Cum să faci față caniculei în Oradea (4 locuri unde să evadezi chiar acum)

de |

Iubim vara, anotimpul care ne îmbie cu fructe zemoase, cu zile lungi și luminoase. Dar, uneori, parcă și vara, la rândul ei, ne iubește prea mult și își manifestă dragostea față de noi cu temperaturi tot mai ridicate. Iar în Oradea, vara nu umblă cu jumătăți de măsură, aproape că nu există lună de Cireșar, Cuptor și Gustar fără câteva zile în care termometrele să salte curajos, ca niște acrobați profesioniști, cu mult mai sus de 30 de grade Celsius. Căldură mare, monșer! Iar când se întâmplă asta, orădenii trec la atac cu tot arsenalul din dotare. Nu vă speriați, orădenii sunt oameni pașnici, nu au săbii, ci luptă împotriva caniculei cu evantaie generoase, scuturate energic atât pe stradă, cât și în mijloacele de transport în comun, iar în loc de grenade, sigur vei vedea trecători care au asupra lor o sticlă cu apă. Uneori, mai trece pe stradă câte o persoană care se ferește de soare cu un scut pe cât de banal, pe atât de eficient: umbrela. Iată că acest obiect este foarte util și la orele amiezei, când razele soarelui parcă ne îmbrățișează prea călduros, dar și în cazul în care își face apariția o ploaie răzleață.

În Oradea, dar și în apropierea orașului, există locuri cunoscute sau mai puțin cunoscute, unde să fugi din calea caliculei. Iată câteva recomandări:

  1. Parcurile umbroase ale orașului – oaze în deșertul urban

Traficul, aglomerația, construcțiile din beton, toate atrag și acumulează căldura solară. Când vrei să scapi de căldura mediului ambiant, dă o fugă într-un parc cu umbră deasă. Din fericire, opțiunile sunt multiple. Noi îți recomandăm Parcul 1 Decembrie (mai ales capătul dinspre Casa de Cultură a Sindicatelor), Parcul 22 Decembrie (sau „parcul rotund”, cum e cunoscut în oraș), Parcul Libertății (unde ai șansa ca pianina amplasată aici să îți răsfețe auzul), Parcul I.C. Brătianu ori Parcul Olosig.

  1. Promenadă pe malul Crișului Repede – răcoare în inima orașului

În imediata proximitate a Crișului Repede, acționează ceea ce se numește microclimat de râu, concret, curenții creați de cursul apei reduc temperatura din apropere cu 2-3 grade Celsius. NU recomandăm scăldatul sau înotul în zonele neamenajate!

  1. Băi revigorante pentru zile toride

Pentru cei care preferă să se răcorească la o baie strașnică, în Oradea există deja faimosul Aquapark Nymphaea sau Ștrandul Ioșia, dar și hoteluri cu piscină proprie. La cel mult 10 km de Oradea găsim bogata ofertă a stațiunii 1 Mai (Ștrandul Venus, Ștrandul cu Valuri, care și-a redeschis porțile cu o nouă față, fiind renovat în primăvara anului 2019) și Băile Felix (Ștrandul Apollo, Ștrandul Felix).

  1. La pădure!

Dacă tot nu te-am convins, poți ține piept caniculei încărcându-ți bateriile cu o plimbare prin pădurile din proximitatea orașului. La fel, opțiunile sunt nenumărate: zona Paleu-Săldăbagiu de Munte, pădurea din Băile Felix, ori cea de la marginea comunei Nojorid. Dacă ești dispus să mergi și mai departe, spre ieșirea din Leș, ia-o pe drumul județean 792A spre Tinca. Între Leș și următoarea localitate, Miersig, există o porțiune de drum care străbate pădurea. Frumusețea peisajului te va fermeca, iar răcoarea pădurii te va atrage ca un magnet.

Tu unde fugi din calea caniculei?

 

Foto: instagram.com/serj.ssc