spectacolul, așa cum sugerează și titlul, vorbește despre relațiile familiare dintr-o lume imaginară, absurdă. Cetățenii săi, absurzii, găsesc dificultăți şi supărări în lucrurile cele mai simple și mărunte, iar astfel, cu toate că nu-și doresc altceva decât să-și găsească fericirea, acest lucru li se pare o misiune imposibilă. Personajele din poveste sunt locuitorii simpli într-o societate, în aspirațiile cărora totul e ușor şi clar, realitatea lor însă este plină de dezamăgiri, piedici și represiuni complicate. Poveștile lor dansate vorbesc despre putere, dorințe distruse, dezbinare, meschinării și multe alte lucruri pe care le cunoaștem și noi foarte bine. Spectacolul reflectă situațiile obișnuite și probleme sociale cu un umor grotesc și liră naivă. Coregraful spectacolului este renumitul artist Juronics Tamás.

În 25 octombrie, de la ora 19, Teatrul de Dans Bartók din orașul maghiar Dunaújváros va fi invitatul nostru pentru prima oară. În spectacolul „Terminal”, călătorii învață dansurile tradiționale ale celorlalți, demonstrând lumii că neplăcerile de zi cu zi, pauzele nedorite, pot deveni un prilej de a ne distra împreună. Dansatorii înșiră, pe rând, dansurile, muzicile companiei aflate în așteptare pentru tranzit, iar, deși avionul nu decolează, timpul zboară. După ritmurile japoneze „taiko” şi dansurile sălbatice din Africa, sosește cu gondola la carnavalul de la Veneţia marinarul fermecător, după care urmărim o nuntă tradițională evreiască. Flamenco-ul spaniol, dansul frumoaselor stewardese irlandeze cu personalul de curățenie alcătuit din domni chipeşi, dinamica incredibilă a sirtaki-ului grecesc sunt contrapunctate de scene lirice, romantice și jucăușe, iar, la sfârșit, totul culmină într-un dans țigănesc plin de pasiune şi voie bună. Spectacolul se anunță a fi o veritabilă delicatesă culturală, indiferent de vârstă, sex sau naționalitate, luându-ne pe o călătorie prin lume fără să ne ridicăm din scaun.

Sâmbătă, 27 octombrie, de la ora 19, publicul este invitat să urmărească două spectacole scurte în Sala Mare a teatrului. În prima jumătate a serii, va avea loc spectacolul „Nevoia de aer” de Ziggurat Project, realizat în cadrul programului Imre Zoltán, iar în a doua parte, „Labirint” de Compania Duda Éva.

În 28 octombrie, de la ora 19, ediția din acest an a festivalului va fi închisă de spectacolul de balet contemporan intitulat „Deșteptarea corpului” al Operei Maghiare de la Cluj-Napoca. Producția de anvergură, cu muzică live, repovestește dezvoltarea societății umane pe limbajul dansului. În „Deșteptarea corpului”, viziunea regizorală începe la apariția universului, așadar, şi protagonistul începe – în emoții și mișcare – prin a fi un vertebrat simplu, şi se dezvoltă în pasăre, în primat, în om, urmat de o creatură care cade pradă tehnologiei, într-o lume dominată de cyborgi. Povestea evoluției, prin muzică şi dans contemporan, ia forma unei producții spectaculoase.

Alte programe

În cadrul Infinite Dance Festival, vor avea loc workshop-uri de teatru-mișcare conduse de Szabó Attila, Andreea Belu şi Simona Dabija, dar și al treilea workshop de tehnică scenică al Uniunii Teatrale Maghiare (MASZÍN), organizat în colaborare cu Uniunea Maghiară de Tehnică Scenică.

În 25 octombrie, organizatorii vă invit la un performance multiart, împreună cu scriitorii Mișcării Oradea Vie, dar şi dansatori, muzicieni și artiști plastici. Evenimentul va avea loc în corpul G al Cetății Oradea.

În 26 octombrie, vă așteptăm la o petrecere tip „casa dansului”, iar în 27 octombrie, la o seară de dans cu lampioane. De joi până sâmbătă, vor avea loc concerte în Cafeneaua Moszkva. Mai multe informații despre acestea găsiți pe pagina Facebook a barului.

Bilete și abonamente

Biletele și abonamentele la festival sunt deja disponibile la agenția de bilete a teatrului (deschisă de luni până vineri între orele 14 – 19), sau online,a www.biletmaster.ro. Mai multe informații despre spectacole găsiți pe site-un Teatrului Szigligeti (www.szigligeti.ro), pe idf.szigligeti.ro, dar şi pe pagina Facebook oficială a evenimentului. Totodată, oferta de programe va fi putea fi accesată prin aplicația FestivApp, utilizatorii căreia vor fi anunțați în timp real despre eventualele schimbări de program.