De ce ardelenii sunt deosebiți?
Știi de ce ardelenii sunt deosebiți?
Când mergeam în vacanțe în Oradea și Băile Felix, mereu am fost întâmpinată de o căldură a oamenilor aparte. Glasul liniștitor și vorba ardelenească mi-au încântat tot timpul simțurile, aici am fost primită cu brațele deschise, simțeam că aparțin acestei lumi primitoare…Și iată-mă acum, aici în Oradea. Nu am mai rezistat departe de meleagul ardelenesc, și m-am mutat în Oradea. Recunosc, în primii ani ai locuirii mele aici eram un pic confuză cu unii termeni. Ce-i drept în Bihor ai nevoie de un fel de translator cu tine mereu, însă cu timpul ai să îndrăgești graiul ardelenesc și regionalismele pe care și tu ai să le rostești. De ce ardelenii sunt deosebiți, am aflat din ceea ce aud în fiecare zi când străbat locurile din Oradea și vecinătăți.
Foto: Claudiu Oros.
Acest fapt a fost apreciat și de Tudor Duică, o persoană care se declară, „un ardelean, în cuget și-n simțire.“ El a redactat o scurtă postare pe profilul personal de Facebook „Cu dragoste, despre ardeleni…”, în care prezintă cum răsună termeni ardelenești.
Ardelenii nu spun „timp”, ci „vreme”, nu spun „ore”, ci „ceasuri”, nu spun trei, ci „tri”, spun „o ţâră”, nu “puţin”, nu spun „am terminat”, ci „am gătat”, nu spun „mergem” , ci „merem”, nu spun „repede”, ci „iute”. Spun „pită” în loc de „pâine”, „mâne” în loc de mâine, „se coperă”, nu „se înveleşte”, „fain” în loc de „frumos”. Ţi-i drag să-i asculţi şi să desluşeşti rostul tradiţiilor lor vorbite.
Ardelenii sunt deosebiți pentru că nu au cum să nu îți fie dragi, cu atât de multă ospitalitate pe care o arată. Ajutorul pe care îl acordă semenilor îi face să se claseze în topul celor mai primitoare regiuni ale țării din punct de vedere turistic. Ardelenii sunt speciali pentru că din 5 persoane întâlnite într-o zi, maxim 3 cunosc limba maghiară. O vorbă spune că ești de atâtea ori om, în funcție de câte limbi cunoști.
Noi, ardelenii, suntem singurii cetățeni români, care putem scrie o propoziție din 8 cuvinte, fiecare a câte 2 litere, și care sa aibă sens: „No, ni tu mă la el ce be!”. Știe toată lumea că în Ardeal, “no”, e folosit ca semn de punctuație. De exemplu:
– No, ce faci?
– Bine.
– No, bine.
– Bine, no.
Regionalisme din Ardeal
botă – nuia
pepe – gândac
şod – caraghios
ocoş – deştept
piscoş – murdar
zălud – ţicnit
conci – cu strabism
icsoş – cu picioarele în x
cracoş – crăcănat
goz – gunoi
bugăt – destul
hintă – leagăn
a se hâi – a se strâmba (eu mă hâiesc, voi vă hâiţi)
a se îmburda – a se dărâma
a scociorî – a scurma, a căuta
Pentru că sunt multe regionalisme, și multe alte motive pentru care ardelenii sunt deosebiți, vom reveni cu partea a doua a acestui articol.
Procesare meme: Urs George Cătălin.