Ce poți face în săptămâna 21 – 27 noiembrie?

de |

Ce evenimente se petrec săptămâna aceasta, 21 – 27 noiembrie 2016, în Oradea?

Ghid Local Oradea îți recomandă câteva dintre cele mai frumoase evenimente ce vor avea loc în săptămâna 21 – 27 noiembrie 2016.

Roboțelul Curiosity și Galileo Galilei vin la Oradea

Primul planetariu mobil din România va ajunge la Oradea, între 21 și 25 noiembrie 2016, alături de Robotul Curiosity și Galileo Galilei.

Vizitatorii vor putea afla lucruri noi despre univers, constelații, asteroizi, exploratori ai universului, Galileo Galilei sau robotul Curiosity, în cadrul unor serii de proiecții spectaculoase însoțite de prezentări interactive, care vor avea loc într-un dome mobil cu diametrul de 8 metri și înălțimea de 5 metri.

Spectacolele vor avea loc la Casa de Cultură a municipiului Oradea, sala „Florica Ungur”, în perioada 21 – 25 noiembrie, între orele 9:00 și 18:00. Proiectul este unul unic prin caracterul său educațional și interactiv.

„Voinţa şi gândirea copiilor merită încurajate către ştiinţele aerospaţiale. Sigur aceste lucruri trebuie prezentate interactiv, cu informaţie adaptată pentru toate vârstele. Planetariul Mobil este locul în care copiii „DA, AU VOIE SĂ VORBEASCĂ“ şi sunt chiar încurajaţi şi apreciaţi pentru acest lucru…

Robotul Curiosity și Galileo Galilei vin la Oradea

Noțiuni de bază în acordarea primului ajutor medical

Asociaţia pentru Educaţie şi Formare „TopFormalis” din Oradea  organizează marţi, 22 noiembrie 2016, începând cu ora 15:00, în Amfiteatrul Bibliotecii judeţene „Gheorghe Şincai” din Oradea, o masă rotundă cu tema: Noțiuni de bază în acordarea primului ajutor medical.

Sunt invitaţi să participe toţi elevii, părinţii şi profesorii care doresc să îşi îmbunătăţească abilităţile de a recunoaşte o situaţie de urgenţă medicală şi de a acorda primul ajutor calificat.

Formator – dr. HADRIAN BORCEA – medic coordonator al UPU-SMURD Bihor.

Activitatea face parte din Proiectul „Clubul Prietenilor TopFormalis”, inclus în Calendarul Activităţilor Judeţene Bihor și înregistrat la Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor cu nr. 27 / 10 octombrie 2016…

Noţiuni de bază în acordarea primului ajutor medical

Întâlnire cu Radha Gavinda – Abilitatea de a acorda respect

Marți, 21 noiembrie, ora 18:30, Centrul Cultural Hare Krisna (strada Emilian Mircea Chitul, numărul 3) te invită la un program spiritual unde vei avea parte de muzică tradițională, meditație și o prelegere din filozofia Indiei Antice. Tema programului va fi „Abilitatea de a acorda respect – un semn al slabiciunii, sau al unui caracter puternic si spiritual?” și îl vom avea ca invitat special prin Skype pe Radha Govinda prabhu din Republica Moldova.

Radha Govinda Prabhu s-a alăturat mișcării conștiinței de Krishna în 1991, la vârsta de 16 ani. Cu o experiență de peste 25 de ani în practica bhakti-yoga, de-a lungul anilor, acesta a fost angajat în serviciul în yatra din Moldova, Ucraina și România…

Întâlnire cu Radha Govinda - Abilitatea de a acorda respect

Teatru: Reasons to be pretty

Marți, 22 noiembrie, ora 19:00, Studio Act Oradea va juca spectacolul Reasons to be pretty, de Neil LaBute.

„Reasons to be pretty este o piesă despre prietenie sau despre absenţa ei, despre dragoste, despre vorbe aruncate în vânt, despre neputinţa de a corecta ceea ce am greşit cam fiecare dintre noi la un moment dat în viaţă.” (Mircea Morariu, ADEVĂRUL.RO)

REASONS TO BE PRETTY
de Neil LaBute
în românește de Ioana Ștef…

Reasons to be Pretty în FTS 2016!

Proces simulat: drepturi reale

ELSA Oradea vă oferă oportunitatea de a îmbrăca roba de avocat și de a participa la procesul simulat pe drept civil, drepturi reale!

Înscrierile se vor face pe echipe de câte doi avocați ce se vor pregăti atât din punct de vedere al reclamantului, cât și al pârâtului, urmând ca în ziua procesului simulat, prin tragere la sorți, să se decidă în ce calitate își vor susține argumentele și împotriva cărei echipe vor pleda. Primele 4 echipe vor fi alese pe bază de memorii scrise, iar procesul se va desfășura prin runde succesive. Evenimentul va avea loc in data de 23 noiembrie 2016.

Proces simulat: drepturi reale

Teatru: Domnul Jurdan

Domnul Jurdan, rescriere dramatică de Victor Ioan Frunză după comedia „Burghezul Gentilom” de Jean Baptiste Poquelin Molière și după „Jourdain cel scrântit” de Mihail Bulgakov.

Domnul Jurdan, spirit emfatic și naiv, este un om extrem de bogat, dar căruia îi lipsește ceva: eleganța unei persoane din înalta societate. Așa că pentru a face parte din high-class, se împopoțonează după tendințele vremii, îți decorează extravagant casa, își face prieteni „sus puși” și angajează o armată de profesori pentru a învăța manierele unei persoane cu rang. Însă, din toată această ecuație rezultatul nu poate fi altul decât unul de-a dreptul ilar. Ridicol peste măsură, domnul Jurdan ajunge de la (pretenția de) nobil, „bufonul curții”.

Iar atunci când ignoranța se întâlnește cu pretenția de erudiție totul se transformă într-o comedie la care veți râde în hohote minute în șir. O comedie a vremurilor noastre, în care se reflectă derapajul opulenței unor oameni îmbogățiți.

Acțiunea se petrece în România, în casa lui Jurdan…

Domnul Jurdan la FITO 2016

Teatru: Audiția

Joi, 24 noiembrie 2016, ora 19:00, se va juca spectacolul Audiția de Alexandr Galin, în regia lui Mircea Cornișteanu.

Iată câteva informații despre spectacolul Audiția:

Şase femei se lasă seduse de mirajul unei vieţi mai bune în străinătate şi participă la un casting susţinut de o prestigioasă firmă japoneză, care oferă slujbe atractive în domeniul showbiz-ului. Sunt invitate toate femeile talentate, înzestrate cu aptitudini artistice, mai ales pentru dans şi interpretare vocală. Ceea ce nu precizează anunțul din ziar este faptul că sunt eligibile doar femeile tinere şi fără niciun fel de obligaţie… Cele care nu corespund acestor cerinţe nu au şanse de reuşită.

Prin urmare, încercarea celor şase femei de a evada, de a lăsa în urmă sărăcia şi nefericirea conjugală la care au fost condamnate de o lume aflată în paragină se dovedeşte a fi oarecum zadarnică. Cu atât mai mult cu cât o parte dintre ele nici măcar nu înţeleg ce presupune domeniul în care vor lucra.

Dar speranţa moare întotdeauna ultima…

Audiția, Trupa Iosif Vulcan Oradea, Teatul Regina Maria

Concert simfonic: Reinecke, Mendelssohn-Bartholdy

Joi, 24 noiembrie, ora 19:00, sala de concerte a Filarmonicii de Stat din Oradea va fi cuprinsă de muzica lui C. Reinecke și F. Mendelssohn-Bartholdy.

La concertul următor vă oferim spre audiere două capodopere de mare frumusețe. În deschidere veţi putea asculta Concertul pentru harpă și orchestră, op. 182 de Carl Reinecke (1824-1910). Lucrarea a fost compusă în 1884 și prezentată în primă audiție la Leipzig.

Solistul nostru invitat este Viktor Hartobanu, un excepțional tânăr harpist român din Germania. La vârsta de cinci ani a primit primele ore de harpă şi pian de la mama lui. La nouă ani a fost admis la Conservatorul de Muzică „Felix Mendelssohn-Bartholdy” din Leipzig (Prof. Max Koch – harpă, Prof. Hanns-Martin Schreiber şi Oriol Plans-Casal – pian). În 2008 a început studii superioare la aceeaşi facultate, obţinând diploma cu „magna cum laude”, în anul 2010. A continuat studiile de Master la HEM din Geneva în 2011 (clasa Prof. Florence Sitruk) şi la KC din Bruxelles în 2012 (clasa Prof. Jana Bouskova). A fost învitat ca solist la festivalurile de muzică din Schwetzingen, Hitzacker, Leipzig şi altele, iar ca profesor la „Derbyshire Harp Festival”. A predat pentru un trimestru la şcoala regală de harpă „Tamnak Prathom” din Bangkok, Tailanda, şi predă din anul 2013 la şcoala de muzică din Coswig (Anhalt)…

Concert simfonic 24 noiembrie, Filarmonica de Stat

Noua Acropolă Oradea: Școala de Filosofie

Vineri, 25 noiembrie, vă invităm de la ora 18:30 la Prezentarea Școlii de Filosofie Noua Acropolă.

În Grecia antică, „Acropole” desemna partea cea mai înaltă a oraşului. Era locul în care lumea formelor concrete se unea armonios cu lumea invizibilă a ideilor.

Acropola reprezintă un loc simbolic pentru imaginaţia noastră, care ne sugerează ascensiunea spre punctul cel mai înalt din noi înşine.

Programul de vineri:

* 18:30 – 19:30 Prezentarea programului de cursuri și activități al Noii Acropole bazat pe trei piloni: filosofie, cultură și voluntariat;

* 19:30 – 20:30 O discuție despre filosofie practică și modalitățile de implicare și colaborare pentru susținerea unei Școli de Filosofie astăzi…

Avem nevoie de Filosofie, Noua Acropolă Oradea

Teatru copii: Povești populare rusești

Sâmbătă, 26 noiembrie 2016, începând cu ora 11:00, la Sala Arcadia se va juca spectacolul de teatru pentru copii, dar nu numai pentru cei mici, Povești populare rusești.

Ideea, cât și regia acestui spectacol îi aparține lui Igor Lungu. Scenografia semnată de Csuri Emese este una deosebită, artista reușind să readucă la viață păpuși utilizate de teatru în repertoriile anilor ’70, ‚80, ‚90 și recondiționate acum. Atmosfera specifică lumii rusești relatate în cele cinci povești (Gogoașa, Ridichea uriașă, Vulpea și corbul, Cocorul și vulpea, Căsuța iepurașului) este întărită de coloana sonoră care prezintă muzică autentică. Melodiile și vocea povestitorului îi aparțin actriței Zentania Lupșe.

CU: Zentania Lupșe și Igor Lungu

Voce povestitor: Zentania Lupșe

Regia artistică: Igor Lungu

Scenografia: Csuri Emese

Vârsta publicului vizat: peste 3 ani

Premiera: 13 septembrie 2014…

Teatru copii: Povești populare rusești

Concert Jazz: Vilde & Inga

Sâmbătă, 26 noiembrie 2016, începând cu ora 20:00, la Moszkva Cafe vor concerta Vilde și Inga.

Vilde & Inga este un duo din Norvegia care au început să cânte împreună din anul 2010. Acestea au studiat la The Norwegian Academy of Music in Oslo. Pe lângă faptul că au concertat împreună de nenumărate ori, solistele au cântat alături de  Sidsel Endresen, Christian Wallumrød, Ivar Grydeland, Henrik Munkeby Nørstebo, Xavier Charles, Espen Reinertsen, Eivind Lønning, Dans les Arbres. Festivals. De asemenea, au participat la festivaluri precum Kongsberg Jazzfestival, Only Connect Festival of Sound, Vinterlyd festival, Ultima – Oslo Contemporary Music Festival and Sound Disobedience. Primul album al lor este Makrofauna…

Concert jazz: Vilde & Inga

Teatru gratuit Era Park: Scufița Roșie

În perioada 8 octombrie – 18 decembrie 2016, la Era Park Oradea, se va desfășura cea de-a doua ediție a Festivalului de teatru cu intrare liberă.

„Weekend de weekend vă așteptăm în sala de evenimente să vizionați cele mai bune spectacole de teatru pe care le-am selectat pentru voi, atât pentru cei mici, cât și pentru cei mari: dramedii, teatru de păpuși, piese interactive și multe altele” – sursă text AICI.

Iar, programul de anul acesta al Festivalului de teatru este următorul:

Festival de teatru cu intrare liberă

Teatru copii: Bolnavul închipuit

Teatrul de copii Oradea revine pe scenă cu un nou spectacol: Bolnavul închipuit după Moliere.

Spectacolul Bolnavul închipuit se va juca în zilele următoare:

  • Vineri, 11 noiembrie 2016
  • Duminică, 13 noiembrie 2016
  • Vineri, 18 noiembrie 2016
  • Duminică, 20 noiembrie 2016
  • Duminică, 27 noiembrie 2016

Toate reprezentațiile vor avea loc la Sala „Florica Ungur”. Prețul unui bilet este de 10 lei. Locurile pot fi rezervate pe pagina evenimentului sau prin SMS la 0747 578 876…

Teatrul de copii: Bolnavul închipuit

Vă dorim o săptămână excelentă!

Evenimente recomandate de Ghid Local Oradea.