Împreună ajungem la 6.000 și salvăm râul Bistra

de |

Campania Salvați râul Bistra din situl „Coridorul Rusca Montană-Țarcu-Retezat” este în plină desfășurare. Aceasta a ajuns la aproape 5.400 de semnături online.

Motivul principal pentru care se dorește salvarea râului Bistra este pentru că Vidra Euroasiatică, sau după denumirea populară câinele de râu, este o specie protejată la nivel mondial și trăiește și în râul Bistra. Cele 920 de exemplare ce se adăposteau în anul 1993 în apele dulci din România sunt tot mai rar întâlnite.

Dar, până la urmă, ce pericol le pândește pe aceste specii? „Compania Alpha Project a pus ochii pe acest superb râu de munte, un râu fără amenajări hidroenergetice, pentru a construi, ilegal, o microhidrocentrală. Ilegal, deoarece Avizul de Mediu 10938/2012 prevede interzicerea amplasării microhidrocentralelor în situri declarate pentru vidră. Construcțiile au început deja prin intervenții asupra albiei râului, așadar este foarte important să ne mobilizăm acum!” – informații preluate de AICI.

Râul Bistra, din nord-estul Munților Țarcu, face parte din situl Natura 2000. Construcția unei microhidrocentrale într-un sit natural i-ar afecta integritatea și ar pune în pericol habitatul vidrei.

„Deși proiectul de pe Bistra a fost autorizat de APM (Agenția de Protecția Mediului), acest lucru a fost făcut fără o evaluare de mediu. Ordinul 135/2010, obligă la revizuirea deciziei de încadrare când apar elemente noi cu impact asupra mediului, însă APM Caraș-Severin omite, de mai bine de 5 ani, să pună în aplicare aceast ordin”.

Ce au solicitat reprezentanții comunității de-clic în acest caz?

  • „Solicităm prefectului Județului Caraș-Severin să ceară, conform prevederilor legilor 50/1991 și 554/2004, anularea autorizației de construire bazate pe o decizie de încadrare care nu mai este legală.
  • Solicităm Administrației Bazinale de Apă Banat să nu emită un nou aviz de gospodărirea apelor pentru proiectul respectiv. Un astfel de aviz ar fi ilegal pentru că: Conform Hotărârii Curții Europene de Justiție în cauza C-461/13, degradarea cu o clasă a elementelor de calitate hidromorfologice ale corpului de apă reprezintă o încălcare a Directivei Cadru privind Apa. Cum corpul de apă „Bistra amonte de confluența cu Bistra Mărului + afluenți” a fost clasificat ca având o stare hidromorfologică foarte bună și alterările produse de implementarea unui proiect MHC sunt incompatibile cu o stare hidromorfologică foarte bună, emiterea unui aviz de gospodărirea apelor ar fi ilegală. De asemenea, s-ar încălca Avizul de Mediu 10938/10.12.2012, care prevede, la Cap. III, punctul 9), interzicerea amplasării MHC-urilor în SCI-uri declarate pentru vidră. Știm că există și o dispoziție emisă de ministrul delegat pentru ape și păduri și piscicultură, prin care se solicită Apelor Române să nu mai emită avize pentru MHC-uri în arii protejate.
  • Solicităm APM Caraș – Severin să respecte obligația prevăzută în Ordinului 135/2010 și să revizuiască decizia de încadrare.
  • Solicităm doamnei ministru Cristiana Pașca Palmer ca, ținând seama de ilegalitățile care vor duce la afectarea gravă a integrității sitului Natura 2000 și declarațiile dânsei privind importanța conservării biodiversității, să trimită Corpul de Control la APM Caraș-Severin și la ABA Banat.
  • Având în vedere că acest proiect MHC, împreună cu celelalte sute de proiecte ilegale similare aprobate, are un efect cumulativ devastator asupra apelor de munte și implicit a habitatelor piscicole naturale reprezentate de acestea, solicităm CSAT să se implice, conform Legii privind securitatea națională. Considerând imensul lobby al acestei industrii, din Parlament și din alte instituții relevante, este absolut necesară implicarea CSAT.

Comunitatea de-clic, formată din aproximativ 50.000 de oameni, a reușit să salveze râul Nera de la construirea a două microhidrocentrale. Râul Bistra mai are nevoie de aproximativ 650 de semnături, lucru ce ne încurajează și pe noi să dăm mai departe acest caz.

Pentru a semna și tu această petiție, APASĂ AICI.