Dorim să te ținem la curent cu unele dintre cele mai frumoase și importante evenimente din orașul Oradea. De aceea, prin intermediul Ghid Local Oradea, îți recomandăm câteva dintre cele care urmează să aibă loc weekendul acesta, 25 – 27 noiembrie 2016.
Tu ce faci în weekendul 25 – 27 noiembrie?
Planetariu mobil: Robotul Curiosity și Galileo Galilei
Primul planetariu mobil din România va ajunge la Oradea, între 21 și 25 noiembrie 2016, alături de Robotul Curiosity și Galileo Galilei.
Vizitatorii vor putea afla lucruri noi despre univers, constelații, asteroizi, exploratori ai universului, Galileo Galilei sau robotul Curiosity, în cadrul unor serii de proiecții spectaculoase însoțite de prezentări interactive, care vor avea loc într-un dome mobil cu diametrul de 8 metri și înălțimea de 5 metri.
Spectacolele vor avea loc la Casa de Cultură a municipiului Oradea, sala „Florica Ungur”, în perioada 21 – 25 noiembrie, între orele 9:00 și 18:00. Proiectul este unul unic prin caracterul său educațional și interactiv…
Expoziție: Deceniile roșii. Vizitele lui Dej și Ceaușescu în Bihor
Muzeul Cetății și Orașului Oradea organizează, în perioada 22 noiembrie 2016 – 31 ianuarie 2017, o expoziție inedită cu imagini în premieră din perioada vizitelor lui Gheorghe Gheorghiu Dej în regiunea Crișana și a lui Nicolae Ceaușescu în județul Bihor.
Expoziția intitulată „Oradea – Deceniile roșii. Vizitele lui Dej și Ceaușescu în Bihor” va fi găzduită de Muzeul Cetății și Orașului Oradea, Corp A, parter, latura nordică. Vor fi expuse peste 100 de imagini surprinse în timpul vizitei lui Dej realizată în regiunea Crișana în anul 1961, respectiv instantanee cu cuplul prezidențial Ceaușescu, din perioada celor opt vizite: din 18 februarie 1966, 14 iulie 1969, 16 mai 1970, 16 iunie 1976, 14 iunie 1977, 17 septembrie 1979, 19 iunie 982 și 11 iunie 1987…
Noua Acropolă Oradea: Școala de Filosofie
Vineri, 25 noiembrie, vă invităm de la ora 18:30 la Prezentarea Școlii de Filosofie Noua Acropolă.
În Grecia antică, „Acropole” desemna partea cea mai înaltă a oraşului. Era locul în care lumea formelor concrete se unea armonios cu lumea invizibilă a ideilor.
Acropola reprezintă un loc simbolic pentru imaginaţia noastră, care ne sugerează ascensiunea spre punctul cel mai înalt din noi înşine.
Considerăm că lumea de azi are nevoie de noi „Acropole”, realizate nu din piatră, ci din fiinţe umane, „Acropole” ridicate în inima oraşelor noastre, în cadrul cărora oamenii să dezvolte o viaţă interioară elevată, restabilind legături profunde cu ceilalţi şi cu natura.
Astăzi, Asociaţia Culturală Noua Acropolă este prezentă în peste cincizeci de ţări, reunind mai mult de 15.000 de voluntari, precum şi sute de mii de simpatizanţi, care se exprimă în peste cincisprezece limbi şi reprezintă o gamă largă de confesiuni, origini etnice şi moşteniri culturale, ceea ce constituie un admirabil exemplu de convieţuire şi înţelegere…
Proiecție de film: Belle de jour (1967)
Vineri, 25 noiembrie 2016, ora 20:00, E.T.C. și Kinopedia pregătesc o nouă proiecție de film, cu taclale după, și anume: Belle de jour (1967), de Buñuel.
E.T.C. și Kinopedia propun să aruncăm un ochi și să observăm un fragment din vastele tenebre ale psihicului uman prin lentila celui mai important cineast pe care l-a născut Spania până în acest moment. Spun tenebre pentru că pelicula ne poartă pe teritorii încă destul de tabu și ne propune o incursiune în universul fetișurilor, experiența antinomiilor psihicului și atrage atenția asupra unui principiu fundamental enunțat de C.G. Jung: când tendința conștientului e către o anumită extremă morală, inconștientul se află la polul opus, pentru că psihicul ca totalitate tinde către echilibru. Când fugim conștient și obsesiv de un lucru, inconștientul tânjet după el. Dar vorba multă, sărăcia omului: hai să vedem filmul Belle de jour și să vorbim despre ce cunoaștem…
Vineri, 25 noiembrie, ora 20:30, va concerta trupa Jazzybirds în Urban Place.
Păsările jazzyfere vin de pe tărâmuri calde, cu un sound elaborat, doldora de beaturi groovy, detalii jazzy, ocazionale tușe pop. Piesele lor sunt uneori subtile, sofisticate, putând servi drept coloană sonoră pentru filme 007, alteori zglobii și sprințare, parcă inspirate din ecranizări ale Cărții Junglei. Ce le ține pe toate la un loc se cheamă fie inspirație, fie talent. Ce le face să scânteieze – pofta nebună pentru live și spiritul muzical neastâmpărat. Ce le împlinește într-o vineri seară – un pahar de demisec sau un cocktail special pregătit de Urban Place. Jazzybirds înseamnă:
- András Szép – pian
- Attila Antal – contrabas, chitară bas
- Domokos Csergő – tobe, percuție
- Kriszta Koncz – voce…
Teatru: Povești populare rusești
Sâmbătă, 26 noiembrie 2016, începând cu ora 11:00, la Sala Arcadia se va juca spectacolul de teatru pentru copii, dar nu numai pentru cei mici, Povești populare rusești.
Ideea, cât și regia acestui spectacol îi aparține lui Igor Lungu. Scenografia semnată de Csuri Emese este una deosebită, artista reușind să readucă la viață păpuși utilizate de teatru în repertoriile anilor ’70, ‚80, ‚90 și recondiționate acum. Atmosfera specifică lumii rusești relatate în cele cinci povești (Gogoașa, Ridichea uriașă, Vulpea și corbul, Cocorul și vulpea, Căsuța iepurașului) este întărită de coloana sonoră care prezintă muzică autentică. Melodiile și vocea povestitorului îi aparțin actriței Zentania Lupșe…
Sâmbătă, 26 noiembrie 2016, începând cu ora 20:00, la Moszkva Cafe vor concerta Vilde și Inga.
Vilde & Inga este un duo din Norvegia care au început să cânte împreună din anul 2010. Acestea au studiat la The Norwegian Academy of Music in Oslo. Pe lângă faptul că au concertat împreună de nenumărate ori, solistele au cântat alături de Sidsel Endresen, Christian Wallumrød, Ivar Grydeland, Henrik Munkeby Nørstebo, Xavier Charles, Espen Reinertsen, Eivind Lønning, Dans les Arbres. Festivals. De asemenea, au participat la festivaluri precum Kongsberg Jazzfestival, Only Connect Festival of Sound, Vinterlyd festival, Ultima – Oslo Contemporary Music Festival and Sound Disobedience. Primul album al lor este Makrofauna…
Teatru: Povești populare rusești
Teatrul de copii Oradea revine pe scenă cu un nou spectacol: Bolnavul închipuit după Moliere.
Spectacolul Bolnavul închipuit se va juca în zilele următoare:
- Vineri, 11 noiembrie 2016
- Duminică, 13 noiembrie 2016
- Vineri, 18 noiembrie 2016
- Duminică, 20 noiembrie 2016
- Duminică, 27 noiembrie 2016
Toate reprezentațiile vor avea loc la Sala „Florica Ungur”. Prețul unui bilet este de 10 lei. Locurile pot fi rezervate pe pagina evenimentului sau prin SMS la 0747 578 876…
Vă dorim un weekend excelent!
Evenimente recomandate de Ghid Local Oradea.