Frumuseţea veneţiană pe corso-ul din Oradea

de |

Frumuseţea veneţiană pe corso-ul din Oradea

Sfârşitul secolului XIX şi începutul secolului XX a reprezentat pentru Oradea o perioadă benefică din punct de vedere cultural, dar mai ales arhitectural. Din această perioadă datează cele mai multe palate şi case care formează patrimoniul arhitectural orădean, plasând oraşul de pe Crişul Repede în circuitul turistic, alături de marile oraşe europene.

Inspirat de frumuseţea Veneţiei, arhitectul orădean Rimanóczy Kálmán Junior a adus de pe Marele Canal, pe străzile orădene, o copie la o altă scară şi mult simplificată a paltului Ca’ d’Oro. Palatul Rimanóczy Kálmán Senior, situat pe colţul drept al intersecţiei dintre străzile Republicii şi Parcul Traian, nr. 1, nu are o dată exactă asupra timpului în care a fost construit, însă experţii estimează ca finalizarea lucrărilor să fi avut loc în anul 1905. Înscris în stilul eclectic cu evidente influenţe neogotice, Palatul Rimanóczy Kálmán Senior este dominat de linii curbe, de acolade în sprânceană decorată şi de ogive, aceasta din urmă fiind caracteristice arhitecturii gotice. Toate elemente de decor sunt folosite în special pe faţada de pe strada Republicii. Imobilul este organizat în jurul unei curţi interioare cu apartamente de locuit, parterul fiind dedicat spaţiilor comerciale. Faţadele spre cele două străzi o transformă în una dintre cele mai spectaculoase clădiri din zona pietonală a Oradei.

Timpul şi-a lăsat amprenta şi asupra acestui palat care a aparţinut tatălui arhitectului orădean, Rimanoczy Kalman Junior, faţada fiind vizibil deteriorată. În urma deciziei Consiliului Local, din data de 27 martie 2018, clădirea urmează să intre în proces de restaurare, fapt care v-a contribui semnificativ la schimbarea totală a imaginii zonei în care se află situată.

 

Articol realizat de: Sebastian Ferchi

Foto: Alexandru G. Ion