Oradea este tare mândră, dar trebuie să recunoaștem că și orașele care ne înconjoară sunt deosebite, speciale pentru unele caracteristici rare, nemaiîntâlnite sau pur și simplu interesante. Aici ne referim și la Cluj-Napoca și la cuibul cu ouă de dinozaur, singurul din Rămânia găsit și păstrat în poziția inițială.
Acest cuib cu ouă de dinozaur se află la Muzeul de Paleontologie-Stratigrafie, găzduit în sediul Universității Babeș-Bolyai (str. Mihail Kogălniceanu, nr. 1).
De ce este atât de special cuibul?
„Ouă de dinozaur s-au mai descoperit în România, dar nici unul dintre cuiburi nu a mai fost extras în poziția lui inițială, cel din expoziție fiind primul astfel extras și preparat. E impresionant când te gândești că ouale au fost găsite și păstrate în poziția de acum 65 milioane de ani. Te uiți la ele și îți amintești, din nou, de filmul lui Spielberg: parcă te aștepți să miște.
Cuibul cu ouă de dinozaur a fost descoperit în depozitele continentale Maastrichtiene (Cretacic terminal, de 65 mil. ani) din bazinul Hațeg (Jud. Hunedoara), în anul 2000, în urma unei expediții mixte romano-belgiene, formată din cercetători de la Departamentul de Geologie a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și Institutul Regal de Științele Naturii Bruxelles. În prima faza, cuibul a fost preparat și conservat la Muzeul de Istorie Naturală din Bruxelles (Belgia), dupa care a fost trimis înapoi la Cluj, pentru a fi expus la muzeu. După ultimele cercetări, se pare că ouăle aparțin unui dinozaur ierbivor numit Telmatosaurus transsylvanicus, un hadrosaurid cu cioc de rață, foarte mic, cântărind 500 de kg și măsurând 5 metri” – sursă text AICI.
Dacă vrei să vezi acest cuib, și celelalte exponate de la Muzeul de Paleontologie-Stratigrafie din Cluj-Napoca, te informăm că biletul normal, pentru adulți, este 6 lei, iar cel pentru studenți este 3 lei.
Citește întreg articolul pe site-ul www.cluj.com