Ce îi face pe ardeleni deosebiți (partea a II-a).
Săptămâna trecută vă povesteam despre câteva dintre motivele care îi fac pe ardeleni deosebiți. Am revenit cu partea a doua a articolului. Aici, vom discuta mai mult despre regionalismele pline de culoare folosite de bihoreni și nu numai.
De unde vin termenii „Ioi”, sau „Musai”, „Cafia” ?
Foarte multe dintre cuvintele regăsite în mod tradiţional în vocabularul ardelenilor, sunt de fapt împrumutate. Multe au fost preluate din germană, de unde vin termeni precum şopru, foraibăr, felderă (unitate de măsură pentru cereale), ştrampi (ciorapi), cucuruz (porumb), boambe sau crumpene (cartofi). Şi vestitul „musai” vine tot din germană, iar termenul nemţesc înseamnă „trebuie să fie”. Chiar şi colocvialul „budă”, folosit pentru toaletă, vine din limba germană, termenul nemţesc însemnând colibuţă, bordeiaş.
Din maghiară avem alte două cuvinte celebre în limbajul ardelenilor, „Ioi”, o interjecţie gen „Oau” sau „Vai”, dar şi „Tulai”, care provine din maghiarul „tolvaj”, acesta însemnând “tâlhar”. În multe zone se foloseşte şi ca exprimare a mirării, a uimirii. Şi vestitul „No” vine, după unii cercetători, tot din maghiară şi ar însemna „Ia”. Dacă staţi de vorbă cu un ardelean, veţi sesiza cu siguranţă că te va invită la o „cafia”, într-o „siară” de vară, şi că va spune despre ceva ce-i aparţine că-i „a mia”.
Regionalisme din Ardeal
vailing – un fel de castron mai mare, din metal, cu două toarte
laibăr – vestă
sfeter – jerseu cu nasturi
ştrampi – dresuri
ţiţo nodrag – greu de tradus…ciorapi groși de bumbac, aveau toate fetele iarna pe sub uniforma
jeb – buzunar
ronghi – cârpă de şters pe jos
pihe – scame
mămăruţă – gărgăriţă
badog – doză(de suc, bere etc), butoi
leţ – scândură
hepa! – interjecţie de genul „pârtie!”, se foloseşte oricând şi oriunde vrei să se tragă cineva din calea ta
gomboţ – găluște
mâţă – leapş
floaşter – bulevard, strada principală
culpător – fund de lemn
bolund – nebun
găzdoi – cineva bogat
puiuc – sertar
cheneș – cineva dificil
ghezăș – mocăniță, tren
țâclăzău – fier de călcat
a sta guguli – a sta pe vine
tină – noroi
tulai! – văleleu!
slană – slănină
ţâdulă – bileţel
cucuruz – porumb
perje – prune
Te mai întrebi pentru ce sunt ardelenii deosebiți? Eu m-am convins că sunt mii de motive că nicăieri nu e mai bine ca acasă în Ardeal!