De-ar fi Oradea la mare

de |

De-ar fi Oradea la mare.

De-ar fi Oradea la mare. Te-ai gândit cum ar fi oare? Hai spune părerea ta, Oradea în val ar sta?

Toți pe plajă am zâmbi, ne-am bronza și mult ne-am mai distra. E bizară ideea cum oare ar putea fi Oradea la mare, adică prin val aș înota, hamsi într-una aș mânca , iar seara în Satul de Vacanță mereu în carusele şi umbreluţe m-aş da. Aș auzi pescăruși, aș colecta mii de scoici, căluți de mare-aș vedea…delfini când ne-ar încânta cu-un spectacol magic de-al lor. De-ar fi Oradea la mare, aș putea simți nisipul fierbinte care mi se învăluie-n picioare.

Cu nămol poate m-aș da, porumb fiert de pe plajă clar aș cumpăra. Aș merge ca să privesc răsăritul și apusul cum se scaldă-n valuri, când fierbinți, când mai reci. Mi-ar plăcea ca să aud cum valul se spulberă în stânci, cum soarele torid coloreză clădirile din centru, iar eu le privesc de pe plajă. Să mă plimb chiar cu vaporul printre valurile mări eu aș vrea. E un vis doar, o imaginație ce a fost desenată și modificată artistic prin poze. Cum ți se pare pozele? Pentru un timp te invit la un exercițiu de imaginație. Ai putea trăi într-un oraș de la malul mării, și acel oraș să fie Oradea, ca în poze?

E amuzant cum totuși cum în denumirea de Oradea se-ntâlnește termenul de mare. Aici chiar nu este mare, avem totuși și noi Criș, ce e falnic. Chiar de mergi  înspre pontoane e o parte ce te face să crezi că nu ești la mare, ci la o stațiune celebră, pentru că așa se-aude că pe acolo zona e cu un specific nume: La insulă.

Îți poți imagina cum ar fi Oradea la mare? Ți-ar plăcea? Ideea te-ar încânta? Care e părerea ta?

Fotografie şi procesare: Dale Cooper.