În lumea teatrului, cu actrița Alina Leonte

de |

În lumea teatrului, cu actrița Alina Leonte

„Noi nu lucrăm cu produse finite…noi lucrăm mult cu stări”, spune Alina Leonte. În cele ce urmează, vom pătrunde în lumea plină de „momente de bucurie, de haz și uneori momente tensionate, nervi” a teatrului.
Pe Alina Leonte o știm de pe scenele Teatrului Regina Maria și Studio Act. Deși momentan locuiește la Oradea, este din Iași, unde a terminat Liceul de Artă, secția actorie, după care s-a îndreptat spre Universitatea de Artă Teatrală Târgu Mureș.

De ce tocmai actoria? Când v-ați dat seama de faptul că vreți să ajungeți pe scenă?
Niciodată nu mi-am dat seama că asta vreau să fac…m-am lăsat dusă de val, dacă pot spune așa. Eram în liceu, la Iași, la Liceul de Artă, secția actorie…cei 4 ani de liceu m-au făcut să mă îndrăgostesc de actorie și la final m-am hotărât să încerc să merg mai departe, neștiind dacă voi ajunge să practic această meserie.

Cum ați descrie atmosfera de la Teatrul Regina Maria? Dar pe cea de la Studio Act?

Cu bune, cu rele. Ca în oricare alt job. Atmosfera din teatru e diferită față de alte locuri de muncă. Noi nu lucrăm cu produse finite…noi lucrăm mult cu stări…și asta face să fie multe momente de bucurie, de haz și uneori momente tensionate, nervi…etc. De obicei ultimele două se întâmplă înainte de premieră. Și la Regina Maria, ca și la Studio Act, suntem ca o familie.

Dumneavoastră sunteți din Iași. Cum de ați ajuns tocmai la Oradea?
Am dat concurs la teatrul din Oradea. Tocmai plecasem din Piatra Neamț unde fusesem angajată un an și urma să mă îndrept spre București să îmi încerc norocul acolo. Am aflat că e concurs în Oradea și m-am gândit să încerc. Îmi spuneam atunci că dacă intru stau câteva luni, apoi îmi văd de drum mai departe…dar vorba aia‚ „socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din târg”. 

În pielea cărui personaj interpretat de dumneavoastră vă regăsiți cel mai bine? De ce?
Nu m-am gândit la asta niciodată. Încerc să mă regăsesc în toate…pot spune că unele personaje mi-au fost mai dragi sau mai aproape de sufletul meu…pentru că anumite personaje au ceea ce îmi lipsește sau n-au ceea ce eu am. 

Care este cel mai emoționant moment din timpul unui spectacol?

Sunt multe momente emoționante…de la ridicarea cortinei și până la final. Dar emoțiile sunt diferite.

Ne-ați putea povesti câte ceva din culise?
Ce se întâmplă în culise…rămâne în culise. 

Ce vă mai pasionează, pe lângă actorie?
Îmi place să mă uit la filme, să mă plimb, să petrec timp cu familia mea, să călătoresc…

Ați avut vreun moment în care ați vrut să renunțați la actorie? Dacă da, cum ați reușit să treceți peste?
Daaaaa!!! Eram la Piatra Neamț. Luasem primul salar și mi-am dat seama că nu îmi voi putea plăti nici întreținerea )))). Atunci am vrut să plec din țară. Dar mama a fost omul care m-a motivat și m-a ajutat să merg mai departe și pentru asta îi sunt recunoscătoare.

 

Ce le-ați transmite viitorilor actori?
Să nu se facă actori!!!:))))))))) Dar dacă insistă…să creadă în visele lor, să nu cedeze și să muncească muuuuult. Fără muncă nu se poate.

Îi mulțumim talentatei actrițe Alina Leonte pentru interviul acordat și îi urăm mult succes pe mai departe!

Interviu realizat de Betty Halasz.

Foto sus: Remus Toderici, în cadrul spectacolului Leonce și Lena