Festivalul Medieval, o experiență palpitantă

de |

Festivalul Medieval, o experiență palpitantă.

„Festivalul Medieval al Cetății Oradea, o experiență palpitantă și captivantă. De ce spun asta? Pentru că am fost martoră a timpurilor străvechi, am văzut bătălii, arme din perioada Evului Mediu, am auzit glasuri și ritmuri medievale. Am trăit experiența meseriilor practicate atunci, cum ar fi olăritul, cioplitul, pielăritul. Sunt sentimentele pe care nu ai ocazia să le experimentezi tot timpul, iar Festivalul Medieval mi-a oferit aceste oportunități. Taberele amplasate strategic, spuneau fiecare o poveste, trebuie doar să ai timp să asculți ritmurile cuvintelor lor.

Foto: Oliver Fulop-Crisan.

Oamenii îmbrăcați în cavaleri, luptători, domnițe au împânzit nu doar Cetatea, ci și o bună parte din oraș, defilând prin Oradea în costumele atent croite cu ocazia acestor zile speciale. Pentru o bună bucată de timp, am simțit că nu aș mai fi fost în anul 2017, ci pur și simplu eram în Evul Mediu, uneori e bine să fim cuprinși în totalitate de ceea ce e frumos și calitativ. Călătoriile sunt benefice oricând minții. Muzica a fost și ea în tonul acelor timpuri, iar ansamblu creat a fost unul memorabil.” (Alice Cazan)

Foto: Mihai Dan
De la bun început, văzând afișele ce făceau reclamă prin tot orașul despre Festivalul Medieval al Cetății, mi-a surâs ideea. Anul trecut nu participasem la festival așa că, anul acesta împreună cu câțiva oameni dragi mie ne-am luat revanșa.

Un aer medieval m-a cuprins încă de la intrarea în cetate. Părea că anul 2017 se transformase în 1270. Cavaleri templieri, fierari cu barbă și salopetă de piele, olari cu mâinile pline de lut, și meșteri populari în costume tradiționale, brăzdați de riduri ce duc cu ei amintiri și greutăți de o viață, au dat suflu festivalului. Undeva în mijlocul acestui târg medieval loviturile de bici și ritmul tobelor păreau că pregătesc o luptă aprigă. Așa a și fost căci, doi cavaleri își încrucișau tăișul săbiilor în aplauzele curioșilor. Sigur că nici de-ale gurii n-au lipsit. Pentru haiducii sau drumeții înfometați, bucăți de carne rumenite pline de gust și savoare cât și o halbă de bere rece le-au potolit foamea.

A fost o adevarată sărbătoare! Concertele s-au ținut lanț și exact ca-n povești „trei zile și trei nopți” muzica celor de la Phoneix, Vama și Subcarpați au încântat locuitorii cetății orădene. La apus de soare, cetatea era plină de viață. Ici și colo cavalerii și fierarii își aprinseră un foc în fața corturilor, înălțând fumul timid către cer.” (Andreea Goldea)

Foto sus: Oliver Fulop-Crișan.