Expoziție: Arhitectura Sacră la Cetatea Oradea

de |

Vă invităm la expoziție! Arhitectura sacră vi se deschide acum spre cunoaștere prin teme, zone și simboluri diverse. Porniți cu noi într-un tur ghidat! Vom începe cu…

Geometria sacră

  • Ce puteți afla în această parte a expoziției?
  • Oare care este punctul de plecare al geometriei sacre? Ce sunt numerele și cum le privea Pitagora?
  • Care este simbolistica cercului?
  • Numărul de aur sau secțiunea de aur se bucura de o mare popularitate în tipul Renașterii. Cum este acesta considerat de către Leonardo da Vinci?
  • Care sunt câteva dintre operele arhitectonice ale umanității în care este prezentă Secțiunea de aur?
  • Șirul/spirala lui Fibonacci – în ce se regăsește ea în natură?

Catedralele Gotice

Printre cele mai interesante elemente din catedralele gotice medievale se numără și labirintul. În lumea întreagă, labirinturile există de mii de ani. Săpate în subteran, în peșteri și cariere, erau considerate locuri inițiatice.

Mai multe despre labirintul Catedralelor Gotice, dar și despre felul în care este reprezentată Alchimia în catedrală puteți afla în cadrul expoziție.

Megaliții

Ce erau și drept ce serveau aceste construcții?

În acest tur veți putea afla ce e sunt piramidele și unde se întâlnesc astfel de structuri. Știați că acestea sunt răspândite în Americi, Africa, India și chiar și Europa? Oare vor rămâne acestea un mister pentru omenire? Cunoașteți cele mai cunoscute piramide și simbolistica lor în cele ce urmează.

Biserici românești

În epoca lui Petru Rareș, fiul lui Ștefan și domnitor al Moldovei în sec. XVI, bisericile de la Probota, Voroneț, Arbore, Humor, Moldovița, toate înscrise pe lista monumentelor UNESCO, sunt zugrăvite cu valoroase picturi exterioare, întinse pe suprafața turlei și a zidurilor, ilustrând atât erminiile Vechiului și Noului Testament, cât și portrete de filosofi, imagini din basme populare, portrete votive, realizate prin tehnica desăvârșită a combinării frescei de baza cu un finisaj a secco.

Știați că mănăstirile din Moldova reprezintă o sursă inestimabilă de broderii și țesături scumpe de o desăvârșită valoare artistică, precum și manuscrise cu miniaturi, datând din sec. XV-XVII?

Templele egiptene și grecești

Cunoașteți structura templului egiptean? Dar care este simbolul fiecărei încăperi?

Nu în ultimul rând, vă invităm să lecturați despre statuia lui Zeus sculptată de Fidias și stilurile arhitectonice clasice grecești.

Arhitectura sacră în China și Japonia

Ce veți afla aici? Că templul budist combină arhitectura, sculptura, pictura și caligrafia, astfel cautând să creeze atmosfera propice pentru liniștirea minții, pentru eliberarea ei de asaltul grijilor cotidiene.

Știați că modelul arhetipal al arhitecturii chineze tradiționale este palatul împăratului, respectiv stilul imperial?

Tot aici veți putea cunoaște simbolismul părților unui complex arhitectonic budist, ce sunt pagodele sau despre sanctuarele shinto budiste.

Mandalele și orașe mandală

Mandala tradițională este o reprezentare simbolică, sub formă de pătrat sau cerc, a structurii și funcțiilor cosmice, având în centru o figură divină.

În Tibet, mandala este văzută ca o legătură între două lumi, cea materială și cea spirituală. Semnifică în același timp natura duală a omului, concilierea opuselor.

Este posibil ca mandala și principiile ei să influențeze viitorul arhitecturii urbane?

Cu prilejul Zilelor Filosofiei vă invităm la expoziție! Arhitectura sacră vi se deschide acum spre cunoaștere prin teme, zone și simboluri diverse.

Zilele Filosofiei – Cetatea Ideală
Perioada de desfășurare: 17-19 noiembrie 2016
Locație: Muzeul Cetății

Intrarea este liberă!

Mai multe informații la telefon 0755 292 542 sau e-mail: [email protected]

Zilele Filosofiei - Cetatea Ideală