[adsanity_group num_ads=1 num_columns=1 group_ids=3818 /]
Asociația Culturală „Experiment. Teatru. Clandestin” este o mișcare culturală independentă care „a crescut”, iar în timp s-a dezvoltat sub forma unui Centru de Cercetare și Experimentare Artistică.
Conceptul de „cercetare” în lumea artelor face ca scopul, acela de a oferi teatru în cazul de față, să se transforme într-un demers științific prin intermediul căruia regizorul, actorii și colaboratorii acestora parcurg, analizează, înțeleg un text ales pentru a-l interioriza în adevăratul sens al cuvântului, urmând ca, atunci când munca de cercetare ajunge la rezultatele dorite, dar mai ales pe parcursul acesteia, să se atingă acea formă de teatru care oferă transformare, transformarea celui care privește și, bineînțeles, a celui care joacă. Astfel ia ființă spectacolul Forme, studii cu ajutorul cărora preț de doi ani se vor aduce în prim plan mituri din epopeea lui Publius Ovidius Naso, „Metamorfoze”.
Împărțită în mai multe etape, cercetarea a ajuns la cea de-a doua „formă”, compusă din studiul 1 și 2. Reprezentațiile spectacolului readuc la viață zeități și mituri alese din opera lui Ovidiu, precum: Mitul lui Callisto, Mitul lui Tiresias, povestea tragică a Hecubei și altele.
Sursă foto: Ovi d. Pop
Această formă de cercetare trezește în lumea teatrului orădean forme de interacțiune directă cu publicul și cu senzațiile oferite de scenografia intenționat gândită pentru ca spațiul să fie unul intim, apropiat, pentru ca oamenii să simtă ceea ce privesc ca și cum ar face parte din tablou, un tablou la care pot contribui. Publicul trece de la spectator la parte dintr-un întreg, parte dintr-un spectacol, parte dintr-o cercetare…
Pentru a a-ți face o imagine mai clară despre ce înseamnă Forme – studiul 1 și 2, imaginează-ți că intri pe ușa spațiului unde are loc spectacolul, pășești direct pe scenă, actorii fac parte din decor, din public, din mituri. Totul se petrece lângă spectatori, între spectatori, în mijlocul lor, în tot spațiul gândit și armonizat întocmai pentru ca, într-un final, cercetarea să-și atingă obiectivul final, un ultim spectacol realizat pe baza mai multor astfel de studii. Plimbările dintr-o încăpere în alta sunt încă un motiv în plus pentru a observa complexitatea cercetării. Iar miturile alese pe baza celor cinsprezece cărți scrise de Ovidiu te introduc în haos, decădere, război, creație, trăind metamorfozele….
Acest fel de demers lărgește viziunea publicului cu privire la ce înseamnă o formă înaltă de teatru, observându-se și simțindu-se destul de puternic nivelul ridicat la care tind regizorul și actorii să se metamorfozeze în personajele studiate.
P.S. Dacă primele două studii au avut loc într-un spațiu închis, acțiunea celui de-al treilea studiu se va petrece în aer liber.
- Regie și scenografie: Sebastian Bărbălan
- Actori: Camelia Lolea, Remus Ilisie, Daniela Neagu, Anda Tămășanu, Răzvan Marchiș
- Lumini: Peter Papp
- Muzică: Gianluca Misiti
[adsanity_group num_ads=1 num_columns=1 group_ids=337 /]