Cum am realizat sisteme de încălzire în locații cu importanță istorică și artistică, din Italia

de |

Cum am realizat sisteme de încălzire în locații cu importanță istorică și artistică, din Italia

În prima parte a poveștii, vă spuneam cum am ajuns să lucrăm cu participanți la Formula 1, și cum concluziile ne-au ajutat să creăm un produs de încălzire. După cum am promis, am revenit cu partea a doua a poveștii. De data aceasta, povestea noastră ne-a purtat prin Italia unde am avut provocarea de a realiza sisteme de încălzire în locații vechi unde există fresce de Michelangelo Buonarroti și Leonardo da Vinci. Dar să începem de unde am rămas în articolul precedent.

….Și de atunci gama noastră de radiatoare s-a lărgit foarte mult. Există și modele la care am renunțat pe parcursul timpului, de exemplu cele din sticlă. Am constatat că sticla este un material care cedează foarte greu căldura și deveneau puțin eficiente, pentru că tot ce fibra de carbon alimentată electric, cedează, reține sticla.

În schimb, celelalte modele, din metal sau gresie, au avut un real succes și sunt în continuare produse eficiente.
În tot acest timp am perfecționat și îmbunătățit continuu sistemele de încălzire în pardoseală. Am avut bot timpul în vedere îmbunătățirea eficienței, și o bună rezistență mecanică și durabilă în timp.

Pe măsura diversificării producției nu am uitat nici un moment de primele noastre produse: husele termice. Acestea au suferit o serie importantă de modificări de-a lungul timpului, toate cu scopul de a aduce inovație și o înaltă calitate în domeniul respectiv.

Noi perspective

Pe de altă parte, proprietățile speciale ale fibrei de carbon, în mod deosebit rapiditatea de răspuns la trecerea curentului electric, cât și flexibilitatea deosebită, ne-au permis să dezvoltăm o nouă gamă de produse cu aplicație în industrie.
Ni s-a deschis astfel o largă perspectivă nelimitată a întrebuințărilor fibrei de carbon pentru încălzire. Am produs de la încălzitoare pentru rezervoare de ciocolată lichidă, până la încălzitoare pentru matrițe de injectare a elicelor pentru eoliene.
Am ajuns să încălzim o gamă largă de recipiente, cărucioare de transport alimente etc., toate la cererea clienților.

Provocări și succese

Am avut o experiență deosebită când am fost provocați să realizăm un sistem de încălzire pentru pereții unor monumente foarte valoroase din Italia, pereți pe care era o frescă veche de 500-600 de ani, care trebuia să intre în restaurare. Restaurarea nu putea să înceapă înainte de a se asigura pe viitor uscarea pereților suport. În zona respectivă (Pisa-Italia) umiditatea aerului depășește 80%, ceea ce duce, dimineața la apariția fenomenului de condens, care deteriorează în timp fresca.

Experienta a fost cu atât mai interesantă, cu cât la testele realizate au fost prezenți experți din diferite domenii (artă, climatologie, profesori universitari și cercetători).

În anul 2010, am fost contactați de una dintre cele mai importante firme de producere a uleiului de măsline, pentru o problemă pe care o aveau în mod frecvent. În cadrul procesului de transport, cu avionul, după zborul la mari înălțimi și temperaturi foarte scăzute, uleiul prezenta un precipitat, care făcea uleiul să devină inestetic la amplasarea pe rafturile magazinelor, pentru cumpărători.
Era nevoie de o soluție de încălzire a paleților cu ulei de măsline, pus în cutii de carton de câte 6 sticle. Temperatura la care respectivul precipitat se dizolvă este de 40 °C, constant, timp de mai multe ore.

Am realizat astfel husele termice cu ajutorul cărora, acoperind respectivii paleți, înalți de 2,2m , se obține această temperatură constanta în interiorul paletului cu ulei de măsline.

Acestea au fost îndelung testate pentru că trebuiau să îndeplinească mai multe condiții și anume, nu doar încălzirea uleiului pentru dizolvarea precipitatului ci și evitarea topirii adezivului de lipire a ambalajelor din carton, iar acestea împreună să se realizeze și cu un consum mic de energie electrică.Am realizat de atunci huse pentru încălzirea a zeci de feluri de recipiente, pentru zeci de industrii distincte.

Palazzo Vecchio-Firenze

Tot din Italia, am fost contactați de organizatorii unei congres al restauratorilor, eveniment ce urma să aibă loc în Palazzo Vecchio-Firenze, în Salone 500. Niciodată până atunci nu se organizase vreun eveniment în perioada octombrie – aprilie, în acea sală de aproximativ 1000 mp și 18 m înălțime pentru că nu aveau cum să o încălzească.

Pe pereți sunt fresce de Michelangelo Buonarroti și Leonardo da Vinci și nu se putea interveni cu nici un fel de sistem de încălzire tradițională, din motive lesne de înțeles. Ni s-a cerut ca pentru sistemul pe care îl propunem să avem toate certificările de rezistență la foc . De asemenea trebuia să mai ținem cont că pe toată suprafața încălzită se așezau scaune cu măsuțe, pentru asistența. Sistemul propus de noi deci, trebuia să aibă o rezistență mecanică, să fie ușor de montat și demontat și, bineînțeles sa ofere confort termic persoanelor prezente .

Muncă de cercetare

Astfel am început o muncă de cercetare pentru găsirea materialelor celor mai potrivite a căror parametri să corespundă cerințelor. A fost nevoie să facem și calcule de necesar termic pentru a asigura confortul participanților. De început am realizat o primă probă de 2 mp peste care am simulat așezarea scaunelor și a unor corpuri grele pentru verificarea rezistenței mecanice. Din momentul în care am creat soluția de probă și până trebuia să livrăm produsul final – realizarea produsului pentru 500 mp de suprafață încălzită aveam cca. 10 zile.

O firmă specializată a efectuat măsurători cu senzori de căldură și umiditate pe toată durata congresului, pentru sondarea afectării frescelor și a gradului de confort al participanților. A fost una dintre cele mai mari provocări, dar și una dintre cele mai mari satisfacții deoarece rezultatele măsurate au fost publicate și au fost mai mult decât satisfăcătoare.

De atunci, am realizat sistemele respective de încălzire – ca cele folosite în Salone 500, de zeci de ori, pentru mii de mp. Aceste continuă să ne fie comandate pentru încălzirea lăcașelor de cult, a muzeelor și a sălilor de expoziții. De asemenea avem la dispoziție 1000 mp pt închirierea pe durata unor evenimente, în locații în care orice alt sistem de încălzire lipsește sau este imposibil de realizat.

Preocuparea noastră, de-a lungul timpului, în afară de proprietățile fibrei de carbon, pe care am studiat-o îndelung, a fost să găsim materiale cât mai potrivite produselor realizate, materiale reflectorizante, materiale izolante, materiale cu rezistență mecanică etc, iar în cazul huselor, unele fiind folosite pentru exterior, trebuia să reziste și la soare, vânt, temperaturi ridicate și apă.

Date de contact:

Adresă: Parc Industrial Bors, Nr.1/C, Jud. Bihor-Romania
Telefon: 0359 800 893
E-mail: [email protected]
Website: www.thermaltechnology.ro
Facebook: Carbon Fiber