Toamna unirii şi a eliberării
Acest final de săptămână dă startul celei de-a 27 ediției a Toamnei Orădene. În acest an, orădenii sunt invitați la o serie de evenimente care să marcheze zilele orașului de pe Crișul Repede. Serbările Oradiei se desfășoară pe parcursul a patru zile, 4 – 7 octombrie. Toamna Orădeană cuprinde o serie de nouă concerte, teatru stradal, o zonă de distracție și street food.
Cu toate acestea, ziua de 12 octombrie a fost desemnată, în 1992, ca ziua oficială a orașului Oradea. Această dată are o dublă semnificație în istoria orașului.
În anul Marii Uniri, 1918, în 12 octombrie, avocatul orădean Aurel Lazăr convoca ședința comitetului executiv al Partidului Național Român, ședință la care au participat personalități marcante ai politicii românești din Transilvania. Această ședință a fost organizată și ținută în secret, locul întâlnirii fiind casa avocatului din centrul urbei, casă care în prezent a devenit muzeul memorial Aurel Lazăr, iar în cadrul acestei întruniri a fost semnată Declarația de autodeterminare (independenţă) a românilor din Transilvania, Banat, Crișana și Maramureș. Cunoscut ca Declarația de la Oradea, documentul a fost citit câteva zile mai târziu în fața Parlamentului de la Budapesta, a fost tradus în mai multe limbi și distribuit în presă. Citirea acestei declarații venea ca o lovitură pentru Austro-Ungaria, care după ce pierduse războiul, se vedea în fața dezintegrării, iar o unirea Transilvaniei cu celelalte țări românești nu reprezenta o variantă bună. Chiar și așa, actul semnat la Oradea a fost actul de naștere al Unirii Ardealului cu România. Citit la Alba Iulia în data de 1 decembrie 1918, declarația a fost adoptată de miile de participant. Oradea a trecut între granițele României Mari cu sacrificii mari, orașul cunoscând regimul bolşevic și războiul de cucerire în primăvara lui 1919.
În perioada 30 august 1940 – octombrie 1944, Oradea și nordul Transilvaniei făceau parte din Ungaria regimului extremist a lui Miklós Horthy, iar Campania de eliberare a Ardealului ajungea în Munții Apuseni. Oradea a fost eliberată de Armata Română și de cea sovietică pe data de 12 octombrie, orașul suferind câteva pagube odată cu retragerea horthyştilor şi a naziştilor. Acest eveniment dă ce-a doua semnificație a zilei de 12 octombrie.
La 100 de ani de la semnarea declarației în casa avocatului orădean Aurel Lazăr, și la cei 74 de ani de la eliberarea orașului de către Armata Română de sub ocupația nazistă, municipalitatea le-a pregătit, atât orădenilor cât și turiștilor, o serie de concerte și evenimente care să marcheze aceste zile de sărbătoare. Dacă am fost obișnuiți ca astfel de manifestări să se desfășoare în Piața Unirii, în acest an Cetatea Oradea și noua zonă pietonală, strada Vasile Alecsandri, vor găzdui aceste evenimente.
Articol realizat de: Sebastian Ferchi
Fotografie reprezentativă: instagram.com/yady_deea/