Cum e să fii student la Jurnalism în Oradea?

de |

Cum e să fii student la Jurnalism în Oradea?

Dacă ar fi să dau un răspuns, într-un singur cuvânt, nu m-aș putea limita, decât la e UNIC! Ei, bine și chiar așa e! Când am ales să studiez la Oradea,  Jurnalismul, nu am știut cum va fi. Știam că iubesc să scriu, să aflu cât mai multe informații, să mă documentez și să comunic.

Pentru a prezenta cât mai bine totul, am să fac o ”întoarcere în timp”. Anul trecut pe vremea aceasta așteptam cu nerăbdare să închei cu bine examenul maturității. Zis și făcut…apoi iată-mă la înscrierea la Facultate. Știam exact ce vreau și am mers doar pe o alegere, Jurnalismul. Dacă la alte facultăți de Jurnalism din țară candidații sunt cu mult peste numărul de locuri, la Oradea situația a stat puțin diferit, și la început de an am observat că suntem doar 20 de studenți. Nu e nicio problemă, am gândit eu pe atunci, iar timpul a început să îmi demonstreze că am dreptate.

Orele de curs și seminariile sunt mult mai eficiente cu un colectiv redus, decât cu unul numeric. În primul rând pentru că se creează o relație mai deschisă atât între colegi, cât și cu profesorii. De fiecare dată când nu am înțeles ceva, am avut oportunitatea să întreb și să primesc explicații. Profesorii aplică cât mai multe metode interesante de captare a atenției. Prezentări Power Point, discuții libere pe un subiect captivant, proiecte și dezbateri pe o anumită temă.

Dacă te întrebi și de activitățile practice, tot eu îți ofer răspunsul. Cum am spus anterior, îmi place să comunic și nu am ezitat să mă implic în diferite activități. De la conferințe, lansări de carte și chiar activități de voluntariat. Voluntariatul l-am început încă din prima lună de Facultate, iar rezultatele nu au încetat să apară.

Eram la o activitate din cadrul Bibliotecii și acolo am întâlnit oamenii de mass-media, atât de la radio, cât și de la publicații. O serie de interviuri le-am luat după prima lună de Facultate, nici nu știam teoria, însă am făcut ce am simțit, și alături de indicațiile primite, totul a fost reușit. Am trăit experiența de radio, e fascinantă, însă nu am simțit că aparțin acelei lumi. Am ales varianta publicației, pentru că acolo simt că mă regăsesc.

Ador să merg pe teren, să iau interviuri, să văd pulsul populației și apoi să scriu. Am cunoscut oameni de mass-media, care pe această cale tind să le mulțumesc, persoane cu suflet, care și-au luat din timpul lor pentru a-mi contura și mie viața de jurnalism. Sprijinul l-am primit și din partea Organizațiilor Studențești orădene. În ei am găsit mereu o bază de informare, de cunoaștere și de prietenie.

O experiență pe care mă bucur că am avut parte să o experimentez atât de repede, a fost și cea de PR. Când faci ceva deosebit, se vede, astfel Președintele studențiilor, Andrei Crăciun a remarcat talentul meu și m-a ajutat să trăiesc și latura de PR. Ca și voluntar am mers la Biroul de Comunicare, unde am cunoscut persoane foarte primitoare, dornice să transmită cunoștințele lor, și să mă facă și pe mine să îndrăgesc și mai mult acest domeniu jurnalistic.

Timpul a trecut și în acest an univeritar, primul meu an de studentă, am avut șanse unice. Am scris de la articole de evenimente, nutriție, știri până la articole despre oraș. O mare șansă mi-a fost acordată și de cei de la Ghid Local Oradea, pur și simplu i-am întrebat dacă au nevoie de redactor-voluntar, iar ei m-au primit cu căldură. Le mulțumesc că mi-au dat ocazia și încă mi-o oferă să mă pot exprima! Datorită lor am avut și trei apariți în revistă, ca și redactor și multe articole publicate pe site.

Implică-te și vei avea parte de reușite, comunicarea e cheia succesului!

Un an, și atâtea întâmplări, toate pe domeniul de Jurnalism. Oradea are o Universitate cu specializari numeroase. Tu ce vrei sa urmezi?