de |

Oradea ascunde multe comori: construcții, monumente, obiceiuri, tradiții, rețete culinare ș.a. Dar, cea mai de preț comoară găsită pe acest teritoriu este omul care, de fapt, oferă valoare tuturor lucrurilor menționate mai sus și, bineînțeles, acțiunilor, valorilor și visurilor avute. Printre aceste persoane deosebite se numără și artiștii orădeni care, cu energie, imaginație și influențați de stilul caracteristic, oferă culoare și puls orașului… precum fac și membrii trupei HIGH.

Trupa HIGH, înființată în anul 2012, surprinde plăcut publicul orădean (dar nu numai) cu compoziții proprii, cu energie și dorința de a evolua atât în plan muzical, cât și în plan individual. Motiv pentru care, dorim să vi-i prezentăm și vouă pentru a-i cunoaște mai bine și, de ce nu, pentru a-i asculta (dacă nu ați făcut-o deja).

Trupa HIGH înseamnă:

  • Simion Kurityak – Voce
  • Kajtar Stefan – Chitară / Backing Vocal
  • David Fodor – Percuții
  • Alex Marcon – Chitară bass

Așadar, trupa HIGH…

Trupa High

  • Având în vedere că trupa HIGH încă este, am putea zice, la început, cu toate că nucleul a fost format în anul 2012, o primă curiozitate ar fi: care sunt așteptările voastre de la voi înșivă?

Ne dorim încă de la început să evoluăm pe plan muzical iar mesajul din piesele noastre să ajungă la urechile oamenilor care ne ascultă. Ne dorim să nu treacă o zi în care, atunci când ne vedem cu toții, să nu creștem puțin, câte puțin, înspre a deveni muzicieni și oameni tot mai buni. De asemenea, ne dorim, ca orice trupă la început, să devenim cunoscuţi pe plan naţional.

  • Încă genul vostru muzical nu este unul definit, după cum chiar și voi ați scris-o pe pagina voastră de facebook: HIGH cântă „indie/alterative/soft/rap-core/ska-punk etc.”. Însă, care este genul muzical care vă definește cel mai bine și în care vă regăsiți cel mai mult? De ce?

Ne este foarte greu să ne hotărâm asupra unui singur gen muzical deoarece suntem cu toții diferiți, cu experiențe, trăiri și influențe muzicale diferite. Cu toate acestea, ajungem mereu la un punct comun în care ne intersectăm foarte ușor prin simplul fapt de a fi mereu deschiși la lucruri noi și pentru că ne place să învățăm unul de la celălalt. Totuşi, am putea spune că genul nostru de bază a fost alternative. Primele piese compuse sunt incluse în acest gen, asta ca mai încolo, fiecare dintre noi, aşa cum am mai spus, să vină cu preferinţele proprii în materie de muzică pentru a le pune în practică împreună.

  • Dintre compozițiile voastre realizate până în prezent, pe care ați descri-o ca fiind cea mai reușită? De ce?

După câteva dezbateri am ajuns la concluzia că, până în prezent, cea mai reușită compoziție din punctul nostru de vedere este piesa „un gând”. Piesă care a apărut la finalul anului trecut într-un jam session întâmplator. Prima reprezentație live a acesteia a fost la ultimul concert în Oradea al trupei Luna Amară, unde am cântat în deschidere. Acest cântec ne definește cel mai bine ca grup deoarece este o piesă cu influențe funk, este foarte catchy și reprezintă personaltitățile noastre combinate.

  • De unde vă inspirați atunci când scrieți?

Fiecare dintre noi ne inspirăm din diferite părți. Pe unii îi inspiră anotimpul, iar pe alții stările trăite pe parcursul vieții. De obicei, ne inspirăm unii pe alții în sala de repetiții.

  • În data de 4 noiembrie veți concerta în deschiderea trupei Luna Amară și ați mai făcut-o încă o dată cu ocazia ultimului concert Luna Amară susținut în Oradea? Ce înseamnă pentru voi această experiență?

Înseamnă foarte mult pentru noi deoarece am crescut cu piesele lor încă de la început. Mereu, fiecare dintre noi, am fost fanii lor. Să ajungem să îi cunoaștem personal și muzical mai bine și să împărțin aceeași scenă cu ei a însemnat la fel de mult pentru noi data trecută, cum înseamnă și acum. E un lucru minunat care nu poate fi descris în cuvinte.

  • Ce ne-ați pregătit pentru data de 4 noiembrie? Veți cânta și cover-uri?

Cover-uri nu vom cânta, dar avem lucruri noi pe care vrem să le arătăm. Cu fiecare concert am încercat să aducem ceva în plus pentru ca lumea care ne-a mai văzut în trecut să nu simtă că trăiește același lucru în continuu la concertele noastre. We try to stay fresh. Publicul va putea asculta câteva dintre piesele proprii ușor schimbate. Acestea vor transmite o stare diferită față de celelalte concerte. În rest, nu putem spune prea multe. Invităm lumea la concert pentru a ne asculta.

  • Cum simțiți publicul? Care este relația voastră cu acesta?

Publicul mereu a reuşit să ne transmită acea energie de care aveam nevoie pentru un concert bun, pentru a uita de oboseala de la final de concert. Chiar si în ultimele momente publicul reuşeşte să „ne pună” chitara şi beţele înapoi în mână pentru încă o piesă. Publicul e singurul lucru care contează în momentul în care ești pe scenă. Să știi că poți să aduci un zâmbet pe fața cuiva din public cu piesa ta, să schimbi o stare de rău în bine, ba chiar să faci pe cineva să se gândească la anumite lucruri cu ajutorul pieselor tale înseamna mult. Acest lucru îți redă satisfacția necesară și face totul să merite.

  • Dacă ar fi să ne enumerați câteva dintre reușitele voastre, care ar fi acelea?

Reușita cea mai mare e că suntem prieteni. Este că ne cunoaștem de atâta timp și nu ne lăsăm. Iar toate astea s-au văzut când am reușit să luăm locul 1 la un concurs național de trupe, unde au mai participat și alți muzicieni merituoși. Acest lucru ne-a făcut să prindem mai multă încredere în noi și în faptul ca toate eforturile depuse au meritat, dar mai ales că nu trebuie sa ne oprim aici. Știţi, pentru cei care sunt la început, fiecare mutare contează, e ca la şah. Am avut ocazia să participăm la GBOB, concurs la care nu am reuşit să trecem mai departe, dar putem spune că şi aceasta a fost o reuşită prin faptul că am putut fi văzuţi de trupe foarte talentate din ţară şi că am învăţat multe de la ele, asta ajutând mai departe în dezvoltarea noastră pe plan muzical. Deci ştim să învăţăm şi din mici eşecuri, cum le-ar spune unii. De asemenea, am urcat pe scenă împreună cu trupe care s-au remarcat sau urmeaza să se remarce. Putem să îi dăm exemplu pe băieții de la The Kryptonite Sparks, ei sunt tineri ca noi şi îi considerăm ca fiind una din trupele care vor mişca România, dacă nu o şi fac deja. Sunt multe experienţe care poate pentru unii sunt mărunte, dar pentru noi sunt chiar importante.

  • Cum ați descrie atmosfera când vine vorba de trupa HIGH, pe lângă momentele în care sunteți pe scenă?

Energică. Ne place s-o dăm tare, iubim să trăim momentele și să profităm de situații oricât de spontan ar apărea acestea. Mereu am știut să scoatem ce-i mai bun din orice situație și să facem momentele să conteze, dar mai ales să nu le uităm prea curând. Considerăm că este important faptul că ne cunoaştem de câţiva ani şi acest lucru a reușit să lege nu doar relaţii de colegialitate, ci şi prietenii pe masură. Când vine vorba de atmosfera din afara scenei, putem spune că este foarte legată de cea din momentele de pe scenă deoarece dorim să transmitem aceleaşi energii publicului, pe care le primim unii de la alţii, ca şi colegi şi prieteni, în sala de repetiţii şi nu numai.

  • Planuri de viitor?

Tot ce putem să ne dorim este să evoluăm muzical si să ne putem maturiza, să fim mai siguri pe noi şi să nu ne lăsăm intimidaţi de trupele care au ajuns acolo unde au meritat, ba chiar să învătăm din greşelile noastre şi din reuşitele lor. Să ne facem muzica şi mesajul cunoscut la nivel naţional, asta normal prin intermediul multor concerte prin ţară, şi să cunoaștem trupe mari şi trupe care sunt la început. Credem totuşi că cel mai important este ca noi să evoluăm şi să ne ridicăm la aşteptările publicului, dar mai ales să nu ne dezamăgim pe noi. De asemenea, ne dorim să scoatem un album. E un lucru la care ne gândim foarte serios, deși nu ne grăbim. Vrem ca primul album să conteze, așa că încercăm să facem totul cât mai bine.

  • Iar, pentru încheiere, vă propun un exercițiu. Imaginați-vă pe voi peste vreo 10 ani, concertând în fața unei săli foarte mari, să zicem în fața a 100.000 de oameni. În deschiderea concertului HIGH va cânta o altă trupă care tocmai a intrat în această lume a muzicii. Ce sfat le-ați da membrilor trupei respective, fiind la început? 

Să rămână sinceri și să nu se dea bătuți niciodată. Să asculte fiecare părere și să învețe din orice situație. Mai ales, să nu pună la suflet nimic din ceea ce consideră că nu este adevărat sau că nu contează pentru ei. Dacă nu am rămâne sinceri în timp, nu ar avea rost să facem nimic și mai ales nu am merita să cântăm în fața acelor oameni. Ca să dai ceva de la tine, în artă, trebuie să simți și să crezi în ceea ce faci. Ca lumea să înțeleagă un lucru, trebuie să îl simți și să crezi în el. Ca să creezi o atmosferă, trebuie să crezi în ceea ce faci și să simți. Nu poți să simți sau să crezi ceva ce e defapt o minciună, ceva ce defapt nu te reprezintă și în ceva ce nu crezi. Astea din punct de vedere uman. Legat de muzică, să repete mai mult decât am repetat noi, acest lucru fiind foarte important într-o trupă. Putem spune că avem uneori remuşcări deoarece nu am repetat cât credem că ar fi necesar şi că am avut momentele noastre de leneveală, dar toate acestea nu ne-au oprit din a da mai mult în zilele în care reuşeam să ne vedem la sala de repetiții.

Trupa High

Interviu luat de Diana Pașc

P.S. HIGH va concerta în data de 4 noiembrie, în Urban Place, în deschiderea concertului Luna Amară. Vezi mai multe informații AICI.

Luna Amară