Zilele acestea am stat de vorbă cu Ocsi Selyem, unul dintre oamenii care știu cel mai bine ce înseamnă English Club, ce a fost și ce este acum. Aflându-mă eu însămi printre cei care participă la întâlnirile clubului, am considerat că această poveste trebuie transmisă mai departe deoarece oferă orădenilor o ocazie specială de a învăța și de a-și dezvolta abilitățile de comunicare în limba engleză… altfel.
English Club este…
… locul în care se desfășoară săptămânal discuții în limba engleză pe teme variate, existând de fiecare dată câte un moderator.
Și se adresează…
…tuturor. Clubul este foarte deschis, nu există niciun fel de condiție pentru participare la întâlniri.
Am avut mai multe cazuri de persoane care au venit cu ideea că aici se desfășoară un curs de engleză și au fost foarte surprinse văzând că se întâmpla cu totul altceva. Noi vorbim numai în engleză. Dintre aceste persoane, câteva au rămas și astfel, prin întâlnirile English Culb, au reușit să își dezvolte engleza simțitor. Poate c-au mai citit ceva pe-acasă, dar cu siguranță că acesta a fost un loc în care au putut să învețe limba.
În anii ’90 au fost foarte mulți tineri, au fost foarte mulți elevi de liceu. Unii au rămas și mai vin și-acum. Dar putem să vedem că generația care a început să frecventeze clubul în urmă cu aproximativ 20 de ani este deja dominantă în cadrul clubului. Există totuși o foarte mare deschidere, ne bucurăm foarte mult dacă participă tineri. Mulți dintre ei se sperie văzând că majoritatea oamenilor sunt mai în vârstă și atunci nu mai vin altă dată. Cei care totuși sunt curioși să vadă, să descopere, că poate au și bătrânii ăștia ceva interesant să ne spună, ei sunt cei care rămân, cum sunteți și voi, de exemplu, sau cum este Tina.
Povestea English Club a început….
… în 1991, scopul fiind acela de a oferi un cadru tinerilor care doreau să exerseze limba engleză prin conversație. Oamenii au răspuns cu entuziasm și s-au adunat în număr mare la întâlnirile care, pe atunci, aveau loc de două ori pe săptămână. Activitatea clubului a devenit mult mai intensă după ce-am început să punem anunț săptămânal în ziar. Perioada cuprinsă între 1995 și 2000 au reprezentat anii de glorie: la unele întâlniri numărul participanților era de peste 45 de persoane.
În 1995, clubul a fost înregistrat ca organizație non-profit. Funcționăm ca ONO cu ștampilă, cu toate-n regulă și acest lucru ne-a permis ca în ’97 să organizăm o tabără la munte. O tabără foarte mare, care s-a bucurat de mult succes.
Prin ’96 am început să publicăm lunar o revistă cu știri despre club și articole scrise de membri. Am avut chiar și un supliment literar într-o vreme, mai ales cu poezii. Totuși, după un timp, numărul articolelor a început să scadă așa că prin 2002 – 2003 am oprit revista.
Clubul și-a păstrat specificul încă de la înființare, dar a existat și o perioadă lungă în care voluntarii Peace Corps veniți din America au participat la întâlnirile noastre și au avut o influență foarte puternică asupra clubului deoarece aduceau un mod complet nou de abordare. Aproape întotdeauna am avut și continuăm să avem la club vorbitori nativi, ceea ce este un lucru foarte bun pentru că putem învăța direct de la cei care știu limba foarte bine.
La English Club discutăm despre…
… aproape orice în limita bunului simț și a respectului unora față de ceilalți. Opiniile sunt binevenite și chiar încurajăm oamenii să își exprime părerile, dar, în același timp, trebuie să fie persoane care sunt dornice să și asculte, nu doar să vorbească. Este clar acest lucru, este foarte important. Temele sunt deosebit de variate, vorbim despre aspecte de viață, nu discutăm filosofie foarte profundă. Ideea este să conversăm cât mai mult în limba engleză ca să ne dezvoltăm această abilitate.
În prezent…
… întâlnirile au loc în fiecare vineri între orele 18:00 și 20:00, la liceul Ady Endre.
Date de contact – English Club
- Adresă: Liceul „Ady Endre” – strada Moscovei, numărul 1
- Telefon: 0770 235 228
- E-mail: [email protected]
[adsanity_group num_ads=1 num_columns=1 group_ids=337 /]