Festivalul Internațional de Film Transilvania la Oradea

de |

Festivalul Internațional de Film Transilvania la Oradea

Oradea își recapătă tot mai mult din frumusețea arhitecturală, dar acest lucru nu mai reprezintă o noutate, ce este însă o noutate, o reprezintă prezența în urbea de pe Crișul Repede a unor festivaluri cu renume atât pe plan național cât și internațional. Un astfel de festival care poposește toamna aceasta la Oradea este Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF). „Mare lucru!”, ar spune unii dintre cârcotași, dar dacă ai doar clădiri frumos restaurate care sunt fotografiate în trecere, atunci orașul rămâne unul de tranzit, iar în momentul în care un festival major poposește pentru trei zile în oraș, atunci valoarea acelui loc crește nu doar în clasamentele și sondajele unor agenții, ci și din punct de vedere cultural. Cultura nu trebuie neglijată, din contră, ea trebuie dezvoltată pentru a transforma orașul într-un reper și model pentru alte orașe. Tranzitul trebuie transformat în sejur, iar cei care locuiesc în Oradea să aibă posibilitatea de a lua parte și la astfel de evenimente.

 

Deși au mai avut loc proiecții de film în cadrul caravanei de film TIFF și în anii precedenți, în 2018, mai exact în 7-9 septembrie, Oradea devine capitala filmului. Nu trebuie să vă așteptați la proiecții de filme comerciale, deoarece la TIFF își fac simțite prezența filmele care duc cu ele aspecte și trăiri premiate în marile gale ale filmului, care nu sunt întotdeauna ușor de înțeles sau „digerat”. Aici este locul în care se pot descoperi scurtmetraje, lungmetraje sau filme documentare, iar pentru cei novice în a urmări astfel de proiecții, festivalul poate reprezenta „prima doză”.

Indiferent de locație în care sunt proiectate filmele din cadrul Festivalului Internațional de Film Transilvania, ele vor îmbogăți viața culturală a Oradiei.

Articol realizat de: Sebastian Ferchi