Ce citesc orădenii?
Unii o fac din plăcere, alții sunt nevoiți să o facă, dar un lucru este sigur, tot mai mulți orădeni redescoperă plăcerea cititului.
Pe o piață care nu doarme niciodată, lumea cărților reușește să atragă tot mai mulți simpatizanți din rândul orădenilor. Cei care decid să treacă pragul unei librării orădene sunt în căutare de ceva, ceva diferit care are puterea de a-i scoate din zona de confort și de a-i plasa într-un univers care poate contribui la întărirea cunoștințelor și a personalității. Orădenii caută de la clasicii literaturii universale la contemporani, de la cărți de dezvoltare personală sau business la cărțile dedicate celor mici, lucru care demonstrează că indiferent de vârstă sau ocupație, ei sunt preocupați de menținerea vie a pieței de carte. În prezent, în Oradea se găsesc aproximativ 15 librării, trei dintre acestea făcând parte dintr-un lanț național.
Într-un top al preferințelor orădenilor regăsim următoarele titluri:
1. Două mături stau de vorbă: Scene românești, de Radu Paraschivescu – cartea este asemenea unei radiografii a mass-mediei românești contemporane. De la talk-show-uri, la spoturi publicitare, Radu Paraschivescu le analizează cu un spirit al debordant a realității, dar și cu o doză de umor. Această carte nu este un pamflet, ci se dorește a fi un semnal de alarmă și o deschidere a ochilor pentru toți cei care iau de bun tot ce văd pe canalele tv.
2. Sapiens. Scurta istorie a omenirii, de Yuval Noah Harari – este cartea fenomen al anului, autorul abordând cele mai mari probleme ale istoriei lumii moderne. Scrisă într-un limbaj plin de viață, combinată cu o gândire nonconformistă, cartea a reușit să fascineze și să distrugă mituri. Sapiens îl poartă pe cititor într-un tur rapid al istoriei speciei noastre, dar prezintă și o viziune asupra evoluției.
3. La egalitate se găsesc două titluri ale aceluiași autor. Fredrik Backman vine cu două cărți scrise cu o măiestrie rar întâlnită. Prima carte care a făcut senzație printre cititorii orădeni este Un bărbat pe nume Ove. Plină de umor și tandrețe, cartea prezintă povestea unui bătrân mizantrop căruia îi plac regulile stricte, rutina și lucrurile utile în viața. La o primă răsfoire, cartea nu manifestă un interes major, părând pe alocuri banală, dar odată ce primele pagini au fost lecturate, întregul univers a lui Ove captivează, îl prinde pe cititor ca într-o îmbrățișare care nu mai vrei să se termine. Cea de-a doua carte a autorului care a devenit bestseller în Oradea este, Bunica mi-a zis să-ți spun că-i pare rău. Înduioșătoare, amuzantă și inteligent scrisă, romanul demolează clișeele privind normalitatea, ea putând să îi inspire negreșit pe bunici în relația cu nepoții lor.
4. Scurtă istorie a beției: Cum, de ce, unde și când s-au îmbătat oamenii, din Epoca de Piatră până în prezent, de Mark Forsyth – cartea dezvăluie câteva episoade semnificative ale relației omului cu alcoolul de-a lungul timpului și cele mai interesante expresii culturale ale beției. Autorul acestei cărți prezintă toate datele cu umor și înțelegere față de această meteahnă străveche a omenirii.
5. Minunea,de R.J Palacio – este o carte nespus de emoțională, un roman care te inspiră și care are o forță ieșită din comun. Adresată copiilor, ea făcând parte din colecția pentru cei mici, cartea poate fi oricând o lectură deosebită și pentru cei mari, povestea spusă în acest roman este una fermecătoare și intensă care țintește inima și schimbă felul în care gândești.
Indiferent de ce aleg să citească, renunțarea la telefon pentru câteva ore și lecturarea unei cărți face din orădeni un exemplu nu doar la nivel de dezvoltare economică, ci și culturală.
Articol realizat de Sebastian Ferchi